Video: Flyvende mc en realitet - men den bliver dyr
FacebookYoutubeXInstagram
Opret
Opret bruger

Opret Bruger

Log ind

Video: Flyvende mc en realitet

Mc kort eller flycertifikat?
Steffen Olesen
20/03-2019 kl. 12:10

Det er ikke første gang vi omtaler kreative forsøg på at fremstille en flyvende motorcykel. Men hvor skaberens drøm oftest løber ud i sandet, ser vi nogle gange at det rent faktisk lykkes for enkelte at færdiggøre de fantasifulde projekter.

Du husker måske vores omtale af Emiraternes flyvende politi sidste år, men hvor Dubai's flyvende politi færdes på et transportmiddel der mere fremstår som en drone med mc-sæde, ser vi nu en noget anderledes flyvende motorcykel nærme sig den sidste test-fase.

Lazareth La Moto Volante

Vi har før omtalt den franske MC- og bildesigner Ludovic Lazareth's firehjulede motorcykel LM847, der er udstyret med en voldsom 4,7 liters Maserati motor.

Vi gætter på at modelbetegnelsen er: L for Lazareth, M for Maserati, 8 for V8, og 47 for 4,7 liter.

Motorcyklen blev først præsenteret som kørende konceptmodel allerede ved Geneve Motor Show i 2016, men efterfølgende fik Ludovic den mere eller mindre geniale idé at udstyre modellen med en jetmotor i hvert af de fire hjulnav.

Læs artiklen Gal designer sætter jetturbine i hjulet.

Som du kunne læse i artiklen sidste år, planlagde producenten at lancere modellen her i foråret 2019, men Lazareth's seneste udmelding betyder at vi må væbne os med tålmodighed til efteråret.

Officiel lancering i Dubai i Oktober

Pudsigt nok, så antyder Ludovic Lazareth, at den officielle præsentation af La Moto Volante vil finde sted i netop Dubai i Oktober måned i indeværende år. Der vil den franske producent modtage forhåndsordrer på modellen, og det er måske det helt rigtige sted for sådan en event. For det kræver måske lidt mere end en gennemsnitlig lønmodtagers spareskilling, at følge ordren op med de €496.000 der angiveligt forlanges?

Om La Moto Volante rent faktisk bliver klar til præsentation i Oktober 2019 vil tiden vise, men nu har Lazareth offentliggjort en video hvor modellen rent faktisk letter. Den flyvende motorcykel er forankret med stålwirer, så projektet ikke stikker helt af for piloten.

Se videoen herunder hvor Ludovic's kæreste hæver sig over jorden på den tøjrede model.

Anderledes på flere måder

Jo, vel adskiller La Moto Volante sig fra traditionelle motorcykler ved at være udstyret med fire hjul, men den læner sig nok mere op ad det vi opfatter som en motorcykel, end den flyvende drone politiet i Dubai anvender til ordenshåndhævelse.

Om det er en motorcykel eller ej, er vel egentlig op til myndighederne at beslutte. Dags dato kan du gå faktisk gå ned til din lokale Yamaha forhandler og købe en trehjulet Niken, så grænserne for hvad der betegnes som en motorcykel er fleksible.


Fleksibilitet er tilsyneladende et ord der går igen vedrørende La Moto Volante, for hvor de første udmeldinger gik på at modellen var en flyvende LM 847, har den franske producent droppet brugen af Maserati motoren, og La Moto Volante hedder da også LMV 496.

Få tekniske specifikationer

LMV 496's totalvægt på blot 140kg mere end indikerer, at LMV 496 er mere udtryk for evolution end en videreudvikling af LM 847.

V8 Maserati motoren må være droppet og erstattet af en anden lettere motor, og grunden til at motordæksler stadig findes, skyldes nok æstetiske hensyn.

4 stk. JetCat jetmotorer – med mulighed for at tilføje 2 ekstra motorer for ekstra løft – hjul som hydraulisk vippes op i flight mode, indbyggede faldskærme for øget sikkerhed og meget andet, taler for at der ikke benyttes en tung V8 motor. Vægt er en kritisk faktor for alle flyvende objekter.


De foreløbige informationer går på at JetCat motorerne spinner med 96.000 omdr., at La Moto Volante vejer 140kg, at prisen bliver €496.000, og som du så i videoen herover, at modellen rent faktisk kan flyve.

Når du er træt af køkørsel i sneglefart, finder du ganske enkelt et velegnet område og aktiverer Flight Mode ved et tryk på en kontakt. Der går ganske vist ca. 60 sekunder inden La Moto Volante er klar til flyvning, men det minuts penge kan være givet godt ud, når du fri som fuglen svæver henover myldretidens kaotiske trængsel.


Mc-kort eller flycertifikat?

Flyvende motorcykler er en hylende sjov tanke, men udover det økonomiske aspekt, myndighedernes godkendelse af fartøjerne, trafikregulering osv., skal andre ret  væsentlige ting velsagtens falde på plads, inden menigmand for alvor får lov til at stige til himmels. Kan vi nøjes med kørekort til Mc, eller kræver LMV 496 flycertifikat?

Men forestil dig lige klubbens årlige tur til Harzen på nakken af en dynge flyvende motorcykler… he, he… det ku' sgu da være sjauw.

Del med en ven

Skriv et svar

Giver børn en ny start