ADVARSEL! En lidt skræmmende video - MagaCin
FacebookYoutubeXInstagram
Opret
Opret bruger

Opret Bruger

Log ind

ADVARSEL! En lidt skræmmende video

Giver stof til eftertanke
CO
15/02-2022 kl. 06:00

Der er efterhånden ikke ret længe til, at 2022 sæsonen for alvor indledes for rigtig mange danske motorcyklister.
Enkelte danske motorcyklister kører mc hele året, nogle flere får kørt en sporadisk tur eller to, imens det er mørkt, koldt og vådt, hvor flertallet konsekvent opstalder motorcyklen for vinteren.
Men det er fælles for det helt store flertal, at vi skal ud at køre, når solens livgivende stråler får overtaget.

Vi er måske lidt rustne
Nogle af os har altså ikke kørt så forfærdeligt meget motorcykel i nogen tid, og derfor er de køretekniske færdigheder måske ikke helt skarpslebne, når motorcykelsæsonen startes op.
Og når vi motorcyklister er det der populært kaldes “lidt rustne”, så er risikoen for at foretage en såkaldt “alternativ parkeringsmanøvre” måske lidt større, end når vi igen er tilbage i den gængse rytme.
Men selv når vi kommer lidt længere hen på sæsonen, hvor de køretekniske færdigheder formentlig er finpudset, kan man også komme slemt til skade hvis man er uheldig, og bliver involveret i et uheld.
Og måske endda unødvendigt slemt, fordi man har været iført uhensigtsmæssig beklædning og sikkerhedsudstyr.

Anvend sikkerhedsudstyr
Skulle man være så uheldig at ryge en tur rundt på rygskjoldet som man siger, så er det en rigtig god ide, at være iført mere end blot det lovpligtige sikkerhedsudstyr.
For det langt fra optimalt, at være iført styrthjelm, en såkaldt hoodie, jeans og sneakers hvis uheldet skulle være ude.
Og det er så brandærgerligt, at pådrage sig alvorlige og måske endda permanente skader, hvis de kunne være undgået.
Se videoen i opslaget på sociale medier længere nede, hvor føreren af en motorcykel netop er iført styrthjelm, en hoodie, jeans og sneakers.

Beklædning flået i stykker på ingen tid
Ifølge videoen nedenunder varer det blot 0,6 sekunder før et par almindelige jeans er slidt igennem, der går kun 0,03 sekunder før førerens sneakers flås itu, og tilsvarende kort tid før beklædningen på overkroppen også må give fortabt.
ADVARSEL! Der er stærke billeder i den lidt skræmmende video, som forhåbentlig giver stof til eftertanke.

Videoen ovenover der for nylig er delt af den australske Transport Accident Commission (TAC), er selvfølgelig tilrettelagt.
Se også videoen i en lidt længere udgave med fuglekvidder i indledningen på YouTube.
Men de 0,6 sekunder før et par jeans giver op stemmer meget godt overens med tidligere offentliggjorte data.
Så mon ikke også tidsfaktorer for sneakers og hoodie stemmer overens med andre tilgængelige data.
Der er dog en enkelt ting i videoen som undrer os.
Føreren af motorcyklen bærer ikke nemlig handsker, og det er almindeligt kendt, at netop ubeskyttede hænder er voldsomt stærkt repræsenteret i skadesstatistikkerne.
Og det kan vi, der har prøvet at skære i os selv med en vinkelsliber egentlig godt forstå.
Vidste du forresten, at det er lovpligtigt at køre med handsker i Frankrig, og at en tilsvarende lov skulle være indført i Spanien sidste år?

Det kunne være undgået
Selv om vi her på redaktionen personligt har overværet unødvendigt påførte skader grundet mangelfuldt udstyr, undlader vi at kaste os ud i fordømmende pegefinger-moral.
Men for blot at nævne et par kedelige eksempler husker vi pigen, der tabte styrthjelmen under et styrt fordi den passede dårligt, og ikke var spændt korrekt (brækket kindben), samt den herlige gut som brækkede begge knogler i underbenet i sine godt nok ankeldækkende men bløde trekking støvler.
Eksempler på skader der meget tænkeligt kunne være undgået, hvis førerne havde være iført mere hensigtsmæssigt udstyr.

Vi har også dummet os
Lidt nærmere relateret til emnet hudafskrabninger dropper vi den lange fortælling om kammeraten, der røg af motorcyklen iført overalls, skjorte og træsko uden bagsmæk, men nøjes med at konstatere, at de imponerende men træls udseende smertefulde hudafskrabninger kunne være undgået.
Hans humør var ikke helt i top, da vi efterfølgende nød en kop kaffe, imens blodet piblede ud af hans skjorteærmer og bukseben.
Og vi dropper også den fulde historie om dengang artiklens skribent røg i asfalten iført t-shirt, jeans og sneakers, men nøjes med at fortælle, at buksebagen var væk i den ene side, og at der blev brugt en hel køkkenrulle samt en rulle isoleringstape for at maskere de +10 blødende hudafskrabninger på skuldre, albuer, håndled, hænder, knæ, ankler og meget mere.
Dengang konstaterede vi, at det er ubehageligt at sidde ned, når huden på siden af den ene balle mangler.

Vi anbefaler
Vi er som tidligere nævnt ikke tilhængere af at pege fingre ad og fordømme nogen på grund af deres valg af beklædning og sikkerhedsudstyr.
Men vi er stadig af den holdning, at det er hamrende smart at iføre sig det rigtige grej.
Derfor er det også vores klare anbefaling ikke blot at investere i god mc-beklædning og andet sikkerhedsudstyr, men også at huske at bruge det.
Og fremover bliver det faktisk gjort lettere at købe mest sikre grej.

Nye certificeringer
Det er lykkeligvis ikke kun den australske organisation TAC og andre, som både gennemfører studier og deler informationer, der har fokus på motorcyklisternes sikkerhed.
For udover at styrthjelme fremover skal godkendes efter den nye ECE 22.06 norm, kan vi også se frem til den nye mærkningsordning for beklædning, der med en let overskuelig kode tydeliggør, hvor godt grejet reelt er, eller i det mindste hvilke krav det lever op til.

Som du kan læse i artiklen der er linket til ovenover, skal de nye standarder være fuldt implementeret 31. Marts 2023.
Du kan altså stadig indtil Marts måned 2023 købe motorcykelbeklædning, som ikke er mærket efter de nye bestemmelser, men efter 31. Marts 2023 skal motorcykelbeklædning med mærkning i konflikt med de nye regler fjernes fra hylderne.

Men husk nu på, at alle mulige smarte mærkningsordninger er bedøvende ligegyldige, hvis grejet ligger hjemme på hylden under køreturen.

MagaCin holder dig opdateret på de seneste MC nyheder!

Del med en ven

Skriv et svar

Giver børn en ny start