Tre motorcykler hædret ved Red Dot Design Awards
FacebookYoutubeXInstagram Threads
Opret
Opret bruger

Opret Bruger

Log ind

Red Dot Design Award

Disse motorcykler er blevet hædret for deres design ved Red Dot Design Awards
Mikkel Skotte Sølvkjær
11/04-2020 kl. 05:00

Red Dot Design Award er en særlig pris som gives for innovative, funktionelle eller direkte smukke designs, og den betragtes som et stort anerkendende skulderklap til de producenter, der modtager den. 

I dag består Red Dot af en verdensomspændende komite, med ingeniører, arkitekter og designere som vurderer, hvilke nye og intelligente produkter der skal hædres med en pris for ekstraordinær genialitet. 

Under udvælgelsen af vindere skelnes ikke stramt mellem kategorier – forstået på den måde, at komiteen ser bredt på produktioner, lige fra møbler til værktøj, robotstøvsugere og smart indretning til boligen. I alt 49 forskellige grupper af designs bedømmes hvert år. 

Der altså ikke tale om en decideret motorcykelpris, men fælles for alle der modtager en pris er, at designet spiller en ny og forbedrende rolle i forhold til produktets formål.  

Artiklen fortsætter under billedet

Måske kan du genkende logoet med det røde punkt fra 90´erne

Et kvalitetsstempel

Den oprindelige tanke med hædringen, startede helt tilbage i efterkrigstidens Tyskland i 1954, med det formål at fremhæve ekstraordinært attraktive produkter til de tyske forbrugere, og for at presse producenterne til at hæve kvalitetsstandarden for deres varer.

Allerede ved første konkurrence i 1955, fik udstillingen af nye opfindsomme og fornuftige industriprodukter stor opmærksomhed overalt i verden. 

Det røde punkt opstod først i 1991 ved Dr. Peter Zec’s indtog i foretagendet – dengang kaldte han det ”Roter Punkt”, og det blev standarden for innovativt design i Europa. Sidenhen har konkurrencen spredt sig til hele verden, og i dag er Red Dot Design Award et internationalt blåstempel af kvalitetsdesign.  

I år er der givet en Red Dot pris til forskellige motorcykler, og vi har valgt at fremhæve tre stk. fra hvert sit segment. Når vi skriver forskellige motorcykler, så mener vi det – for det strækker sig fra den ene yderlighed til den anden. Lige fra en elektrisk svensk bypendler med funktioner som en schweizerkniv, over en højbenet adventurebike, til et aggressivt japansk racerjern. 

Artiklen fortsætter under billedet

Der er et utal af muligheder med Cake Ösa

Cake Ösa

Vi starter ved den bemærkelsesværdige svensker. Med et navn der lyder som min favoritspise, er Cake en producent med rødder i svensk mountainbike-kultur, og som har taget begrebet motorcykel op til revision. Med tydelige spor fra cykler og svensk design, ligner Cake’s modelprogram næsten noget fra et Ikea-katalog. 

Når Cake’s medarbejdere sidder ved bordene og udvikler, er det overordnede mål at skabe minimalisme og praktisk anvendelighed. Ösa er da også en model med overflod af små foldbare indsatser og flanger til forskellige værktøjer, kurve og stativer.

Meningen er, at modellen ikke kun skal kunne transportere, men også præstere ved stilstand. Udgangspunktet for opbygningen af motorcyklen er taget fra princippet i en arbejdsbænk, og der findes ifølge producenten lige omkring 1.000 forskellige konfigurationer, der alle kan bidrage til en eller anden praktisk funktion, og sammen med et kraftigt batteri og masser af strøm udtag, fungerer Ösa som platform for alle mulige aktiviteter. 

Red Dot har valgt at give prisen til Cake Ösa for dens særprægede utilitaristiske design og egenskaber – netop kombinationen af transport og arbejdsredskab.
Modellen vinder næppe nogen skønhedskonkurrencer, men selve opbygningen er helt bestemt opfindsom.

Artiklen fortsætter under billedet

Et fjæs man aldrig glemmer

Yamaha Ténéré 700

Den langbenede Yamaha behøver vist ikke den store introduktion, og vi var vildt begejstrede for den i testen fra sidste år – voldsomt god Ténéré 700. 

Når Red Dot vælger at pryde den lette adventurebike med en designpris, så er det fordi Ténéré trækker klare spor fra Dakar, og leverer masser af funktion over form – uden at gå på kompromis med et cool udseende, og en tilgængelig nypris. 

Den tocylindrede eventyrer har da også været på manges læber gennem det sidste år, og det er ikke første gang den hædres for sit karakteristiske udseende. Tidligere på foråret gav iF design awards modellen et fornemt skulderklap.

Producenten med stemmegaflerne er tidligere løbet af med flere Red Dot Awards for deres kreative påfund. Både XMAX 300 og TMAX DX scooterne har været i rampelyset, sammen med den banebrydende og enormt omtalte Yamaha Niken, som på mange måder skilte vandende hos flere motorcyklister.

Artiklen fortsætter under billedet

Optimeret til bedst mulig aerodynamik

Honda CBR1000RR-R

Den nye Fireblade er sidste motorcykel på listen over udvalgte prisvindere fra Red Dot Design Awards, og modellen med efternavnet fra et kendt sørøvercitat er med på grund af et design, der fuldstændigt dedikerer sig til et liv på racerbanen. 

I forbindelse med modtagelsen af prisen udtalte Honda’s chef for motorcykel designs, Satoshi Kawawa følgende: 

“The CBR1000RR-R Fireblade SP was developed to win races in any category – from club racing to international competition. Its design and styling are led by that philosophy – with every part and every detail designed with speed, performance and aerodynamic efficiency in mind. We’re honoured that it has been recognised with such a prestigious award.”

Kawawa’s udtalelse giver en forståelse for den tekniske indlevelse hele teamet har arbejdet med – hver enkelt lille del og detalje på motorcyklen er bearbejdet med henblik på maksimal aerodynamisk effektivitet og fokus på hastighed og optimering på racerbanen, og triple R’en skal fungere på alle konkurrenceniveauer. Hele holdet bag er beærede over modtagelsen af prisen. 

Da Honda annoncerede CBR1000RR-R i november måned op til Eicma 2019 gik vi i detaljer med modeldata, og sidenhen har vi set den blive rost af kolleger overalt i udlandet, og blive fyret af på en ovalbane. Nu venter vi blot på lidt varmere vejr, så vi kan opleve modellen på egen hånd, og viderebringe en uddybende dansk test til vores trofaste læsere.

Nytænkning og udvikling

Ovenstående tre motorcykler fra årets Red Dot Design Awards er som sagt meget forskellige – men på hver deres måde giver de både nyt liv, og bringer flere spændende innovative bud på fremdrift og udvikling i motorcyklernes verden – det fortjener anerkendelse!  

Del med en ven

Skriv et svar

Giver børn en ny start