MSC - En slags ESP til motorcykler der øger sikkerhed
FacebookYoutubeXInstagram Threads
Opret
Opret bruger

Opret Bruger

Log ind

Sikkerheds-sensation på motorcykler

Snart går sikkerheden langt længere end ABS og Traction-control
Tommy Rønn
25/09-2013 kl. 23:30

Gennem mange år har ABS været en sikkerhedsdetalje flertallet af motorcyklisterne havde på ønskelisten når motorcykel skulle indkøbes. De seneste år har det været Traction Control der har stået højt på motorcykel-købernes ønskeseddel.

ABS og Traction Control er udmærkede sikkerheds-systemer. På motorcyklerne har vi dog længe manglet et intelligent system, som det vi kender fra bilerne. Et system der i bilerne oftest går under betegnelsen ESC.

Nu kommer MSC (Motorcycle Stability Control) som er opfundet af Bosch. MSC er, kort fortalt, det samme som bilernes ESC, bare til de tohjulede. Den første motorcykel der udstyres med dette nye MSC fra Bosch, er 2014 udgaven af KTM 1190 Adventure.

MSC er opbygget så det kan klare næsten tusinde nye beregninger pr. sekund. MSC regner selv ud om f.eks noget af bremsekraften skal fjernes fra forhjulet til baghjulet, for at give ro i motorcyklen. MSC måler også om en eventuelt udskridning ved nedlægning kan reddes ved ændring af bremsetilførsel på for og baghjul. Tager føreren kun forbremse ved fuld nedlægning, flytter systemet måske noget af kraften til baghjulet uden chaufføren opdater det.

Ifølge Bosch skulle det nye system kunne redde alle lowsidere, altså situationer hvor maskinen skrider væk under føreren i sving. Også under acceleration kan systemet selv justere effekttilførsel, så heller ikke accelerationerne ender i lowsidere.

Særdeles spændende og lovende efter vores mening. Nu glæder vi os bare til at prøve MSC.

Del med en ven

0 personer snakker om “Sikkerheds-sensation på motorcykler

  1. Lyder skam godt, men man kan jo frygte at det vil få nogen motorcyklister til at køre endnu stærkere i sving fordi teknikken kan redde deres ***.

  2. Nej hvor smart 🙂
    Man kan næsten ærger sig over at være af en generation, der ikke er opvokset til at sætte pris på alle disse elektroniske herligheder 😀
    Men pyt jeg har overlevet de første 50 år, jeg tager chancen de næste 50 også * *

  3. Så er det snart tilstrækkelig med en hydraulisk stol,en joy stick og et tv…det bliver virkelig en fantastisk der køretur hjemme i stuen, og så sikkert det bliver.
    Det hele bliver så virtuelt at det til sidst faktisk er virtuelt-lykke til.

Skriv et svar

Giver børn en ny start