355mm kulfiber bremseskiver i MotoGP - MagaCin
FacebookYoutubeXInstagram Threads
Opret
Opret bruger

Opret Bruger

Log ind

355mm kulfiber bremseskiver i MotoGP

Bremserne er lige så vigtige i MotoGP som hestekræfter.
CO
19/08-2022 kl. 09:31

Der er seriøst knald på motorcyklerne, når kørerne i den tohjulede motorsports kongeklasse MotoGP fyrer racerne med over 300 hestekræfter af, og motorcyklernes hastighed har med tiden overskredet 350 km/t, hvor kørere som Jorge Martin og Johan Zarco sågar er noteret for hhv. 363.6 km/t og 362.4 km/h.
Derfor er der også brug for effektive bremser når hastigheden skal nedsættes.
Mange er nok bekendt med, at der oftest i MotoGP regi anvendes forreste bremseskiver fremstillet i kulfiber, fordi materialet har nogle helt specielle egenskaber.
Kulfiber bremseskiverne kan under et MotoGP løb blive op til 800-900 grader varme, og ved den temperatur er det ikke hensigtsmæssigt at anvende stål.

Afkøling er vigtig
Et af fokuspunkterne vedrørende bremserne i MotoGP er afkøling af bremserne, og derfor ses både bremseskiver og bremsecalipere udformet, så afkøling af komponenterne tilgodeses.
For bremseskiverne i kulfiber kan nemlig også blive for varme, og det er en af årsagerne til, at størrelsen på de forreste bremseskiver over de senere år er øget fra 320 til 330 mm.
I MotoGP ses med de faldende omgangstider naturligvis også en kontinuerlige udvikling bremserne, og det har med tiden medført, at bremseskivernes nav formindskes, selve bremseskivens masse øges, og diameteren på de forreste bremseskiver er efterhånden vokset til hele 355mm.
Og med den nuværende fælgdiameter kan de faktisk ikke blive større.

355mm Brembo kulfiber bremsskive med kølende riller

355mm bremseskiver
Et interessant teknisk indblik i motorsportens verden, som Brembo Racing Motorcycle Manager Andrea Pellegrini i videoen herunder indvier seerne i.
I videoen viser Andrea Pellegrini flere forskellige bremseskiver – hvor kørerne kan vælge mellem 12 forskellige optioner – og deriblandt de ret bizart udseende 340 og 355 mm bremseskiver, hvor der i selve kulfiber bremseskiven er kølende riller.
Derudover omtaler Pellegrini også de forreste radialt monterede fire-stemplede monobloc Brembo GP4 bremscalipere med kølende finner, og de “super-afkølende” bremsestempler som er sidst års tilføjelse.
Bemærk rækken af små huller i den side af stemplerne som vender ud mod bremseklodserne.

Som du kunne læse her på MagaCin i Avanceret køreteknik: Bagbremsen i 2020, så benyttede Sylvain Guintoli overhovedet ikke bagbremsen, da han i 2014 sikrede sig VM-titlen i WSBK.
Sådan forholder det sig ikke i nutidens MotoGP, hvor den såkaldte “tommelfinger-bremse” til bagbremsen (der faktisk også kan betjenes med pegefingeren) har vundet indpas.
I videoen herover fortæller Pellegrini også, at man nu ser på at øge den bagerste bremseskives diameter.

Endnu en informative video
Den umiddelbart største nyhed i videoen herover, er velsagtens oplysningen om, at de de største forreste bremseskiver er vokset til hele 355 mm.
Men italienske Brembo delte faktisk også tidligere på året en ret informativ video, om de mest højteknologisk bremser der overhovedet kan fås til nutidens racere.

De mest teknisk nørdede vil formentlig finde emnet interessant, men derudover ser nogle af stumperne fra Brembo ganske enkelt også bare ret fede ud.
Det ville være en fryd at vedligeholde, adskille og nusse om sådan et par lækkert udseende Brembo GP4 bremsecalipere.
Find yderligere oplysninger samt ovenstående video på denne side på Brembo’s website.

Del med en ven

Skriv et svar

Giver børn en ny start