Sådan bliver motorcyklister ramt af burkaforbuddet
FacebookYoutubeXInstagram
Opret
Opret bruger

Opret Bruger

Log ind

Sådan bliver du ramt af burkaforbuddet

Styrthjelme går ikke fri af Tildækningsforbuddet/Burkaforbuddet. MagaCin spurgte Rigspolitiet hvordan
Mathias B. Høj
07/08-2018 kl. 12:35

Så er det slut med at bære heldækkende hjelm, når du lige har et kort ærinde væk fra motorcyklen. Fremover kan du få en bøde for den praksis.

Tildækningsforbuddet, eller Burkaforbuddet som det jo reelt er, kommer også til at ramme brugere af styrthjelme. Når styrthjelmene dækker ansigtet og styrthjelmsbæreren ikke er i gang med et såkaldt Anerkendelsværdigt formål. Et anerkendelsesværdigt formål kan i denne henseende være kørsel på køretøjet, der kræver styrthjelm. Det er mere når motorcyklen er slukket og man går rundt med hjelm på, at problemerne opstår.

Den nye Lovtekst er som følger i Straffelovens § 134 c:

– stk. 1: ”Den, som på offentligt sted bærer en beklædningsgenstand, der skjuler vedkommendes ansigt, straffes med bøde”.

– stk. 2: ”[Tildækningsforbuddet efter stk. 1] gælder ikke for tildækning af ansigtet, der tjener et anerkendelsesværdigt formål”.

Det springende punkt er, ifølge Rigspolitiet, om man kan aflæse ansigtet. Det kan i sagens natur være svært med en fullfacehjelm og helt umuligt hvis der anvendes tonet eller reflekterende visir. Men også hjelmhuer som minder om elefanthuer, skjuler en stor del af ansigtet og bliver derved ramt.

Hvorvidt bæreren af en hjelm er i gang med et anerkendelsesværdigt formål vil bero på et skøn af Politiet – så der kan ikke gives 100% klare retningslinjer. Men for alligevel at have noget konkret, bad MagaCin Politiet vurdere følgende eksempler og scenarier:

1. Hvor vil det eksempelvis IKKE mere være lovligt at bære styrthjelm?

Svar: Tildækning af ansigtet med en styrthjelm er alene et anerkendelsesværdigt formål i forbindelse med selve kørslen (hvor færdselsloven påbyder det).

2. Motorcyklister anvender ofte hjelmhue, som minder om en tynd elefanthue. Vil tildækningsloven have indvirkning her?

Svar: Hvis en hjelmhue tildækker ansigtet, så ansigtet anses for skjult, er en sådan omfattet af forbuddet og må som sådan alene anvendes, når der er tale om et anerkendelsesværdigt formål, jf. ovenfor.

3. Eksempel: en motorcyklist parkerer sin MC og går hen for at hæve penge i en automat uden at tage hjelmen af. 

Svar: Den beskrevne situation vil være en overtrædelse af § 134c.

4. Eksempel: en motorcyklist går ned på en befolket strand eller lignende for at nyde udsigten, uden at tage hjelmen af.

Svar: Denne situation vil også være en overtrædelse af § 134 c.

5. Mange styrthjelme sælges med, eller kan fås med, tonet eller reflekterende glas. Vil det konflikte med tildækningsforbuddet?

Svar: Eventuelt tonet glas vil kunne indgå i vurderingen af, om den pågældendes ansigt må anses for at være skjult.

Så i bund og grund er lektien, at så snart du stiger af din motorcykel, skal hjelmen af. I hvert fald hvis det er en fullface med tonet eller på anden måde uigennemsigtigt visir.

I mange af vore nabolande har det i flere år været ulovligt at beholde hjelm på; eksempelvis ved betaling ved kassen på tankstationer. Nu bliver det således også ulovligt i Danmark, om end af omveje.

Del med en ven

Skriv et svar

Giver børn en ny start