MC-Sikkerhed: ABS eller blokade (Video)
FacebookYoutubeXInstagram Threads
Opret
Opret bruger

Opret Bruger

Log ind

ABS eller blokade (Med video)

Argumenterne mod ABS er svære at forstå
Tommy Rønn
16/06-2012 kl. 10:00

Da ABS indtog motorcykelmarkedet på BMW for mange år siden, var det noget inkarnerede motorcyklister grinede hånende af. Forståeligt nok da de første ABS-systemer på motorcykler var langsomme og opererede med lange blokader mellem ABS indgriben.

Siden de første ABS-systemer er der løbet meget vand i åen. De nyeste og mest moderne ABS til motorcykler er uhyre effektive og bremser i mange tilfælde langt bedre end selv de mest professionelle magter det uden ABS.

Førsøg med ABS-systemer, som dem der findes på Kawasaki ZX10R, BMW S1000RR, Honda CBR1000RR og Honda CBR600RR, viser at det er muligt at trække grebet til forbremsen helt i bund mens motorcyklen er udsat for fuld nedlægning i sving, uden det ender med styrt. Imponerende er de nyeste ABS-systemer.

Specielt i regnvejr og ved katastrofe-opbremsninger kan ABS virkelig redde liv. For meget forbremse, på en maskine uden ABS, resulterer i en forhjulsudskridning og efterfølgende styrt. Et styrt der kunne være undgået med ABS, og derfor kan redde motorcyklisten fra knubs og skrammer, eller det der er værre. Flere analyser af motorcykel-dødsulykker i Europa, konkluderer da også at mange liv vil kunne reddes hvis alle kørte maskiner med ABS.

Alligevel høres ofte at motorcyklisterne i Danmark vælger model uden ABS af økonomiske årsager. Nogle satser gerne livet for at spare f.eks 10.000 kr. Andre mener deres liv er mere værd, og fravælger først ABS hvis prisforskellen er f.eks 20.000 kr.

Importørene er ved at udskifte de gamle modeller på lagrene uden ABS med nye sikre ABS modeller. Nogle importører har nu kun sikre ABS modeller på modelprogrammet, men desværre hjemtager få importører stadig modeller uden ABS, hvilket ikke er godt for ulykkesstatistikken.

Næste gang du køber motorcykel så tænk over hvor meget dit liv er værd. Hvis du ikke mener dit liv er mere end 10-20.000 kr. værd, så vælg modellen uden ABS. Okay, sat på spidsen, men det er reelt den vurdering vi motorcyklister tager før køb med/uden ABS.

Del med en ven

0 personer snakker om “ABS eller blokade (Med video)

  1. Ja det er fornuftigt med ABS men hvis man køber en brugt er det jo ikke sikkert at der er påmonteret ABS på den det er jo ikke alle der køber ny maskine hele tiden.

  2. Ulykkestallene har de seneste år faldet betragteligt, så det går da den rigtige vej.
    Om det så skyldes ABS eller dygtigere førere vil jeg lade de lærde skændes om!

Skriv et svar

Giver børn en ny start