Brembo tænker på miljøet - MagaCin
FacebookYoutubeXInstagram Threads
Opret
Opret bruger

Opret Bruger

Log ind

Brembo tænker på miljøet

Brembo har netop lanceret en ny serie bremseklodser, som skulle være bedre for miljøet.
Steffen F. Olesen
09/12-2022 kl. 10:53

Fulgte du lidt med i den relativt nyligt overståede valgkamp vil du også vide, at emner som bæredygtighed og forurening fyldte rigtig meget.
Men det er ikke kun i Danmark vi tænker over hvordan vi kan efterlade kloden i bedre stand til de kommende generationer.

Det er emner som står ret højt på dagsordenen i virkelig mange lande, og da det ikke er nok at sige til vores køer, at de skal holde deres gasser for sig selv, så sætter alle former for virksomheder verden over ind hvor de kan.
Og motorcykelbranchen er ingen undtagelse.

I den forbindelse vil man ganske givet først og fremmest komme til at tænke på elektrificeringen af vor tohjulede kompagnoner, hvor man fra politisk side mener, at den helt rigtige vej at gå for at redde verden, er ved at erstatte den traditionelle forbrændingsmotor, som kører på benzin og diesel, med momentstærke elmotorer med enorme batteripakker.

Om det er den gyldne løsning behøver vi ikke komme ind på her, og heldigvis er vi motorcyklister endnu forskånet for denne stræben efter at gøre alle køretøjer elektrisk drevet.
Men det betyder ikke, at motorcykelproducenter ikke tænker over en grønnere fremtid, og på EICMA så vi da også en lang stribe elektriske modeller, som enten er helt eller delvist produktionsklar.

Alternative løsninger
Kan man for en stund dreje brillerne væk fra kvægets flatulens og de dødsensfarlige forbrændingsmotorer, så er der faktisk ret mange andre punkter hvor man kan sætte ind i forhold til den grønne omstilling.

Hos den gigantiske dækproducent Michelin satser man på, at kunne levere 100% bæredygtige dæk i år 2050.
Faktisk består op mod 46% af de bagdæk Michelin dæk der bruges i MotoE allerede af bæredygtige materialer, hvor fordækkene for nuværende lander på 33% i forhold til bæredygtighed.

Og det er måske ret smart at kigge den vej, for ifølge et nyligt studie fra Emissions Analytics, så forurener dæk op mod 1.850 gange mere end udstødninger.

Men også vores bremseklodser sviner enormt meget, når vi går til stålet og trailbreaker os gennem weekendens solskinsvejr.
Så en meget velkendt Italiensk producent af bremsekomponenter har valgt kigge lidt på hvad de kan gøre, for at hjælpe i jagten på en mindre forurenet jordklode.

Kør grønt med Brembo
The Georgia Institute for Technology har udført et studie i hvor meget sådan nogle klodser rent faktisk forurener, men her er der ikke så meget fokus på klimaforandringer som på den enkeltes helbred.

For når vi aktiverer bremsesystemet på vores køretøj slides der materiale af komponenterne, og dette forplanter sig i luften som små metalliske partikler. Og disse kan i kombination med de syreholdige og sulfatrige partikler der i forvejen er i atmosfæren, i store nok mængder, forårsage alvorlige vejrtrækningsproblemer.
Og med en stødt voksende befolkning samt vognpark giver det sig selv, at der vil komme flere af disse skadelige luftbårne partikelkombinationer i fremtiden.

Hertil kommer det faktum, at elektrisk drevne køretøjer typisk vejer mere end dem vi har kørt indtil nu, hvorfor der skal flere kræfter til at nedsætte hastigheden. Og hårdere brug af bremse er lig mere slitage, hvilket også fører til flere af disse partikler.

Så Brembo har arbejdet på, at udvikle en ny serie bremseklodser der går under navnet Greenance, som både skulle forurene mindre, men også holde længere.

Navnet kommer af ordene Green og Performance, og skal ifølge Brembo gradvist erstatte hele producentens eftermarkedsprogram.
Klodserne bliver tilgængelige i to forskellige varianter, som begge angiveligt giver 10% mere friktion end allerede eksisterende produkter, men bliver samtidig slidt 15% mindre ved samme brug.

Så når vi fremover gør brug af et bremsesystem med komponenter fra italienske Brembo kan vi således gøre det med ro i sindet, for de nye klodser indeholder hverken kobber eller nikkel, som er to af de helt store syndere i denne sammenhæng.

Ligeledes elimineres brugen af metangas i produktionen, hvilket ifølge Brembo vil skåne vores atmosfære for op mod 176 tons Co2 årligt.

Del med en ven

Skriv et svar

Giver børn en ny start