Video: Køretips fra seksdobbelt WSBK verdensmester - MagaCin
FacebookYoutubeXInstagram Threads
Opret
Opret bruger

Opret Bruger

Log ind

Video: Køretips fra seksdobbelt WSBK verdensmester

Den seksdobbelte WSBK verdensmester, Jonathan Rea, deler ud af tips og tricks til kørsel på bane.
Steffen F. Olesen
15/06-2024 kl. 06:48

Er du selvudnævnt verdensmester udi kunsten at køre motorcykel..? Så følg lige med her.
For som du måske har set inde i fjernsynet, så begår verdensmestre altså også fejl når de går til stålet, og glemmer nogle gange de helt basale køreteknikker i kampens hede.
Og selvom sådanne fejl nok ikke helt kan undgås, så kan de minimeres ved at man øver sig på nogle teknikker.

Avanceret køreteknik
For nogle år siden begyndte en ægte verdensmester at uploade videoer til sin YouTube kanal, hvor han går lidt i dybden med hvad vi dengang kategoriserede som avanceret køreteknik, da videoerne egentlig handler om kørsel på bane.

Men mange af de teknikker verdensmestrene – og deres kollegaer – bruger på racerbaner verden over, kan faktisk ret nemt overføres til færdsel på offentlig vej.

Som eksempelvis øvelsen der er linket til ovenfor, hvor Sylvain Guintoli tegner og fortæller om korrekt brug af bagbremse ved sving med okay hastighed.

Ligeledes kan videoen du finder via linket her bruges i trafikken, da selvsamme franskmand i denne snakker om nedgearing mod sving.

Og slutteligt har den ret hurtige Guintoli – som løb med WSBK-titlen i 2014 – fået strikket en video sammen, som du finder via linket over dette afsnit.
I denne kommer han igen ind på bremseteknik og nedgearing, men snakker også om eksempelvis førerposition, gaskontrol, syn og afslapning.

Alle sammen øvelser, som uden de store dikkedarer, kan bruges på offentlig vej til at øge ens egen sikkerhed, samtidig med at det bliver endnu sjovere at køre motorcykel, når man mestrer disse.

Endnu en verdensmester på banen
Sylvain Guintoli er ikke den eneste verdensmester der deler ud af sine tips og tricks på YouTube; det gør nu også Jonathan Rea, som har ikke mindre end seks World Superbike VM-stjerner på skulderen.

Ham vil mange nok kende for sin suveræne tid med Kawasaki, hvor han gennem en årrække ganske enkelt destruerede sinde konkurrenter. Men til i år har den irske racerkører som bekendt valgt at gå andre veje, hvorfor han i videoen du finder nederst i artiklen optræder i blå farver.

Til videoen du finder længere nede skriver Jonathan Rea, at han har valgt at dele sine køretekniske erfaringer med omverdenen på baggrund af utroligt mange forespørgsler.

Førerposition, opdeling af sving, varme dæk og udstyr
Det første emne Rea byder ind med er førerposition. Og hvis man lige ser bort fra den indlagte reklame for en af hans sponsorer, så har Rea langt hen ad vejen fat i den lange emne i forhold til dette emne.

Men påstanden om, at man kan styre en motorcykel ved at forskyde vægten fra fodhviler til fodhviler, bør nok tages med forbehold for, at videoen handler om banekørsel, da det i virkelighedens verden har tæt på nul indflydelse på motorcyklens opførsel.
Og netop det bliver også bragt lidt til skamme i videoens næste sektion, hvor verdensmesteren snakker om indbremsning; for her tager racerkøreren – i ægte Rossi stil – foden af den inderste fodhviler.

Det er altså værd at bide mærke i, at Jonathan Reas video, i større grad end Guintolis, handler om at komme hurtigst rundt på et lukket anlæg. Og det afspejler sig også i snakken om indbremsning hvor han siger, at man med let bøjede arme må holde godt fast i styret.

For når vi snakker kørsel på gade anbefales det på det kraftigste, at der ikke lægges vægt på styret, da det kan skabe en del uro i motorcyklens forende.
I stedet er det en rigtig god idé – som Rea også nævner – at klemme knæene fast om tanken, og lade kræfterne forplante sig længere tilbage, så vi ikke skaber unødvendige udfordringer for den i forvejen hårdt arbejdende forgaffel.

Næste skridt i videoen er super brugbart i virkelighedens verden… Det handler nemlig om at dele sving op i tre dele; indgang, midt og udgang.

Før du bevæger dig ind i et sving er det ret fedt, at være helt færdig med at skifte gear og justere førerposition, så der er fuldstændig ro på maskinen inden den tippes over på siden.
Og netop ro i maskine og krop er essentielt for at komme forbi svingets midtpunkt på en sådan måde, at vi kommer helskindet gennem næste fase, som er kontrolleret gasgivning ud af sving.

Afslutningsvis nævner Rea lige – til ingens overraskelse – at en motorcykel kører bedst på varme dæk, og at man skal huske at have ordentligt udstyr på, inden man giver sig i kast med noget som helst der omhandler et tohjulet køretøj i fart.

Selvom der er et par småting i Reas video, som ikke helt passer ind i gadekørsel, og selvom han ikke virker super komfortabel foran et kamera, så er det alligevel ret sjovt at høre, hvordan en seksdobbelt verdensmester tager tyren ved hornene.

Og som du måske har bemærket i videoens titel, så står der Episode 1, hvilket alt andet lige må betyde, at der kommer flere videoer fra den lynhurtige irer.

Del med en ven

Skriv et svar

Vi støtter Kræftens Bekæmpelse 2024
Giver børn en ny start