Dårligt nyt for tyveknægte - ubrydeligt metal - MagaCin
FacebookYoutubeXInstagram Threads
Opret
Opret bruger

Opret Bruger

Log ind

Dårligt nyt for tyveknægte – ubrydeligt metal

Ny potent opskrift på en metallegering kan vise sig gavnlig mod typer med lange fingre
Mikkel Sølvkjær
20/08-2020 kl. 05:00

Er du nogensinde gået fra din motorcykel i den naive tro, at alt var i den skønneste orden; styrlåsen var slået til, den store ABUS kæde eller skivelås sat sikkert fast på forhjulet, kun for at vende tilbage til et tomt sted, hvor dit kæreste eje burde have stået. Det kan måske være slut indenfor nærmeste fremtid.

Et hold forskere fra Durham University England og Fraunhofer Institute i Tyskland beretter, at de har skabt verdens første kommercielle bud på et metal, der er umuligt at skære i.

Opskriften på metallet er ganske opsigtsvækkende, og fremstillingsprocessen består af en sammenbagning af pulveriseret metal, et skummende middel og nogle keramiske stumper. Det hele smelter sammen og popper som et brød under hævning, hvilket gør at de keramiske stumper bliver ligeligt fordelt overalt i materialet.
Det betyder i sidste ende, at hverken skæreskiver fra en vinkelsliber eller kraftige bor på en boremaskine kan trænge gennem materialet.

Metallet har en helt særlig struktur og opbygning

De keramiske stumper sørger for at en eventuel indtrængende klinge simpelthen “glider” og afvises under skæring.
Prøves der med et bor pulveriseres de keramiske dele og omfordeler sig i metallets struktur, og efter sigende skulle det gøre hårdheden endnu vildere og dermed stoppe boret.

Forskerne kalder materialet for Proteus, og det tager afsæt i inspiration fra skaller og muslinger i naturen, som har en helt særlig kraftig celleopbygning.

Det lyder næsten for godt til at være sandt, og det eneste vi savner lige nu, er at se et forsøgt på at bryde gennem materialet i virkeligheden.
Mange motorcyklister vil kunne sove lidt tryggere om natten, hvis de vidste at MC-låsen var ubrydelig – omvendt gælder det så om at holde ordentligt styr på sine nøgler.

Se videoen hvor inspirationen og teknikken bag Proteus bliver gennemgået af Dr. Stefan Szyniszewski:

Del med en ven

Skriv et svar

Giver børn en ny start