MC Sikkerhed: Mere sikker på motorcykel
FacebookYoutubeXInstagram Threads
Opret
Opret bruger

Opret Bruger

Log ind

Mere sikker på motorcykel

Danmark blevet et langt mere sikkert sted for motorcyklister
Webmaster
11/12-2011 kl. 15:00

Gennem de seneste 5 år er Danmark blevet et langt mere sikkert sted for motorcyklister, og året 2011 er et regulært rekordår med få dræbte på motorcykel. Dette trods historisk stort antal indregistrerede motorcykler.

Her efter 1. december, hvor motorcykel-sæsonen officielt lukkede for 2011, kan statistikken gøres op. Næsten 150.000 indregistrerede motorcykler er på det danske vejnet. Det at køre på motorcykel er blevet populært blandt danskerne. Trods fald i salg af nye maskiner, stiger mængden grundet importmaskiner fra andre lande, samt fornuftig vedligehold af den eksisterende maskinpark. Der skrottes derved færre end der indregistreres.

Gennem 2011 er der registreret 19 dødsfald på motorcykel. Dette er mere end en halvering sammenlignet med 2008, hvor hele 43 mistede livet på motorcykel. Fald i antal dødsfald sker trods forøgelsen af maskinparken i Danmark er på hele 11% fra 2008 og frem til dato.

Det er altså blevet langt mere sikkert at færdes på to hjul i den danske trafik.

Den forbedrede sikkerhed for de danske motorcyklister grunder i flere ting. Maskinparken bliver nyere og mere moderne. Sikkerhedsudstyret på motorcyklerne bliver konstant forbedret. Sikkerhedsbeklædningen forbedres og bruges af flere motorcyklister og desuden er efteruddannelse noget der vælges oftere af det motorcykel-kørende folk.

Flere motorcykler udstyres med det sikkerhedsfremmende ABS, altså blokeringsfrie bremser. Dette resulterer i færre udskridninger grundet panikopbremsninger. I 2016 har Europaparlamentet besluttet at ABS skal være lovpligtigt på nye motorcykler. Parlamentet vurderer at dette tiltag vil redde 2.500 europæiske motorcyklisters liv årligt, sammenlignet med i dag.

Også det personlige sikkerhedsudstyr har en positiv afsmitning på uheldsstatistikken. Gode hjelme, udstrakt brugt af ryg og bryst beskyttere, betyder at uheld der tidligere kunne ende med dødsfald, i dag ender mindre fatalt.

Efteruddannelse, som var næsten ikke eksisterende for 10-15 år siden, er i dag et normalt tilvalg blandt danske motorcyklister. Landets største udbyder af godkendt efteruddannelse, ifølge sikkertrafik.dk, er samarbejdet mellem MC TouringClub og FDM. De har gennem 2011 videreuddannet ca. 650 motorcyklister, hvilket er rekord-mange efteruddannelser.

De andre tre godkendte udbydere af efteruddannelse til motorcyklister, har også bidraget positivt til dygtiggørelsen af motorcyklisterne. DMC med ca. 35 efteruddannelser, MC Sikkerhed med ca. 50 efteruddannelser og Heinrich Nielsen med ca. 50 efteruddannelser. Det betyder at ca. 785 danske motorcyklister gennem 2011 har valgt dygtiggørelse.

Fremtidens sikkerhed tegner lys for motorcyklisterne. Flere ABS motorcykler. Nye tiltag med elektroniske stabilitetsprogrammer på de mest moderne motorcykler, sikkerhedstøj der konstant forbedres og flere på efteruddannelse, bør kunne få fremtidige ulykkestal til at falde yderligere.

/Kilde: Danmarks Statistik

Del med en ven

0 personer snakker om “Mere sikker på motorcykel

 1. Jeg er bange for, at den vejrmæssigt dårligere sæson samt den økonomisk usikre tid har en rigtig stor del af skylden. Folk har ikke kørt så meget på mc, som de ellers ville have gjort, og det har haft indvirkning på ulykkestallet!

 2. Kasper: Tænkte det samme som dig. For mit tilfælde kørte jeg kun ca halvt så mange km i 2011 som i 2010

 3. Kasper jeg tor det er noget ævl du skriver. Foråret i 2011 var det bedste de sideste 10 år. Foråret er netop tiden hvor flertallet dør. Uanset er det fedt med lave drab tal.

 4. Heeey Kasper. Og hvad med sidste år og året før. Der var åbenbard kun 22 og 24 dræbte og det var en god sommer. Hvordan forklares den?

 5. Faktisk var tallet 23 i 2010 og 27 i 2009 og, så vidt jeg husker, 43 i 2008, men lad nu det hvile.
  Forsommeren 2009 var rigtig god, men fra uge 31-32 og frem regnede sommeren væk i både 2009 og 2010. Alle kan vel huske de voldsomme og hyppige skybrud landet oplevede?
  Samtidig var foråret 2011 faktisk ikke specielt godt. Pga den relativt hårde vinter kom sæsonen temmelig sent i gang, og der var rent faktisk kun halvanden uge i April, hvor temperaturen kom i nærheden – og lidt over – de 20 grader!
  Man skal absolut glæde sig over, at drabstallet er faldende, men skal samtidig også være på vagt over årsagerne til det!

  At du kan udnævne foråret 2011 til det bedste i 10 år er jeg dog en kende imponeret over. Hvad bygger du det på? Fact eller fornemmelser?

 6. Hurra! vil jeg lige indlede med at sige, det er dejligt at tallet er lavt.

  Gå et år længere tilbage så var tallet 26… svjh Tallet "43" var helt usædvanligt højt for det år, men selvfølgeligt meget bekvemt at benytte, hvis man vil vise stor fremgang. Desværre er den måde at bruge statistik på også det der rammer os i nakken, når der er udsving igen.
  Da tallet 43 kom frem, greb "styrelsen" chancen og offentliggjorde en statistik, startende med et år der havde usædvanlig lavt antal omkomne, og dermed viste de at "den var helt gal"

  Det har længe svinget mellem 20 og 35-40 stykker og antallet er for øvrigt så lavt, at der ikke er ordentlig validitet i udsagnet. –
  Antallet af indregistrerede MC'er siger forrygende lidt om hvor meget der køres, mange har flere MC'er, mange kører til spark-dæk een gang om måneden, andre igen har bare en MC stående i udestuen og de typer der dem der "bliver flest flere af" i forhold til de der "rykker" á pendlere og langturs tourere.

  Jeg regnede på det for nogle år siden og resultatet var at tallet er ganske stabilt. (har ikke de sidste år med, og gider ikke regne efter igen)

  Det skal dog ikke få mig til at undlade at hylde de indsatser DMC, MCTC og andre gør for at uddanne motorcyklister – det er absolut kun til det gode! Flere på kursus! Flere kurser! Det kan det kun blive bedre af!

 7. Hmmm. 37 døde på MC i 2007. Dun@nt du skal længere tilbage for at finde tal som 26.
  I øvrigt vil jeg skide på statistikker. 1 død er 1 for meget.

Skriv et svar

Giver børn en ny start