Obligatorisk SOS-kald på nye motorcykler - MagaCin
FacebookYoutubeXInstagram
Opret
Opret bruger

Opret Bruger

Log ind

Obligatorisk SOS-kald på nye motorcykler

EU vil gøre udstyr til automatisk nødopkald obligatorisk på alle nye motorcykler
Steffen F. Olesen
26/07-2021 kl. 06:00

Efter ikke mindre end 17 år lykkedes det EU, at gøre nødopkaldssystemet “eCall” obligatorisk i alle nye biler i Europa.
Den lille røde knap samt et automatisk nødopkaldssystem skulle altså være standard i alle nye modeller, som blev typegodkendt fra 1. april 2018 og frem, og nu ser det ud til, at unionen vil have videreført systemet til motorcykler.

Ikke helt nyt
Allerede tilbage i 2016 skrev MagaCin, at man det efterfølgende år, ville kunne købe BMW motorcykler med et lignende sikkerhedssystem som det vi kender fra bilerne.

Dengang var journalisten heller ikke i tvivl om, at andre producenter ville følge trop, men det er stadig langt fra alle der er med på moden.

Senest kunne vi her på siden berette, at Yamaha for et års tid siden indsendte en patentansøgning på et nyt sikkerhedssystem, som minder meget om BMW’s eCall.

Hvor BMW allerede i 2017/18 tænkte sig om og sørgede for, at motorcyklen ikke kalder efter hjælp hvis den vælter af støttebenet eller lignende, men kun hvis slagsensorene aktiveres under fart, tager Yamaha skridtet videre.

Ifølge patentansøgningen fra Yamaha, kan man i deres system indkode sekundære kontakter; eksempelvis en kæreste, et familiemedlem, en ven eller begge dele – det er smart.

Derudover tænder systemet automatisk for havariblink og lader hornet dytte i intervaller.
En god advarsel til andre trafikanter, men også en foranstaltning der kan gøre det lettere for redningspersonel at finde både motorcykel og fører, skulle ulykken ske i mere afsides terræn.

Smart, men noget af en rejse
I en artikel fra 2018 på FDM’s hjemmeside kan man læse, at det ikke just har været en leg at få gjort systemet obligatorisk i biler.

Ved nu at gøre eCall obligatorisk er en afgørende milesten nået i et usædvanligt langt og kringlet forløb.  Det er 17 år siden, den offentlig-private organisation Ertico foreslog sikkerhedssystemet.
Undervejs har regeringer, bilproducenter, bilistorganisationer, alarmcentraler (dem er der mange af i nogle lande), producenter af udstyret og telefonselskaber skulle blive enige. Og årelange test på tværs af mærker, lande og telefonselskaber er gennemført.

FDM

Og selvom vi her på redaktionen kom med en forsigtig spådom tilbage i 2016, så har systemet altså ikke fået listet sig ordentligt ind i motorcyklernes univers.

Flere om buddet
Så sent som d. 15 April i år lancerede Triumph en SOS-applikation til smartphones, som har nøjagtig samme formål som ovenstående systemer.
Men Triumph har – på samme måde som Yamaha – tilføjet lidt ekstra, så deres system ikke er helt magen til “konkurrenternes”.

Triumph SOS vil efter opkald til alarmcentralen fortsat overvåge for at se om der er bevægelse, men også forsøge at “komme i kontakt” med føreren, for på den måde at kunne aflyse udrykningen hvis ikke der er et behov.

Folket er bekymret
Overvågning, overvågning og overvågning… Det er et af nutidens helt store bekymringer hos mange, og nødopkaldssystemer på motorcykler er ingen undtagelse.

Flere har givet til kende, at man er bekymret for, at systemet vil kunne misbruges til at tracke de enkelte personers bevægen i verden. Og så kunne man jo sagtens forestille sig, at systemet også kunne bruges til at fange fartsyndere og måske endda “vanvidsbilister”.
Hertil har EU dog fastslået, at systemet udelukkende vil udsende et signal når der er tale om et uheld.

Vi slipper ikke uden en omgang Corona
SOS-systemet til motorcykler var planlagt til at undergå tests allerede i år, men som så meget andet i vor verden, har den seneste pandemi rodet lidt i kalenderen.
Men lige så snart praktiske evalueringer er overstået, kan du vide dig sikker på, at et væld af eftermarkeds stumper finder vej til diverse salgsboder, så du ikke er nødsaget til at skille dig af med din øjesten og investere friværdien i en ny.

Hvad synes du om obligatorisk nødopkaldssystem på MC?


MagaCin holder dig opdateret på de seneste MC nyheder!

Med et abonnement får du ubegrænset adgang til alle nyheder, artikler, videoer og tests på MagaCin.dk

Del med en ven

Skriv et svar

Giver børn en ny start