Nye toner fra Yamaha - MagaCin
FacebookYoutubeXInstagram Threads
Opret
Opret bruger

Opret Bruger

Log ind

Nye toner fra Yamaha

Fremtidens eftermarkedsudstødning til elektrisk mc?
CO
12/08-2021 kl. 06:00

Markedet for eftermarkedsudstødninger til motorcykler er enormt, da mange motorcyklister ønsker at optimere flowet af motorens forbrændte benzinblanding.
Men eftermarkedsudstødningens justering af baggrundsmusikken under kørslen er også en ret vigtig faktor for rigtig mange.

Den helt rigtige lyd fra en motorcykels udstødning kan sende inciterende kuldegysninger ned gennem rygraden på mange af os, imens andre diplomatisk sagt forholder sig mere skeptisk til vellydende motorcykler.

Slut med støj?
Ihærdige modstandere af hvad der betragtes som overdreven lyd fra motorcykler – samt den lovgivende magt i en efterhånden stor del af verden – ser formentlig frem til den dag, hvor alle motorcykler er eldrevne.
For så burde “støjproblemet” være løst.

Yamaha dygtige til lyd
For Yamaha er ikke blot er ophavsmand til en lang række ikoniske og skelsættende motorcykler, men er også blandt musikelskere kendt for produktionen af fine musikinstrumenter og audio udstyr.

Denne skribent har eksempelvis en bedaget Yamaha YSP-1000 soundbar med en gazillion retningsbestemte højttalere og tilhørende Yamaha YST-FSW100 subwoofer tilkoblet fjernsynet.
Et ganske velfungerende audio system, der gennem mere end 15 år uproblematisk har leveret den akustiske baggrund til fede visuelle oplevelser på skærmen.

Mange kan garanteret fremhæve langt mere imponerende udstyr fra Yamaha’s lydafdeling, og der hersker vist ingen tvivl om, at Yamaha er ret kompetente angående vellyd.
Men hva’ fa’en har det med motorcykler at gøre?

Valgfri lyd i elektriske køretøjer
Nej Yamaha er os bekendt ikke i færd med at udvikle deres egne specielt vellydende eftermarkedsudstødninger til forbrændingsmotorer.
Men Yamaha Motor Co. og Yamaha Corp. har for nylig forenet kræfterne og oprettet en speciel division, der skal give fremtidige ejere af elektrisk drevne køretøjer mulighed for, at nyde lyden fra deres køretøjer med αlive AD (acoustic design).

Sound controlleren afstemmer lyden efter indsamlede data

Og der skulle angiveligt blive mulighed for personlig tilpasning af lyden, så man kan få lige nøjagtig det ønskede musikalske bagtæppe.
Og det forlyder endda fra Hideo Fujita som er en del at teamet der udvikler det nye produkt, at selv lyde fra Star Wars er mulige.

Se videoen nedenunder, hvor General Manager of Engineering Division Takashi Hara forklarer om αlive konceptet for automotive produkter og teknologier fra Yamaha Motor.

Bemærk specielt den lille akustiske enhed alive AD der præsenteres ca. 2.23 henne i videoen.

Forslag til kommende Yamaha projekt
Umiddelbart er det nye alive projekt målrettet biler, hvor bilens karrosseri så at sige skal assistere som højttalerkabinet eller noget i den retning.
Men vi forestiller os, at det vil være en smal sag for Yamaha, at tilpasse nye teknologier og friske erfaringer til motorcykler.

En justérbar styringsenhed, der afhængigt af feedback fra sensorer på fremtidige elektriske motorcykler og omgivelserne i skøn forening, kan levere den ønskede lyd.

Eventuelt udelukkende via styrthjelmens integrerede højttalere, eller måske endda i kombination med en letvægts højttaler udformet som en traditionel udstødning.

Måske slet ikke så lydløs en fremtid endda
Det er slet ikke givet, at fremtidens elektriske motorcykler bliver helt så lydløse som mange havde både håbet og frygtet.

Yamaha er nu godt på vej til at sikre, at fremtidens ejere af elektriske biler også fremover tilbydes en traditionel oplevelse med at høre hvad der sker under motorhjelmen.
Og måske ser vi noget tilsvarende på fremtidens elektriske Yamaha motorcykler?
Måske endda noget i stil med konceptet vi så demonstreret på den italiensk fremstillede EMULA sidste år, så oplevelsen på bane bliver mere traditionelt autentisk.

Videoen fra sidstnævnte artikel bringer vi også lige for en god ordens skyld igen.

Del med en ven

Skriv et svar

Vi støtter Kræftens Bekæmpelse 2024
Giver børn en ny start