Korrekt rengøring kan være et spørgsmål om liv og død
FacebookYoutubeXInstagram Threads
Opret
Opret bruger

Opret Bruger

Log ind

Ren snuplekyse

Det er vigtigt at man behandler sin hjelm korrekt når den skal rengøres. Det kan være et spørgsmål om liv og død.
Klaes Asaa
25/10-2016 kl. 08:00

Lad os tage et eksempel. Du kommer kørende på landevejen, der kører en bil ud foran dig. Du undviger med nød og næppe, men undervejs er du kommet i slinger. Du flyver af motorcyklen og ramme en sten med hovedet. Hjelmen reder dit liv, den kan ikke bruges mere. Du slipper fra uheldet med et chok og nogle få skrammer. Det kunne være et scenarie. 

Tænk sig, først i 1975 blev det lovpligtigt at bruge hjelm i Danmark. En pudsig ting fra fortiden, hjelmen har sidenhen redet mange. Hjelmen er en absolut vigtig del af dit motorcykel udstyr. Hjelmen kan dog blive pænt beskidt af fluer mm., ikke mindst vil fyldet indvendig med tiden blive pænt beskidt. For at gøre den ren uden at skade hjelmen, er det vigtigt at du gør det rigtigt. 

Hvad skal du ikke gøre 

Først er der nogle ting du absolut ikke skal gøre. Brug aldrig opløsningsmidler! Opløsningsmidler kan skade din hjelm og kan også ødelægge overfladen på hjelmen. Det betyder at den kan blive svag. Du vil heller ikke bruge opløsningsmiddel på din benzintank. En god tommelfinger regel: hvis du ikke vil bruge det på din tank, så lad være med at bruge det på din hjelm. 

Rengøring af polstringen 

I de fleste hjelme kan polstringen afmonteres, det gør rengøring nem og ligetil. Udtag så meget du kan og vask det med vand og mildsæbe. Vask det i hånden i lunkent vand. Undlad at tørre polstringen i tørretumler. Lad polstringen tørre langsomt. 

Ydersiden

Start med at tage visiret af. Find en microfiber klud og nogle bomulds klude. Bland varmt vand med enten opvaskemiddel, bilshampoo eller en anden mild sæbe. Gennemvæd nogle klude, og læg dem på hjelmen i et stykke tid, så alle fluerne kan blive opløst. Målet er at fluerne ikke længere klæber til hjelmen, men er lige til at tørre af. Brug microfiber kluden til at rengøre hjelmen herefter. Undgå at skrubbe for meget, det ridser hjelmen. Hjelmen er nu fin i overfladen, men der mangler lidt rengøring af luftkanalerne. Brug nogle vatpinde, gennemvæd dem og rens kanalerne. Luftkanalerne virker bedst når der ikke er 20 smadrede fluer foran hullerne. Vil du gerne have et finish og en mere glat overflade så fluerne ikke hænger så godt fast, så giv hjelmen en naturlig voks. 

Visiret

Der findes et utal af visirrens på markedet. Der er ingen tvivl om at de ligesom brillerens har deres gode sider. Min egen erfaring siger mig, at opvaskemiddel er helt eminent til formålet. Det forebygger mod dug og er godt til at rengøre med. 

Efter endt rengøring monteres foret igen, og hjelmen er ikke ret langt fra følelsen af helt ny.

Del med en ven

Skriv et svar

Vi støtter Kræftens Bekæmpelse 2024
Giver børn en ny start