EU: Periodisk syn for motorcykler - MagaCin
FacebookYoutubeXInstagram Threads
Opret
Opret bruger

Opret Bruger

Log ind

EU: Periodisk syn for motorcykler

Planlagt implementering 1. Januar 2022
Steffen Olesen
27/02-2021 kl. 11:10

At Europaparlamentet ønsker indførelse af periodiske syn for motorcykler, kommer næppe som en overraskelse.
Men nu fortæller forbundet af europæiske motorcykler FEMA i sit nyhedsbrev, at Europaparlamentets Committee on Transport and Tourism (TRAN) 25. Februar 2021 har anmodet europakommissionen om at inkludere motorcykler blandt de køretøjer, der skal til periodisk syn.

Flere lande vil ikke være med
I nyhedsbrevet nævnes også, at de fleste europæiske lande allerede har indført obligatorisk Periodisk Teknisk Inspektion (PTI) i overensstemmelse med direktiv 2014/45/EU.
Det fremgår også af teksten, at FEMA og nogle af organisationens medlemmer samt enkelte lande har lobbyet imod forslaget, hvilket medførte at man i visse lande var friholdt fra direktivet indtil 1. Januar 2022.

Danmark er med på EU bølgen
Medlemslande som indførte alternative tiltag for at højne sikkerheden i trafikken kunne undtages fra direktivet.
Irland, Finland og Holland gjorde brug af denne mulighed.
Belgien, Cypern, Danmark, Finland, Frankrig, Malta og Portugal undlod at gøre brug af samme mulighed, så disse lande er omfattet af reglerne om obligatorisk periodisk syn for motorcykler fra 1. Januar 2022.

Periodisk syn af MC rent nonsens
Der findes ikke bevis for, at motorcyklens tekniske tilstand spiller en signifikant rolle ved uheld, men nogle medlemmer af Europa-Parlamentet ønsker alligevel, at indføre obligatorisk periodisk syn for alle motorcykler i Europa, fordi de mener det vil forbedre trafiksikkerheden.
Sådan indledes frit oversat til dansk artiklen Mandatory Motorcycle Inspections Do Not Improve Road Safety fra den europæiske interesseorganisation for motorcyklister FEMA.
Sådan indledte vi en artikel vedr. obligatorisk periodisk syn sidst i Januar måned.

Både FEMA og enkelte lande har altså slået sig i tøjret vedr. indførelse af obligatorisk periodisk syn for motorcykler, men nu ser det altså ud til at være tættere på at blive en realitet i Danmark.
I FEMA’s nyhedsbrev du kan læse her, ser du at både FEMA og FIM har rakt ud til en række beslutningstagere og argumenteret for, at det måske ikke er specielt smart, at træffe beslutninger på et dårligt grundlag, og at tekniske defekter kun findes i mindre end 1% af ulykkestilfælde med motorcykler.

De næste skridt
I FEMA’s nyhedsbrev kan du også læse, at det næste skridt bliver at implementere en rapport fra Europaparlamentsmedlem Benoît Lutgen (som i øvrigt selv er skeptisk vedr. periodisk syn), og så skal direktiv 2014/45/EU sandsynligvis revideres.
Derefter skal det reviderede direktiv diskuteres i EU, og det vil formentlig tage nogen tid.
I FEMA’s nyhedsbrev kan du nederst læse, at organisationen forventer det kan vare nogle år.

Hvis penneførerne i EU mod forventning får fingeren ud, og behandler sagen effektivt kan vi altså med ret stor sikkerhed forvente indførelse af obligatorisk periodisk syn af motorcykler i Danmark fra 1. Januar 2022.
Men hvis sagen behandles i almindeligt bureaukratisk tempo, kan der altså også godt gå nogle år før der sker eventuelle ændringer.


Hold dig opdateret på de seneste MC-nyheder!

Med et abonnement får du ubegrænset adgang til alle nyheder, artikler, videoer og tests på MagaCin.dk

Del med en ven

Skriv et svar

Giver børn en ny start