Moderne kørestils stamfader gået bort - MagaCin
FacebookYoutubeXInstagram Threads
Opret
Opret bruger

Opret Bruger

Log ind

Moderne kørestils stamfader gået bort

John Surtees vandt både mc GP og F1
CO
13/03-2017 kl. 10:30

En af motorsportens mest ikoniske figurer udåndede fredag d. 10. Marts på St Georges Hospital i London, hvor han var indlagt på intensiv afdeling med åndedræts problemer.

John Surtees 1934-2017 var den eneste person som oplevede at vinde både Formel 1 og RoadRacing verdensmesterskaber.

Briten vandt en fornem række mesterskaber på to hjul, og et efterfølgende skift til 4-hjulet motorsport bragte ham i 1964 øverst på podiet, da han vandt Formel 1 verdensmesterskabet for Ferrari.

Som 16 årig arbejdede Surtees som lærling på Vincent fabrikken, og gjorde indledningsvis opmærksom på sig selv ved et Auto-Cycle Union (ACU) ræs på Thruxton banen i 1951.

I 1955 blev han tilknyttet Norton's fabriksteam, hvor han tilkæmpede sig to podieplaceringer i 350cc GP klassen.

I 1956 tog karrieren for alvor fart, efter John Surtees skrev kontrakt med MV agusta, og vandt 500cc GP titlen.

De følgende år fulgte englænderen op på succesen, ved i årene 1958-1960 at vinde 32 ud af 39 løb, hvilket resulterede i tre 350cc mesterskaber og i alt fire 500cc mesterskaber.

I disse år blev han ligeledes den første til at vinde 3 Isle of Man Senior TT løb i streg.

John Surtees ses af mange som stamfader til den kørestil vi ser i moderne roadracing, og har tidligere berettet at han tillagde sig en anderledes kørestil end samtidige konkurrenter, da han oplevede fodhvilere og udstødning på hans featherbed Norton gik i underlaget og frihøjden slap op.

For at kompensere lod han kroppen hænge marginalt indad i svinget for at rette motorcyklen en kende op. Kørestilen blev videreudviklet da John Surtees skiftede til MV Agusta, hvor vægtforskydningen mod svingenes inderside intensiveredes ved også at flytte bagdelen i sædet.

Altså indledningen til den kørestil man ser hos samtlige af dagens roadracing kørere.

Op gennem 1970'erene drev John Surtees et motorcykelværksted og en Honda bilforhandler i Kent, og blev i 1996 optaget i den internationale Motorsports Hall of Fame.

Jon Surtees kørte stadig ræs efter han fyldte 80, men tabte i en alder af 83 år kampen mod sygdom.

Æret være John Surtees minde.

Del med en ven

Skriv et svar

Giver børn en ny start