Sikkerhed virker ikke: Nye biler overser motorcykler
FacebookYoutubeXInstagram Threads
Opret
Opret bruger

Opret Bruger

Log ind

Nye biler overser motorcykler

Undersøgelse fra det hollandske vejdirektoratet viser, at bilers adaptive fartpilot nemt overser motorcykler
Mathias B. Høj
14/04-2018 kl. 16:22

Motorcyklister som kører helt ude i siden af vejbanen risikerer at blive “overset” af biler med adaptiv fartpilot. Lettere problematisk da adaptiv fartpilot er standard, eller meget billigt ekstraudstyr, i mange nye biler i dag. Og førerne af bilerne overlader oftest fartreguleringen helt til den adaptive fartpilot, selvom bilens manual specifikt advarer imod det.

Det viser en undersøgelse fra RDW, det hollandske svar på Vejdirektoratet. Undersøgelsen blev lavet på baggrund af en konkret forespørgsel fra FEMA, den europæiske sammenslutning af motorcyklister.

I undersøgelsen blev forskellige nyere biler med adaptiv fartpilot testet for hvorvidt de “så” forankørende motorcyklister. Og det gjorde de, når motorcyklen holdt sin plads omkring midten af vejbanen. Når motorcyklen til gengæld kørte ude ved siden af vognbanen, som scootere og ældre herrer på små choppere nogengange gør, var der stor risiko for at blive overset.

Bilproducenterne advarer i deres manualer om problemet med tekster som “Small vehicles, such as motorcycles, or vehicles not driving in the center of the lane may remain undetected.” Man kan gisne om hvor mange bilkøbere som når så langt i godnatlæsningen af brugsmanualen.

Fra MagaCins egen verden kan vi kun bekræfte resultaterne. Vi tester rigtig mange biler og kørsel bagved MC, eller overhaling af scooter, bliver altid foretaget med en meget opmærksom bremsefod. Scootere tæt på vejkanten bliver næsten altid overset, eller det virker som om den registreres lidt tilfældigt – så bilen kører frem i en uskøn blanding af acceleration og nedbremsning.

Så det er helt på sin plads, at FEMA presser på for EU-lovgivning omkring problemstillingen, for bilproducenterne forbedrer tydeligvis ikke systemerne af egen kraft. Men det understreger også vigtigheden af at holde sin plads tæt på midten af kørebanen, i venstre hjulspor.

Du kan læse mere om undersøgelsen her.

Del med en ven

Skriv et svar

Giver børn en ny start