Syv fantastiske julegaver til motorcyklisten - MagaCin
FacebookYoutubeXInstagram Threads
Opret
Opret bruger

Opret Bruger

Log ind

Syv fantastiske julegaver til motorcyklisten

Se de underholdende instruktionsvideoer og lær herligt nyt om vedligeholdelse af motorcyklen.
CO
28/11-2022 kl. 09:09

Første søndag i advent er passeret, og juleaften nærmer sig igen med raske fjed.
Den hyggelige dag med god mad og gaver oprinder typisk hurtigere end forventet, og det er ikke altid lige let at hitte på den optimale julegave.
Specielt ikke hvis gaven er til en motorcyklist.
Men fortvivl endelig ikke, for MagaCin’s nisse er klar med en hjælpende hånd og et lille idekatalog med inspiration til opsigtsvækkende julegaver.
Kender du i forvejen til flere af produkterne, så er det nok fordi vi har støvet en ældre artikel af og genbrugt indholdet.
Det kunne nogle måske rynke på næsen af.
Men genbrug er som bekendt det nye sort i den grønne bølge… eller noget… og mange af os gør hvad vi kan for at skåne miljøet.

Husk julestemning og et smil
Gaveideerne herunder kendes også fra bilernes verden, men princippet er nøjagtigt det samme for motorcykler.
Og det gør ikke spor, hvis du finder julestemningen og et smil frem før du læser videre.

1. Blinklysvæske og lygtevæske
Den første julegaveide der falder os ind, er ganske indlysende.
Du kender garanteret selv situationen, hvor bilens instrumentpanel melder om lav væskestand i blinklysene, men den famøse advarselslampe er desværre ikke standardudstyr på motorcykler.
Her må man altså selv fra tid til anden visuelt inspicere væskestanden og efterfylde eller udskifte efter behov, og en frisk dunk blinklysvæke kan vi alle sammen bruge.
Derfor er produktet blandt top-5 på motorcyklisternes ønskeseddel til jul, og som et ekstra krydderi på julegaven, kunne man jo give kammeraten en hånd med ved udskiftningen.

Lav blinklysvæskestand i bil

Udskiftning af blinklysvæske er nemlig ikke specielt kompliceret, men for dem der er lidt usikre vedr. proceduren, følger der under dette afsnit en udførlig instruktionsvideo.
Bemærk dog at mange motorcykelproducenter fejlagtigt har monteret blinklysene med “drænhullerne” nedad.
Her kan man med fordel bytte rundt på blinklysene så OPFYLDNINGS-HULLET som det retteligt er vender opad. Bemærk også at der findes flere blinklysvæsker på markedet, hvor forskellige væsker garanterer varierende antal blink.

Gå efter en fuldsyntetisk blinklysvæske med flest mulige antal blink.

Når du mestrer udskiftning af blinklysvæske, er det ingen sag at skifte lygtevæske i hhv. forlygter og baglygter.
Her anvendes dog en anden men til gengæld samme væske for og bag, da almindelig lygtevæske også håndterer bremselyset.

OBS!! bær endelig handsker når du skifter blinklysvæske, da den fluktuerende væske kan forårsage en pulserende fornemmelse i operatørens hænder og fingre.
Væske til for og baglygte er stabil og reagerer med konstant strøm, hvorfor handsker kan udelades her.

Anvend også beskyttelsesbriller så dine øjne ikke kommer til at blinke ukontrolleret efter utilsigtet kontakt med væsken.

Fuldsyntetisk blinklysvæske som garanterer 10.000 blink

2. Luft i fladt dæk.
Der findes næsten ikke noget mere irriterende, at komme ud til en julepyntet motorcykel med et fladt dæk.
Og hvis det sker for din gode ven, så kan man nærmest ikke forestille sig nogen bedre julegave, end at give vedkommende en hånd med at få kværnen køreklar igen.
Og her kunne vi vælge at anbefale diverse lappegrejer, som ikke kræver den store udskrivning.

Men et fladt dæk kræver ofte blot genopfyldning, så hvorfor fyre sine surt sammensparede skillinger af på den slags.
Et fladt dæk skyldes som flertallet forhåbentlig ved i mange tilfælde, at den lette luft er søgt mod dækkets øverste del.
For at efterfylde den nederste del, stilles din kompressor blot på højkant med udgangsventilen nederst inden luften fyldes i.
Den tunge luft vil altid søge mod kompressorens bund, så derfor skal kompressoren placeres således, inden luften tilføres dækventilen, som naturligvis også skal stå så lavt over jorden som muligt.
Julegaven bliver ikke billigere, og din kammerat vil være dig evigt taknemmelig.

3. Udstødningsleje og fisk.
Den næste julegaveide koster dog en skilling, uagtet udstødningslejer i reglen er billige.
Men prisen på fisk er desværre for opadgående.
De fleste har ind imellem konstateret en besynderlig raslen og/eller en underlig duft fra motorcyklens udstødning, og en rigtig fin julegaveide kan sagtens være, at afhjælpe mislyd og hørm fra en god vens motorcykel.
Mange eftermonterer selv, eller får det lokale værksted til at montere anden udstødning eller potte for øget effekt og/eller mere eller bedre lyd, men kun de færreste motorcyklister ved, at både eftermarkedspotten og standardudstødningen faktisk kræver regelmæssigt eftersyn og vedligeholdelse.

I udstødningens indre er der nemlig monteret et leje, som forbedrer gennemstrømningen, og derudover er der faktisk også monteret en vigtig fisk, som kan være udmattet, hvilket som bekendt hedder exhausted på engelsk.
Her kunne man som julegaveide være behjælpelig med udskiftning af både lejer og fisk, hvilket heldigvis ikke er nogen vanskelig operation.
Men man skal dog regne med at få lidt smørefedt på hænderne, især når fisken skal smøres op ved genbrug eller udskiftes, hvis den er slidt helt op af udmattelse.
Og husk nu at en eventuel ny fisk skal være frisk.
Se instruktionsvideoen for den lidt specielle operation i videoen herunder.

Er man lidt fiks på fingrene, er udskiftning af komplet udstødningsleje ikke altid påkrævet.
Det er muligt at bestille reparationssæt via diverse webshops på internettet, eller de kan alternativt købes ved din velassorterede lokale forhandler.
Er fisken for exhausted, kan man med fordel fange en selv, eller alternativt købe en i passende art og størrelse, hos den fiskehandler dit lokale værksted anbefaler.
Udstødnings-fisk bør ikke bestilles via internettet, da de typisk udmattes af langvarig fragt.

Rep. kit til udstødningslejer

4. Nye tændrørsgnister
Vennerne elsker at få en håndsrækning til de lidt mere komplicerede opgaver, og specielt til opgaven med at fylde friske gnister på tændrørene.
Derfor er det helt i julens ånd, at give kammeraten en flaske nye gnister i julegave og hjælpe med opfyldningen.
Rækker evnerne til at udskifte både udstødningsleje og fisk, er opgaven med renovering af tændrør ikke verdens største udfordring, men kræver dog en vis indsigt.
Tændrør skal som du ved også vedligeholdes, og i instruktionsvideoen under dette afsnit illustreres hvordan tændrør klargøres og efterfyldes med friske gnister.
Bemærk at flasken med friske gnister skal opbevares afkølet for længst mulig holdbarhed.

Bemærk også, at man ikke bør fjerne proppen før gnisterne skal bruges, og at stjernekastere er et langt billigere alternativ til underholdning på værkstedet.

OBS!! Flaskens prop bør afmonteres umiddelbart inden brug, så færrest mulige gnister går tabt.

5. Knofedt.
Når motorcyklen alligevel står opstaldet for vinteren, så udnytter entusiasten typisk lejligheden til at få det kæreste eje rengjort, pudset og poleret efter alle kunstens regler.
Og her kunne det være en rigtig god julegave, at give sin gode ven en hånd med når arbejdet udføres.
Og måske endda også medbringe en hensigtsmæssig julegave der letter arbejdet.

Man går selvfølgelig ikke helt galt i byen, når der anvendes produkter som eksempelvis Autosol eller Alu-Magic til forchromede eller blankpolerede aluminiums dele og anerkendte lakpoleringsmidler til lakerede flader.
Men en essentiel komponent er så småt ved at gå i glemmebogen, hvilket muligvis kan skyldes, at produktet oprindeligt blev markedsført i vanskeligt håndterbar fast form.
Brug af knofedt har tidligere medført uhørt høj svedproduktion hos operatøren, men en ny version i flydende udgave letter arbejdet betragteligt.

Knofedt i flydende form

Traditionalister foretrækker ofte det oprindelige produkt, og man kan da også stadig købe knofedt i fast form, som med fordel kan indkøbes i større mængder, hvor udgiften eventuelt kan deles med andre.

Knofedt i større mængder kan med fordel indkøbes i fællesskab.

6. Stemplets retur-fjeder
Nogle har glimrende styr på vedligeholdelses opgaver som udskiftning af motorolie, luftfilter, tændrør og kædekit.
Andre er tilstrækkeligt fingerfærdige til at inspicere ventilspillerum og efterfølgende justering, og hvis du tilhører den sidste gruppe, vil inspektion og/eller udskiftning af stemplets returfjeder ikke virke afskrækkende.
Og det vil din knap så fingerfærdige kammerat sætte pris på, når du køber et sæt nye returfjedre til motorens stempler, og hjælper med at installere dem, som en af verdens bedste julegaver.

Nye stempel returfjedre monteret i en firecylindret motor

De fleste ved at forbrændingsmotorer fungerer ved at en luft/benzinblanding forbrændes med høj hastighed, og at “eksplosionen” sender et eller flere stempler i bund.
Når stemplet er i bund skal det imidlertid returnere til udgangspositionen i top, og en eller flere returfjedre monteret oven på stemplet/stemplerne reducerer hastigheden og medvirker til en blødere motorgang.
Proceduren med montering af nye fjedre kræver afmontering af motorens topstykke, men når man er nået ind til motorens ædlere dele, er resten af arbejdet faktisk ligetil.

En eller flere udtjente eller defekte fjedre løftes ganske enkelt ud af cylinderen/cylindrene, og erstattes efterfølgende af nye.
Nye fjedre kan med fordel bestilles over internettet, hvor din lokale forhandler nok vil klø sig eftertænksomt i nakken inden han giver dig tilbud på enten nye returfjedre, eller en totalpris på reservedele og den fulde operation.
Se instruktionsvideoen for fejlsøgning og udskiftning af returfjedre herunder.

7. Dehydreret vand.
Det er fælles for julegaveideerne som er nævnt herover, at den glade giver kan sætte prikken over I’et med personlig assistance.
Men hvad så hvis man bare vil give en rigtig fornuftig julegave, som modtageren selv kan bruge uden de store sværdslag, og som ikke kræver den store tekniske indsigt.

Udover det mest nødvendige værktøj, medbringer mange et ekstra tændrør, lappegrejer og andet i værktøjssættet på ferieturen, men hvad gør man lige, hvis motoren bliver for varm under køkørsel eller på turen i bjergrige regioner.
Et hurtigt tjek afslører måske at væskestanden er lav, og det er ikke altid muligt at opspore rindende vand til efterfyldning.
Her har den forudseende naturligvis medbragt din julegave i form af en dåse dehydreret vand i pulverform.
Pulveret fylder og vejer ikke meget, så der burde være plads til produktet under sædet på de fleste motorcykler.

Det eneste man skal gøre er at tilsætte vand til pulveret, men vær forsigtig når pulveret fortyndes, da det svulmer kraftigt op og hurtigt løber over dåsens kant.
Her kan med fordel medbringes en ekstra beholder af passende størrelse, som du måske også har givet din gode ven i julegave.
Bemærk at det dehydrerede vand på billedet herunder er 100% organisk og faktisk også i en eksklusiv letvægtsudgave.

100% organisk dehydreret letvægts vand

Andre gode julegaveideer?

Herover en inspirationsguide til fede julegaver, som med fordel kan anvendes af hjemmemekanikeren, og der findes naturligvis langt flere lækre og smart produkter med tilhørende instruktionsvideoer.
Olie til smøring af mellemgasfordeleren samt instruktionsvideo er eksempelvis let at finde ved en google søgning, og de mange dygtige danske gør-det-selv’ere er typisk flinke til at dele deres erfaringer med andre.

Har du lyst til at dele bidrage med yderligere inspiration til julegaveideer, så er du naturligvis mere end velkommen til at dele dine erfaringer vedrørende spændende produkter og arbejdets udførelse.
Den ægte motorcykelentusiasts øjne vil lyse op i begejstring, hvis gaver af denne art finder vej til juletræets fod i år.

Inden du søger for indædt efter produkterne beskrevet i denne artikel, så skal vi lige for en god ordens skyld gøre opmærksom på, at alt vi har beskrevet i artiklen er noget vi støvet op på internettet, og at MagaCin selvfølgelig ikke kan gøres ansvarlig for tilgængeligheden af ovennævnte produkter og tilhørende arbejdsmetoder.

Mvh.
Drillenissen

Del med en ven

Skriv et svar

Giver børn en ny start