Fusk med styrthjelme - Falsk varebetegnelse
FacebookYoutubeXInstagram Threads Job hos MagaCin
Opret
Opret bruger

Opret Bruger

Log ind

Fusk med styrthjelme

Falsk varebetegnelse i racing
Steffen Olesen
20/06-2019 kl. 07:00

Det var nok de færreste som bemærkede, at enkelte kørere under sidste weekends MotoGP på Catalunya, kørte med styrthjelme af andet mærke end de sædvanligvis gør. Men hvem kunne også gætte, at der under velkendt lakering og sponsormærker gemte sig en styrthjelm af andet fabrikat end det man troede.

Ikke alle nåede det

Årsagen er at FIM -Fédération Internationale de Motocyclisme –  sidste år iværksatte deres egen helt nye godkendelsesprocedure for styrthjelme der anvendes i MotoGP, Moto2 og Moto3.

Protokollen skulle være trådt i kraft ved årets begyndelse, men en udsættelse betød at regelsættet først trådte i kraft ved weekendens race på Catalunya.


Mærker som AGV, Airoh, Arai, Bell, HJC, Kabuto, LS2, MT, NHK, X-lite/Nolan, Skorpion, Shark og Shoei har allerede fået hjelme godkendt efter FIM's skærpede regler, imens Suomy og KYT desværre ikke nåede gennem nåleøjet til weekendens ræs.


Andrea Dovizioso med Suomy logo på styrthjelmen


Derfor så vi kørere som eksempelvis Andrea Dovizioso, Pecco Bagnaia og den KYT sponserede Aleix Espargaro køre med stærkt camouflerede Shark og Shoei hjelme, så tilskuerne næppe ville bemærke det midlertidige hjelmskifte.

De fleste ved at der er betydelige sponsorbeløb og kontraktlige forpligtelser involveret i motorsport, så snyderiet – eller mere diplomatisk udtrykt – “camouflagen” giver god mening.


Nye skærpede regler

FIM Marketing Director har i forbindelse med det nye regelsæt tidligere udtalt, at man havde konstateret et svingende kvalitetsniveau, hvor især nye hjelmmærker ikke altid levede op til FIM's forventninger. FIM vil fremover sikre at kørernes hjelme rent sikkerhedsmæssigt er det absolut ypperste, så derfor har man i samarbejde med motorcykelindustrien udviklet en ny og skærpet test-protokol.

Styrthjelme godkendt efter det nye FIM regelsæt – der på flere punkter testes efter skærpede og andre/flere parametre end DOT og den i danmark lovpligtige ECE mærkning – testes på Instituoto Universitario de Investigación en Ingeniería de de Aragón – Universidad Zaragoza.

QR kode ved FIM godkendelse

Godkendelse efter den nye FIM standard medfører også at hjelmen er forsynet med en QR kode – så koden eksempelvis kan scannes med en mobiltelefon – hvorefter alle godkendelser samt produktionformation er umiddelbart tilgængelige på mobilens skærm.

En QR kode følger FIM godkendelsen

Kun tiden kan vise, om FIM's godkendelsesprocedure vinder indpas blandt markedets mere økonomisk overkommelige hjelme, eller om kun de allerdyreste hjelme får en eftertragtet QR kode… som sagtens kan gå hen og blive at salgsargument for hjelmproducenterne.

Som du så i sidste weekends kaotiske MotGP ræs på Catalunya, har Dovizioso allerede testet en QR mærket styrthjelm.

Men det er nok tvivlsomt om Suomy bruger netop dette styrt i fremtidig markedsføring.

Del med en ven

0 personer snakker om “Fusk med styrthjelme

  1. Det er værd at bemærke, at MT, som sælges i T-Hansen, er godkendt under FIMs skærpede regler.
    Det burde kunne forstumme de sidste fordomme om, at alt T-Hansen sælger, ikke er noget værd.

Skriv et svar

Vi støtter Kræftens Bekæmpelse 2024
Giver børn en ny start