Skal handsker være lovpligtige? - MagaCin
FacebookYoutubeXInstagram
Opret
Opret bruger

Opret Bruger

Log ind

Skal handsker være lovpligtige?

I Spanien skal handsker være obligatoriske for motorcyklister
CO
27/03-2021 kl. 06:00

I Danmark blev det i 1977 lovpligtigt at bære styrthjelm i forbindelse med kørsel på tohjulet motorkøretøj, inkl. motorcykel med sidevogn og knallert.
Læs evt. for hyggens skyld Betænkning over forslag til færdselslov. (Afgivet af retsudvalget den 6. juni 1975).
Ha, ha… og se i afsnit 3. Styrthjelme, hvor det anføres at “styrthjelmen nedsætter muligheden for at høre bagfrakommende færdsel“, så det skulle være lovpligtigt at montere sidespejl på knallerter.
Brug af styrthjelm har flertallet af nutidens danske motorcyklister ikke de store indvendinger imod, for meget få sætter spørgsmålstegn ved, at det er et snusfornuftigt sikkerhedsmæssigt tiltag.

Styrthjelmen er rigtig fornuftigt sikkerhedsudstyr

Handsker påbudt i Frankrig
En stor del af de danske motorcyklister bærer også godkendt rygskjold, beskyttelse integreret i motorcykelbeklædningen, hensigtsmæssige ankeldækkende støvler samt handsker, og nogle er sågar begyndt at køre med airbag.
I Danmark er kun styrthjelmen lovpligtig, men sådan er det ikke alle steder.
I Frankrig er det eksempelvis påbudt ved lov, at motorcyklister skal bære handsker.
Det fremgår af Décret n° 2016-1232 af 19. september 2016, og en tilsvarende lov kan nu være på vej i Spanien.

Hos MagaCin kører vi altid med handsker

Skal airbag være lovpligtig
27. December 2020 indledte den italienske regering behandling af et forslag om, at motorcyklister kan få refunderet op til 50% eller maksimalt € 250,- ved indkøb af EU godkendt beklædning med airbag.
Det vil med andre ord betyde billigere airbags til motorcyklister.
Andelen af europæiske motorcyklister der kører med stand-alone eller airbag integreret i motorcykelbeklædningen er i vækst, og i Spanien overvejer Dirección General de Tráfico, at gøre airbag lovpligtig for motorcyklister.
Det er imidlertid ikke et forslag, der umiddelbart ser ud til at vinde fodfæste, og organisationen for spanske motorcyklister Asociación Mutua MoteraAMM – undersøgte i den forbindelse, hvordan de spanske motorcyklister forholder sig til spørgsmålet.

Som du kan se i diagrammet, er flertallet af de spanske motorcyklister ikke specielt begejstrede for forslaget om, at airbag skal være påbudt ved lov.
De spanske motorcyklister synes, at det er helt fint at køre med airbag, men de mener til gengæld også, at det skal være valgfrit.

Lande kopierer hinandens lovgivning
Juan Manuel Reyes som er formand for AMM påpeger derudover, at hans organisations problem med forslaget er, at omkringliggende lande har en tendens til at kopiere tiltag, når enkelte landes lovgivning vedrørende motorcyklister vedtages.
Og han nævner som eksempel, at det var lige nøjagtig det der skete, da de franske motorcyklister ved lov blev pålagt at bære handsker.
De spanske myndigheder i nabolandet foreslog nemlig kort tid efter præcis samme tiltag indført i Spanien.
Et forslag der nu er blevet genoplivet.

Lovpligtigt udstyr diskuteres
AMM har fået et møde i stand med Dirección General de Tráfico for at diskutere flere emner i denne måned, og ét af punkterne i denne omgang er faktisk, at myndighederne insisterer på, at det skal gøres lovpligtigt for spanske motorcyklister at bære handsker.
Både AMM og den europæiske fællesorganisation for motorcyklister FEMA anbefaler, at det udover styrthjelm skal være frivilligt hvilket sikkerhedsudstyr motorcyklisterne benytter.
Og hvis sikkerhedsudstyr som eksempelvis handsker skal gøres obligatorisk ved lov, så mener både AMM og FEMA, at grejet skal være officielt testet og certificeret efter gældende EU regler.
Men det er heller ikke svært at forestille sig, at politikerne med EU lovgivning i hånden kunne finde på at gøre udstyr som støvler, handsker og andet obligatorisk i EU regi.

Din holdning?

Hvad synes du om lovpligtigt mc-relateret udstyr såsom handsker, rygskjold, certificerede mc-støvler og airbag?

Del med en ven

2 personer snakker om “Skal handsker være lovpligtige?

  1. har lavet et styrt på cykel i høj fart hvor handsker gjorde hele forskellen på hvordan jeg kom til skade. altid handsker på, ellers er du et fjols

  2. Rygskjold er måske voldsomt hvis man bare er på pendler-tur i køen der snegler afsted med 30km/t en mandag morgen – og man ellers har seriøst “gear” på. Men handsker? FINT med mig. Jeg er temmeligt begejstret for at have hænder. Dem tænker jeg at beholde i en del år endnu.

Skriv et svar

Giver børn en ny start