BMW patenterer justerbar sæde-bredde - MagaCin
FacebookYoutubeXInstagram Threads
Opret
Opret bruger

Opret Bruger

Log ind

BMW patenterer justerbar sæde-bredde

Manuel og/eller elektrisk betjening
Steffen Olesen
20/01-2022 kl. 12:21

Serieproducerede motorcykler byder ikke altid på den optimale førerposition eller komfort til alle motorcyklister, fordi vi er af forskellig statur, højde og drøjde.
Derfor er det rart, hvis motorcyklen er forsynet med justerbare greb, fodhvilere, bremsepedal, gearpedal og sæde som kan indstilles i højden.

Tilpasning af sæde
Justerbar sædehøjde er en feature, som mange motorcykler efterhånden er udstyret med, og i mange motorcyklers tilbehørskatalog findes også alternative sæder, hvor både ændret sædehøjde, udformning, udseende og polstring tilbydes som alternativ til standardsædet.
Men det er slet ikke unormalt, at motorcyklister vælger at sende standardsædet til ompolstring, hvor specialister på området modificerer sædet med alternativ komfortfremmende polstring, andet betræk, og måske endda også får ændret på udformningen og sædets bredde.

Justerbar sædebredde
Og lige netop vedrørende sædebredden, har BMW nu patenteret en rigtig smart feature.
For hos BMW forestiller man sig åbenbart, at sædebredden skal være justerbar på mærkets fremtidige motorcykler.
På tegningerne fra patentansøgningen ses et førersæde, hvor den forreste del af sædet er en stationær enhed, imens den bagerst del kan justeres udad i siderne.

På billedet er den forreste del en fast enhed, imens bagendens to komponenter kan justeres udad

På tegningen nedenunder hvor sædebetrækket er fjernet ses bagendens to halvdele, der begge kan justeres udad til hver sin side.

Det fremgår frit oversat af patentansøgningen, at sædet på en motorcykel er et af de punkter, som direkte forbinder motorcyklist og motorcykel, og derfor spiller en væsentlig rolle vedrørende komfort.
Det betvivler vi ikke et sekund, og det er værd at bemærke, at BMW arbejder på en løsning, hvor sædet let og komfortabel kan justeres i bredden, imens det er sikkert fastgjort til motorcyklen.

Elektrisk justering af sædebredden?
Vi forestiller os, at en rent mekanisk løsning, hvor sædebredden justeres udefra med et dedikeret stykke værktøj – stadig med sædet monteret – ikke vil volde ret mange de store problemer.
Men BMW er tilsyneladende indstillet på, at justering af sædet eventuelt kan ske via en lille elektrisk motor.
Det fremgår nemlig af patentansøgningen, at muligheden for elektrisk og/eller manuel operation tages i betragtning.

Fremtidens motorcykler
Justerbar sædebredde er et overraskende fremtidigt tiltag, som vi ikke tidligere er stødt på, og som heller ikke var blandt de mange opsigtsvækkende mulige features på fremtidens motorcykler, der blev præsenteret på forbrugernes store elektronikmesse CES for et par år siden.

Men nu overvejer BMW altså, at tilføje en funktion, hvor personlig tilpasning af et af motorcyklens vigtige elementer kan klares med et snuptag.
Det kunne være rigtig spændende, hvis ikke blot BMW men også andre motorcykelproducenter gik skridtet videre, og kopierede konceptet fra Damon Motorcycles, hvor både styr og fodhvilere justeres under kørslen.

Og omvendt skulle Damon Motorcycles måske også have overvejet, at implementere BMW’s koncept med justerbar sædebredde på den elektriske 200hk Streetfighter Damon Hyperfighter Colossus, som producenten afslørede for et par uger siden.

Del med en ven

Skriv et svar

Giver børn en ny start