Breaking: Urimelige sigtelser mod MC-forhandlere? - MagaCin
FacebookYoutubeXInstagram Threads
Opret
Opret bruger

Opret Bruger

Log ind

Breaking: Urimelige sigtelser mod MC-forhandlere?

Advokat Diana Mønniche mener, at Politiets Nationale enhed for Særlig Kriminalitet både kan have gennemført ransagninger hos danske motorcykelforhandlere og rejst sigtelser på et urigtigt grundlag.
CO
20/11-2023 kl. 12:04

Det er en almindelig kendt sag, at Politiets Nationale enhed for Særlig Kriminalitet (NSK) i Oktober måned stablede en ret omfattende aktion mod landets motorcykelforhandlere på benene.

En aktion vedrørende påstået svindel med registreringsafgift og overtrædelse af straffelovens §289 om særlig grov skatte-, told- og afgiftssvig, der efter en anmeldelse fra én enkelt person medførte 26 ransagninger hos en række danske motorcykel forhandlere.
Men nu viser det sig, at NSK kan have gennemført de mange ransagninger og rejst sigtelse på et urigtigt grundlag.

Det mener i hvert fald motorcykelforhandlernes advokat Diana Mønniche fra Bachmann/Partners, som fredag d. 17. November delte nedenstående pressemeddelelse.


Pressemeddelelse:

Urimelige sigtelser mod MC-forhandlere
Politiets Nationale enhed for Særlig Kriminalitet (NSK) har på et urigtigt grundlag ransaget og rejst sigtelse mod en række motorcykelforhandlere for at have medvirket til svindel med registreringsafgiften og for overtrædelse af straffelovens §289 om særlig grov skatte-, told- og afgiftssvig.

“Det er meget alvorligt for de pågældende forhandlere, og jeg forventer en meget hurtig undersøgelse og afklaring, således at mine klienter og deres virksomheder ikke unødigt skal belastes af denne sag”, siger advokat Diana Mønniche fra advokat firmaet Bachmann/Partners, der repræsenterer en lang række af MC-forhandlerne.

Kritikken kommer efter 26 motorcykelforhandlere er blevet ransaget i forbindelse med, at politiet har fået en anmeldelse om, at medarbejdere i Motorstyrelsen formentlig i tre-fire år har medvirket til, at en række forhandlere har unddraget den danske statskasse for et trecifret millionbeløb i registreringsafgift i forbindelse med salg af nye motorcykler.

“Der er efter min vurdering intet belæg for, at der skulle være unddraget et trecifret milionbeløb hos de 26 forhandlere, som er blevet ransaget. Politiet er alene kommet frem til så stort et beløb, fordi de har beregnet afgift af alt udstyr, som er blevet monteret på motorcyklerne af forhandlerne efter aftale med kunden. Det fremgår imidlertid direkte af registreringsafgiftsloven, at der ikke skal afregnes registreringsafgift af udstyr, der eftermonteres af forhandleren efter aftale med kunden”, påpeger advokat Diana Mønniche.

Unddragelsen skal ifølge anmeldelsen bestå i, at forhandlerne i slutsedlen angiver, at motorcyklen blev solgt til en nedsat pris, som var godkendt af Motorstyrelsen. Normalt skal motorcykler afgiftsberigtiges til en anmeldt pris, men der kan opnås tilladelse til en lavere registreringsafgift, hvis motorcyklen ikke kan sælges til den anmeldte pris. Det kan f.eks. være, hvis en motorcykel er blevet ukurant.

Ud over selve salget af motorcyklen er der samtidig solgt ekstraudstyr, som efter anmelderens oplysninger er solgt til priser, der er solgt til overpris, således at den samlede pris for motorcyklen inkl. udstyr kommer op på samme niveau, som totalprisen inkl. udstyr ville have været, inden motorcyklen blev sat ned i afgift.

Påstanden er således, at den nedsatte afgift er ført over på prisen for ekstraudstyret, som netop ikke belægges med registreringsafgift. Summen er – ifølge påstanden fra anmelderen – at afgift, der ellers skulle være betalt til statskassen, er gået i forhandlernes lommer.

Herved kommer prisnedsættelserne på motorcyklerne efter anmelderens oplysninger ikke kunderne tilgode.

Til brug for undersøgelse om, hvorvidt der har været hold i anmeldelsen, har politiet bl.a. indhentet oplysninger hos finansieringsselskaber for vurdering af, hvad motorcyklerne er blevet finansieret til.

For vurdering af, om der er unddraget registreringsafgift har politiet bl.a. sammenholdt den totalpris, som finansieringsselskaberne har finansieret motorcyklerne til inkl. udstyr med den pris, som motorcyklerne er blevet indberettet til i køretøjsregistreret.

På baggrund af den difference, der er mellem totalprisen for motorcyklerne inkl. udstyr og motorcyklens pris, har politiet som grundlag for ransagningerne påstået, at der mangler at blive afregnet afgift af den difference, der er mellem totalprisen for motorcyklen inkl. udstyr og prisen for motorcyklen. At et finansieringsselskab finansierer den fulde pris, kan ikke være overraskende. Det er jo finansieringen af hele motorcyklen, der finder sted, og ikke blot den del af motorcyklen, der har været underlagt registreringsafgift.

“Da der ikke skal betales registreringsafgift af udstyr, som kunden og forhandleren bliver enige om skal eftermonteres på motorcyklen, er politiets konklusion om unddragelse af registreringsafgift efter min meget klare opfattelse forkert. Der er nemlig intet der tyder på, at ekstraudstyret er solgt til “overpriser”. Mine indledende undersøgelser peger i retning af, at det er solgt til nøjagtigt de priser, som forhandlerne ellers ville sælge dem til”, oplyser Diana Mønniche.

Grundlaget for ransagningskendelserne og sigtelserne efter straffelovens § 289 er således givet på et ufyldestgørende og efter hendes opfattelse på et urigtigt grundlag.

“Det virker lidt som om, at der er lagt meget stor vægt på anmelderens oplysninger uden at disse oplysninger er kontrolleret helt i bund. Som repræsentant for hovedparten af de forhandlere, som er blevet sigtet, kan jeg oplyse, at der ikke er noget grundlag for at kræve registreringsafgift af det udstyr, som forhandlerne har leveret til kunderne i forbindelse med salget af en motorcykel”, understreger MC-forhandlernes advokat.



For de berørte danske motorcykelforhandlere er det som advokat Diana Mønniche beskriver i ovenstående pressemeddelelse, “meget alvorligt for de pågældende forhandlere, og jeg forventer en meget hurtig undersøgelse og afklaring, således at mine klienter og deres virksomheder ikke unødigt skal belastes af denne sag.

Ingen dedikeret motorcykelentusiast kan vel være uenig med Diana Mønniche i, at sagen bør behandles og afklares i lyntempo?

Del med en ven

2 personer snakker om “Breaking: Urimelige sigtelser mod MC-forhandlere?

  1. Kan se i Børsen i dag at Rydbergs MC ejendom er blevet beslaglagt af politiet. Måske folk får travlt med at hente deres MC’er.

  2. Jeg ville da ellers tro at de mistænkte forhandlere ville være utroligt interesserede i at få klarlagt at de var uskyldige i de her anklager, noget der vel antageligvis kun kan foregå efter at myndighederne har besøgt dem, og kigget deres papirer igennem…

    “Det virker lidt som om, at der er lagt meget stor vægt på anmelderens oplysninger uden at disse oplysninger er kontrolleret helt i bund” – men det er vel præcis det politiets undersøgelser netop skal til for, og i essensen sådan alt efterforskningsarbejde fungerer?

    Selvfølgelig kan det være belastende at være “mistænkt” – men det er jo et nødvendigt onde i en retsstat. Så bliver man enten frikendt, eller anklaget. Men at blive undersøgt, er noget man må leve med. På samme måde som jeg må leve med at blive stoppet i en spirituskontrol. Det er jeg da kun glad for at blive. Så er der da nogen der tager problemet alvorligt.

Skriv et svar

Giver børn en ny start