Frit værkstedsvalg til motorcyklister i garantiperioden - MagaCin
FacebookYoutubeXInstagram Threads
Opret
Opret bruger

Opret Bruger

Log ind

Frit værkstedsvalg til motorcyklister i garantiperioden

SKAD og Pernille Weiss fra Det Konservative Folkeparti er kommet et skridt videre i kampen for frit værkstedsvalg for motorcyklister i garantiperioden.
Steffen F. Olesen
07/07-2023 kl. 06:19

For halvanden måneds tid siden publicerede vi her på siden en historie om at SKAD – i samarbejde med Pernille Weiss fra Det Konservative Folkeparti, som du ser på billedet over artiklen – havde fremsat tre yderst vigtige spørgsmål for EU-kommissionen omkring fri konkurrence og værkstedsvalg for motorcyklister i garantiperioden.

Egentlig et emne man har arbejdet ret intenst på siden 2021, da man henvendte sig til Konkurrencestyrelsen som dengang svarede, at sagen ikke kunne tages op grundet “manglende ressourcer”, men som nu – ifølge nedenstående pressemeddelelse fra SKAD – ser ud til at have fået pustet liv i sig igen.

Pressemeddelelse:
Pernille Weiss, Medlem af EU Parlamentet, og Margrethe Vestager, EU Konkurrence kommissær, samt danske brancheorganisation SKAD, baner vejen for frit værkstedsvalg for motorcykler med garanti i EU.

I mange år findes nu et egentligt monopol i flere EU-lande, binding til autoriserede MC-værksteder og høje priser på værkstedsmarkedet for motorcykler. Det kræver også ofte, at man kører lange veje til en mærkeforhandler, og ofte skal motorcyklister tage frit fra arbejde, for at få serviceret deres motorcykel.

Pernille Weiss (C) og den danske brancheorganisation SKAD i fællesskab, har henvendt sig til EU’s konkurrencekommissær Margrethe Vestager (RV) med 3 konkrete spørgsmål, for at få en vurdering af, hvor vidt motorcyklister skal stilles lige med bilister i EU i forhold til service under garanti.

SKAD, motorcykelbranchen i Danmark, har længe forsøgt at få Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen i Danmark til at tage sagen op om, hvad SKAD betegner som misbrug af garantiordninger, der årevis har begrænset konkurrencen og skadet forbrugerne, dog uden held.

Praksis med at binde service til garantier hos autoriserede mærkeforhandlere, har i årevis haft store konsekvenser for motorcykelejere, og det ikke kun i Danmark. Uafhængige værksteder har været udelukket fra at udføre service på motorcykler under garanti, hvilket har tvunget forbrugerne til at måtte køre langt for at få deres motorcykler serviceret. ”Kampen mod monopoler var medvirkende til, at jeg er blevet politisk aktivt for 40 år siden, og her kan Danmark gå forrest i EU, takket være SKAD”, siger Pernille Weiss, der 5. juni stillede skriftlige spørgsmål til Margrethe Vestager.

Forbrugerne har også oplevet, at de mistede deres garanti på op til fem år på nye motorcykler, hvis de fik udført olieskift eller serviceeftersyn på uafhængige værksteder. Motorcykler får skiftet olie, filtre, bremseklodser med videre ofte, og det har gjort situationen endnu mere besværlig for ejerne.

De uafhængige motorcykelværksteder, er desuden blevet hårdt ramt af den begrænsede adgang til motorcykler under garanti, oplyser SKAD, der i flere år har arbejdet mod, hvad organisationen kalder monopoltilstande og begrænset konkurrence på området.

SKAD henvendte sig til Konkurrencestyrelsen i 2021 for at få styrelsen til at handle, men sagen blev ikke taget op med begrundelsen ’manglende ressourcer’. Men nu håbes det, at der gøres en ende på monopolet og åbnes op for frit værkstedsvalg, takket være Pernille Weiss’ engagement. Hendes vilje og forståelse for udfordringen, og mulighed for at stille spørgsmål til EU-kommissæren, har Pernille Weiss, på vegne af SKAD, rejst sagen og modtaget et svar fra Margrethe Vestager, der henviser til at service og reparation vil falde ind under gruppefritagelsen for biler og punkt 69 om garantier. Gruppefritagelsen blev skabt i 2010 for at stoppe det autoriserede netværks forsøg på at begrænse frie værksteders muligheder for at udføre bilservice- og reparationer.

Vi takker Pernille Weiss for et fantastisk samarbejde. Nu har vi igen fremlagt sagen for Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen, med EU-besvarelsen i hånden, hvor vi også tager sagen op om, at garantiforpligtelser ikke kan annulleres, når en brugt motorcykel, der stadig er under garanti, sælges af et uafhængigt værksted. Vi er både glade og stolte af, at vi i lille Danmark kan få ændret forholdene for motorcyklister i hele EU, siger direktør i SKAD, Thomas Krebs, der selv har kørt motorcykel det meste af hans liv og fortsat gør det.


MagaCin holder dig opdateret på de seneste MC nyheder!

Spar op til 30% og få ubegrænset adgang til alle nyheder, artikler, videoer og tests på DK’s hurtigste MC-medie

Del med en ven

Skriv et svar

Giver børn en ny start