Undersøgelse: MC er den dyreste transportform for samfundet
FacebookYoutubeXInstagram Threads
Opret
Opret bruger

Opret Bruger

Log ind

Undersøgelse: MC dyrt for samfundet

Nej, det handler ikke om den høje indkøbspris
Mathias B. Høj
18/06-2019 kl. 13:15

Ifølge en nyligt publiceret undersøgelse fra EU Kommisionen er motorcyklisme den dyreste form for transport. Men før du fnyser og sender en vrissen tanke til det danske skatte- og afgiftssystem, er det værd vide, at beregningen ikke tager udgangspunkt i privatøkonomien. Med andre ord er indkøbspris for den enkelte forbruger ikke med i undersøgelsen, som i stedet ser på de udgifter samfundet har på forskellige transportformer. Biler, fly, skibe, tog og alt der i mellem. 

Udregningen af omkostningerne er baseret på udgifter forbundet med ulykker (inkl. dødsfald), trængsel på vejnet, luftforurening, klima, lyd og larm, drivmidler (og produktion deraf) og skader på levesteder.

Og her kommer motorcyklen ind på førstepladsen i undersøgelsen, som den dyreste transportform, set pr. antal kørte kilometer. Mest som resultat af ulykker, men også lydforurening.

Kigger man efter på udregningen, kan man naturligvis godt komme i tvivl om rigtigheden af den konklusion. Eksempelvis er udregningen af omkostninger af lydforurening, som motorcykler ifølge forfatteren af rapporten er skyldig i, baseret på forfatterens egne gæt. Så deeeet…

Udregningen af ulykker er baseret på selve transportformen, og ikke hvem der har skylden. En motorcyklist som uforvarende er udsat for en ulykke, tæller således med i beregningen for motorcykler. Og som følge af den logik, vil eksempelvis en cyklist som bliver ramt af en højresvingende lastbil, ikke tælle med i lastbilernes omkostninger.

Desuden behandles det faktum at motorcykler ikke optager meget plads på veje og parkeringspladser kun overfladisk. Det er særlig vigtigt i forhold storbyer, hvor road pricing overvejes. Rapporten er udarbejdet særligt for at belyse muligheder for passende beskatning af køretøjer, særlig i storbyer.

Så desværre en ret sjusket tilgang til et komplekst emne. Men desværre kan rapportens konklusioner sagtens blive den basis politikere vil basere deres politik på.

Kilde: FEMA

Del med en ven

0 personer snakker om “Undersøgelse: MC dyrt for samfundet

  1. man kan spare milliarder og undgå udvidelser af eksisterende motorveje og anlæggelse af Ring 5 på sjælland mm hvis en stor andel af bilerne erstattes med MC'er – der sidder kun en person i de fleste biler morgen og aften / til og fra arbejde !! – tosset undersøgelse!

Skriv et svar

Vi støtter Kræftens Bekæmpelse 2024
Giver børn en ny start