Video: Ducati og Lamborghini skaber kommunikation mellem MC og bil - MagaCin
FacebookYoutubeXInstagram Threads
Opret
Opret bruger

Opret Bruger

Log ind

Video: Ducati og Lamborghini skaber kommunikation mellem MC og bil

Ducati og Lamborghini har taget endnu et skridt i retning af connectivity mellem motorcykler og biler.
Steffen F. Olesen
20/09-2023 kl. 09:20

For efterhånden nogle år siden – helt præcist tilbage i 2016 – dannede BMW, Honda og Yamaha et konsortium ved navn CMC (Connectet Motorcycle Consortium), som havde til formål at analysere de potentielt farlige situationer der opstår, når en motorcykel og en bil møder hinanden i trafikken, og endeligt finde på løsninger som afværger disse.

Blot ét år senere deltog MagaCin i et arrangement i Tyskland med elekronikgiganten Bosch som vært, hvor vi fik lov at snuse lidt til fremtiden.
Og som du kan se fem minutter og fyrre sekunder inde i videoen fra dengang, så blev MagaCin’s udsendte her præsenteret for såkaldt Bike To X kommunikation.

Sidenhen har CMC fået opbakning fra blandt andre Kawasaki, Triumph, Suzuki, KTM, Ducati og leverandører af elektriske komponenter samt bilproducenter, som alle sammen synes at det er en god idé at afværge farlige situationer, og spoler vi tiden frem til 2023 er to Italienske mastodonter i fokus.

For som du kan se i nedenstående video – som Ducati offentliggjorde for blot fire dage siden – så har man slet ikke opgivet idéen om, at lade køretøjer på to og fire hjul snakke sammen.

DNPW (Do Not Pass Warning)
Det første eksempel der vises i videoen er en såkaldt Do Not Pass Warning, hvor motorcyklisten får besked om ikke at overhale forankørende køretøj, hvis bilen som er et skridt længere fremme blinker til venstre.
Og hvor det i videoen, uden andre trafikenter på vejen, for nogen måske kan virke overflødigt, kunne man sagtens forestille sig, at det ville være ret så praktisk på en mere trafikeret vej, hvor en del af motorcyklistens fokus ligger på de omkringliggende trafikanter.

LTA (Left Turn Assist) 
Lidt senere i videoen ser vi en del af sikkerhedssystemet fra bilistens synspunkt, hvor der i instrumenteringen, når venstre blinker aktiveres, dukker en meddelelse op om, at der nærmer sig en motorcykel i modkørende retning.
Og for en sikkerheds skyld akkompagneres den visuelle advarsel i bilens instrumentering naturligvis af en lyd.

IMA (Intersection Movement Assist)
Næste – og sidste – eksempel i videoen er også en advarsel der foregår inde i bilen, og er måske den som minder mest om det vi oplevede i Bocksberg tilbage i 2017.
For her nærmer føreren af bilen sig et vejkryds, hvor der umiddelbart ingen visuel kontakt kan skabes mellem bil og motorcykel, hvilket hurtigt kan ende i en ubehagelig situation, skulle en ubetinget vigepligt blive overset eller ignoreret.

Der arbejdes på sagen
Ifølge Ducati er ovenstående tre scenarier de farligste – og det er da også nogle som de fleste af os kender – men der er nok ingen tvivl om, at Ducati – og de andre medlemmer af CMC – løbende vil udvikle disse og andre advarsler.

“For Ducati the issue of road safety is really important. We have already demonstrated this in the past, being the first motorcycle manufacturers in the world to have the entire range equipped with ABS Cornering and the first to introduce Blind Spot Detection. The work presented today makes us proud and we are convinced that communication between vehicles, when ready enough to be introduced on all motorbikes and cars, will have a fundamental role in reducing the number and severity of accidents involving motorcyclists”. – Simone Di Piazza, Ducati Innovation Manager.

Del med en ven

Skriv et svar

Vi støtter Kræftens Bekæmpelse 2024
Giver børn en ny start