Goodyear udvikler dæk bestående af 70% bæredygtigt materiale - MagaCin
FacebookYoutubeXInstagram Threads
Opret
Opret bruger

Opret Bruger

Log ind

Goodyear udvikler dæk bestående af 70% bæredygtigt materiale

Goodyear har gjort store fremskridt i forhold til målet om at have udviklet et dæk af 100% bæredygtige materialer i 2030.
Steffen F. Olesen
22/02-2022 kl. 05:30

Goodyear Tire & Rubber Company har et mål om – inden udgangen af 2030 – at fremstille et dæk, som består af 100% bæredygtige materialer. Og nu har producenten præsenteret et demonstrationsdæk bestående af 70% bæredygtigt materiale, og er derved førende inden for branchen.
Man har altså allerede taget de første store skridt mod det endelige mål.

“Vi satte et ambitiøst mål i 2020 om at skabe et dæk bestående af 100% bæredygtigt materiale inden for 10 år, og vores forskere og teknikere har gjort store fremskridt i forhold til det mål,” sagde Chris Helsel, Senior Vice President, Global Operations and Chief Technology Officer.
“Det er en fantastisk bedrift, der viser vores ønske om at øge brugen af bæredygtigt materiale i vores dæk”.

Dækket med 70% bæredygtige materialer indeholder 13 fremhævede bestanddele i ni forskellige dækkomponenter, herunder dem der er beskrevet nedenfor, og virksomhedens resultatindikatorer har vist, at komponenternes egenskaber giver dækket en stærk samlet ydeevne.

Der indgår carbon black i forstærkningen af dækkene; det er et produkt som er med til at øge dækkenes levetid, og traditionelt har været produceret ved forbrænding af forskellige olieprodukter.
Goodyears nye dæk indeholder tre forskellige typer black carbon, der er fremstillet af methan, kuldioxid og plantebaseret olie, og de første livscyklusvurderinger viser reduceret CO2-udledning i forhold til de nuværende metoder til fremstilling af carbon black, eller ved brug af biobaserede kilder eller overskud fra råmaterialer.

Brugen af soyaolie i dæk, som hjælper med at holde dækkets gummiblanding smidig ved skiftende temperaturer, er også en vigtig spiller i Goodyears ønske om at producere bæredygtige dæk. Soyaolie er nemlig en biobaseret ressource, og den bidrager med at reducere Goodyears brug af knap så bæredygtige oliebaserede produkter.
Mens der bruges næsten 100% soyaprotein til fødevarer/foder, er der et betydeligt overskud af olie tilbage, som kan udnyttes industrielt.

Ydermere indeholder Goodyears nye dæk en unik blanding af silica, der fremstilles af aske fra risskaller, som normalvis kasseres og køres til deponeringsanlæg, og af netop denne affaldsaske har man produceret silica af særlig høj kvalitet.
Silica er en bestanddel, der ofte bruges i dæk til at øge vejgrebet og reducere brændstofforbruget.

Polyester genanvendes i Goodyears tilfælde fra plastflasker og andet plastaffald ved at revertere polyester til grundkemikalier, og gendanne disse til teknisk rent polyester, som er velegnet til dæktråd.

Indtil videre er dækket kun et såkaldt demonstrationsdæk, og kommer højst sandsynligt ikke i produktion, men noget tyder på, at producenterne gør alt hvad de kan for at vi, med god samvittighed, kan fortsætte med at benytte os af “normale” transportmidler.

Del med en ven

Skriv et svar

Giver børn en ny start