4 års karantæne for doping: Hvad gør Aprilia nu?
FacebookYoutubeXInstagram Threads
Opret
Opret bruger

Opret Bruger

Log ind

Står til 4 års karantæne for doping

Analysen af Andrea Iannone's B-prøve giver problemer.
Steffen F. Olesen
13/01-2020 kl. 12:00

I december kunne du her på siden læse at MotoGP køreren Andrea Iannone er blevet midlertidig suspenderet fra alle former for konkurrence på motorcykel, da han blev testet positiv for en dengang ukendt doping substans som faldt ind under kategorien ” Exogenous Anabolic Androgenic Steroids”.

2020 skulle have været et stort år for Aprilia, med en omstrukturering der blev indledt af Aprilia Racing CEO Massimo Rivola, hvor den ledende ingeniør Romano Albesiano fik til opgave at designe en helt ny RS-GP-motor, som forventeligt skulle være meget mere konkurrencedygtig end den 75 graders V4 der har tjent teamet ind til nu.

Men allerede inden 2020-sæsonen er skudt ordentligt i gang, støder Aprilia på et skelsættende bump på vejen.

Andrea Iannone’s advokat har bekræftet overfor det italienske sportsmedie Gazzetta dello Sport, at Andrea Iannone’s B-prøve fra den dopingtest der blev foretaget i Sepang også kom tilbage med et positivt resultat; hvilket i denne sammenhæng jo er negativt for Iannone og Aprilia.

Derfor står den italienske kører nu til 4 års karantæne, for at have anvendt det anabolske steroid Drostanalone. Et stof der tidligere blev brugt i behandlingsforløb hos kvinder med brystkræft, men som også bliver brugt af sportsudøvere for at forbedre fysiske præstationer.

Mængden der blev fundet i prøven var ifølge Iannone’s advokat meget små, og han fortæller at analysen af B-prøven viste tilstedeværelsen af 1,15 nanogram pr. milliliter.

Andrea Iannone’s advokat mener at Iannone var så dehydreret da B-prøven blev taget, på grund af det varme og fugtige MotoGP løb i Malaysia, og at prøven derfor var meget koncentreret. Med det taget i betragtning mener han at koncentrationen af stoffet var endnu lavere end hvad der fremgik af det endelige resultat, hvilket ifølge advokaten bekræfter at der kan være tale om utilsigtet indtagelse gennem mad, som Iannone tidligere selv har lagt til grund for stoffet i sin krop.

Andrea Iannone forsvarede sig selv i et interview med det italienske medie hvor han fortæller, at Sepang-testen var første gang han blev testet i år, men at han sidste år var én af fem kørere der gennemgik ADAMS programmet. Et program som kontinuerligt tjekker op på kørernes gøren, lige fra hvor de befinder sig, til hvad de laver, og derunder altså en række dopingtests.

Alle de prøver Iannone fik taget under ADAMS forløbet kom tilbage negative, og italieneren fortæller i samme interview at han ingen plan B har:

“I have no plan B. Bikes are my life, I am not a fool who risks everything.”

 

Men Andrea Iannone’s muligheder er små, da FIM – ligesom mange andre forbund inden for sport – har taget taget WADA (World Anti-Doping Agency) kodekset til sig, som udtrykkeligt siger at atleter selv er ansvarlige for de substanser der ender i deres krop.

Og da Drostanalone er et anabolsk androgen steroid som går under kategorien ”Ikke specificeret stof”, betragtes det som et stof som ville være yderst usandsynligt at finde som resultat af kroppens naturlige processer eller utilsigtet indtagelse.

Når resultatet af B-prøven officielt bliver godkendt vil Andrea Iannone automatisk gå et 4 år langt forbud i møde, som forhindrer ham i at deltage i nogen former for konkurrerende motorsport.

Iannone kan vælge at appellere mod både karantænen og dens varighed når den officielle anmeldelse af fundet er afsendt, og den første appel skal inden for fem dage efter resultatet indbringes til CDI som er FIM’s internationale disciplinærdomstol.  

CDI har herefter 45 dage til at behandle sagen, og hvis udfaldet ikke falder til den side Andrea Iannone håber, kan han som sidste udvej bringe sagen til Court of Arbitration for Sport.

Del med en ven

Skriv et svar

Giver børn en ny start