Lorenzo vinder dramatisk MotoGP 2014, 14. afdeling
FacebookYoutubeXInstagram Threads
Opret
Opret bruger

Opret Bruger

Log ind

Lorenzo vinder dramatisk jubilæums-grandprix

MotoGP 2014, 14. afdeling
Thomas B
28/09-2014 kl. 21:00

Aragon, Spanien, 23 omgange. Grandprix-løb nr. 800 siden starten i 1949 blev en dramatisk affære. Fugtigt vejr kombineret med forkerte beslutninger blev afgørende.

Løbet startede i tørvejr, men græs, afkørsler og tildels curbs var fugtige og glatte, hvilket først Iannone, dernæst Rossi fik at mærke. Iannone kom i slinger henover en curb og endte i græsset, hvor Ducati'en flik-flakkede og totalskadede sig selv.

Rossi kom for tæt på Pedrosa's bagende og måtte vige udenom, men væltede på afkørselsbanen og sejlede ud i hegnet. Fik et stød mod hovedet lige i landingen og var kortvarigt bevidstløs. Blev senere fragtet til nærliggende hospital for tjek for hjernerystelse, og endnu senere meldt okay.

Marquez kunne ikke afgøre VM denne weekend, men satte tingene på plads i kvalifikationen ved at slå sin egen banerekord fra 2013 med over 0.6 sekund. Lorenzo var over et sekund bagefter og holdt på 7. pladsen i 3. startrække, men lavede en superstart og kom hurtigt op på 3. pladsen efter Iannone og Marquez.

Efter Iannone's styrt på 2. omgang, var der duel om føringen imellem Marquez og Lorenzo, de næste 14 omgange. De byttede plads nogle gange, indtil Pedrosa på 15. omgang gik forbi Lorenzo, op på 2. pladsen.

Derefter trak de to Honda'er lidt fra, samtidig med det begyndte at småregne. Med kun 8 omgange tilbage valgte flere at satse på at køre den hjem på slicks, men det blev skæbnesvangert. Dovizioso styrtede og udgik 6 omgange fra mål og på næste omgang væltede Pedrosa på et splitsekund, da han snittede forbremsen imens han kørte på et helt lige stykke.

Både han og motorcyklen fik en hård medfart og kurede mange meter, og man forventede ikke at se denne ekvipage på hjulene igen, men han spurtede hen og samlede den op og var afsted igen.

Marquez satsede helt vildt og forsøgte at komme helt i mål på slicks i den tiltagende regn. Endte med et nærmest uundgåeligt styrt, 4 omgange fra mål, men også han formåede at komme op igen. Begge Honda'er gik i pit efter deres respektive styrt og skiftede til regndæks-mc, men alt for sent.

Lorenzo kom i føring, da Marquez styrtede og kørte den stille og roligt hjem. Første sejr i 2014 og også første gang en Yamaha har vundet på Aragon, siden banen kom med i løbskalenderen i 2010. Lorenzo har nu været på podiet, de seneste 6 løb i træk og er tilsyneladende i bedre form end nogensinde. Det er første gang han virkelig har matchet Marquez, tilmed på en bane, hvor Honda har fordel og hvor han var et sekund langsommere i kvalifikationen. En kombination af mange ting, sagde han bagefter, men det hele spillede perfekt for ham i dag.

På trods af Marquez' 13. plads øgede han forspringet i VM-tabellen, fordi Pedrosa blev nr. 14.

Den der regnede den bedst ud, var Aleix Espargaro, NGM Forward Yamaha, der gik i pit en omgang før alle andre. Da han kom ud af pit, langt bagude, overhalede han næsten hele feltet og endte helt oppe på 2. pladsen, hvilket er hans første podieplads i MotoGP. Det var anden gang i løbet at han overhalede en hel flok, for han blev efter noget karamboulage på første omgang skubbet helt ned på sidstepladsen, men de næste omgange fik han passeret over 10 kørere på sin open class maskine. Næste år kører han for Suzuki i MotoGP og bliver teamkollega med Maverick Vinales fra Moto2.

En anden med stor succes i weekenden blev Cal Crutchlow. Siden hans skift til Ducati i år, har det ellers været meget lidt godt og de har for længst fundet en erstatning for ham til 2015, Iannone. Derfor er han ikke blevet tildelt de samme opdateringer på Ducati'en, som teamkollega Dovizioso og Iannone i sattelit-teamet Pramac. Men han var hurtigere end Dovizioso i kvalifikationen og startede som nr. 5 – og i løbet fulgte han også godt med. Endte på 3. pladsen, hvilket var hans første podieplads for Ducati. Næste år kører Crutchlow for LCR Honda.

Moto2 blev for en gangs skyld ikke en duel imellem Kallio og Rabat, men en suveræn triumf for den regerende Moto3-verdensmester Maverick Vinales, der næste år kører for Suzuki i MotoGP. Han startede fra pole, kom i spidsen på 7. omgang og førte resten af vejen og tog sin anden Moto2-sejr i år. Løbet blev kørt i tørvejr, men det var diset og en smule fugtigt – og der kom også enkelte dryp.

Der var hård kamp om de næste pladser. Kallio førte indtil 7. omgang, hvorefter han fik nogle problemer med dækkene og samtidig lavede et par småfejl, så han raslede helt ned på 7. pladsen, som også blev placeringen i mål.

Rabat startede fra en 5. plads og lå også ca. der, de første omgange. Men midtvejs rykkede han, og med 10 omgange tilbage gik han op på 2. pladsen. Nåede derefter at hente ca. halvdelen af forspringet til Vinales og kom i mål 1.2 sekund efter. Forspringet til Kallio i VM-stillingen blev dermed øget fra 22 til 33 points med fire runder tilbage.
Johan Zarco blev nr. 3 efter hård kamp med Tom Luhti.

Også fugtigt da Moto3 blev kørt tidligere på dagen. Kun en smal stribe med tør asfalt på banen, hvilket medførte flere styrt, når folk vovede sig, eller blev presset udenfor den stribe.
Den inden løbet VM-førende Jack Miller fik en kanonstart fra 2. række og gik i føring på første omgang. Men allerede på 4. omgang styrtede han voldsomt efter kontakt med Alex Marquez i et sving. Det lykkedes dog at halte i pit bagefter og få maskinen repareret, og han kom på banen igen, 3 omgange bagefter. På næstsidste omgang lavede han et solostyrt, så ikke nogen god dag for den kommende MotoGP-kører, Jack Miller.

Alex Rins, der også er med i kampen om titlen og har vundet de seneste to løb, så ud til at være stærkest, efterhånden som det spidsede til mod slut, men en fejl sendte ham flere plaecringer ned og uden for podiet.

Kampen om sejren stod så imellem Marquez og Danny Kent, indtil Kent lavede en fejl og Romano Fenati kom forbi. Fenati må siges at være dagens største overraskelse, selv om han tidligere har vundet løb. Startede fra en 13. plads og røg endnu et par pladser ned på de første omgange, men begyndte så at sætte bedste omgangstid, den ene gang efter den anden. Og endte med at gå i føring, da der manglede 5 omgange.

Resten af løbet var det en duel imellem Fenati og Marquez, med Kent lige efter. De skiftedes til at føre – og der gik taktik i den mht. hvem der skulle lige bagerst, før langsiden. Den regnede Fenati bedst ud og tog sejren foran Marquez, der til gengæld gik i spidsen i VM-stillingen.

Næste runde køres den 12. oktober på Motegi i Japan.

MotoGP resultat (top 10)
1 Lorenzo SPA Yamaha
2 A.Espargaro SPA Yamaha +10.295
3 Crutchlow GBR Ducati +10.312
4 Bradl GER Honda +11.718
5 Smith GBR Yamaha +29.483
6 P.Espargaro SPA Yamaha +29.686
7 Bautista SPA Honda +29.763
8 Aoyama JPN Honda +37.841
9 Hayden USA Honda +42.957
10 Redding GBR Honda +53.937

Moto2 resultat (top 10)
1 Vinales SPA
2 Rabat SPA +1.285
3 Zarco FRA +4.876
4 Luthi SWI +5.033
5 Morbidelli ITA +5.960
6 Aegerter SWI +6.405
7 Kallio FIN +6.525
8 Torres SPA +17.313
9 Lowes GBR +18.148
10 Schrotter GER +19.693

Moto3 resultat (top 10)
1 Fenati ITA KTM
2 Marquez SPA Honda +0.057
3 Kent GBR Husqvarna +0.283
4 Rins SPA Honda +11.631
5 Kornfeil CZE KTM +18.382
6 Bastianini ITA KTM +19.259
7 Oliveira POR Mahindra +23.706
8 Binder RSA Mahindra +24.773
9 Antonelli ITA KTM +37.023
10 Masbou FRA Honda +39.044

Del med en ven

Skriv et svar

Giver børn en ny start