8 i træk - MotoGP Assen 2014
FacebookYoutubeXInstagram Threads
Opret
Opret bruger

Opret Bruger

Log ind

8 i træk

MotoGP Assen 2014
Thomas B
29/06-2014 kl. 19:23

Kendere ved hvad overskriften hentyder til, nemlig at den 21-årige regerende MotoGP verdensmester Marc Marquez efter weekendens løb på Assen TT i Holland nu har vundet sæsonens første 8 løb i træk. Det er ikke sket siden Giacomo Agostini i 1971 – og Marquez er den yngste kører nogensinde, der har præsteret det.

Men hvad er det, der gør ham så god ? – ud over at have den bedste maskine (tilsvarende Pedrosa's), den idéelle højde og vægt og en masse erfaring, trods sin unge alder.

Når man ser ham køre, alene eller i nærheden af andre, er det tydeligt at han skiller sig ud. Er meget vildere og hænger længere ude på siden – længere nede. Har, vistnok som den eneste, sliders på albuerne. Og imens han hænger derude trækker han sorte streger hele vejen rundt i svingene. Det gør de andre også, men Marquez bare lige det mere, henover curbs, hvide linjer oa. så cyklen sejler rundt, men han er ligeglad. Håndtaget i bund konstant og flytter sig lynhurtigt rundt på maskinen samtidig. Den ekstra vildskab han besidder står meget godt mål med den ekstra kontrol, han har over maskinen – og han når konstant grænserne, og overskrider dem. Styrtede således i morgenens “warm up”, men holdt sig ikke tilbage i løbet af den grund.

Vejret spillede som så ofte før på Assen en afgørende rolle for, hvordan tingene gik. I træningen havde Aleix Espargaro imponeret ved at slå Casey Stoner's banerekord fra 2012 på sin NGM Forward Open Class Yamaha. Det skal siges at Open Class-maskinerne har fordel af at må bruge et blødere bagdæk.
I kvalifikationen lavede han og teamet så det helt store scoop, ved at satse 100% fra første omgang, fordi de havde spottet noget regn på vej. Alle andre blev taget på sengen hvad det angår, og Aleix Espargaro satte på første flyvende omgang en tid, der ikke blev slået i resten af kvalifikationen, pga. det regn der kom. Han havde ca. 1½ sekund til nr. 2, Marquez. Pedrosa blev nr. 3.

Både Rossi og Lorenzo blev fanget af regnen og blev nr. 12 og 9 i kvalifikationen. Rossi havde som den eneste af topkørerne valgt slicks, men ombestemte sig på opvarmningsomgangen og kørte i pit og skiftede til en cykel med regnvejrsdæk. Startede dermed fra pitten, allerbagerst, sammen med Broc Parkes.

Løbet kom i gang, alle på regnvejrsdæk, men efter kun 5-6 omgange var banen tørret så meget op at alle gik i pit og skiftede til slicks. Føringen skiftede derfor et par gange. Dovizioso og Marquez førte an i starten og senere fik de et lille hul.
Midtvejs i løbet var de godt 5 sekunder foran Aleix Espargaro og Pedrosa, der byttede plads nogle gange i kampen om 3. pladsen.

En fejl i en nedbremsning, kort efter skiftet til slicks, sendte Marquez ud på afkørselsbanen og Dovizioso fik et hul på 4 sekunder. Og det tog sin tid (ca. 8 omgange) for Marquez at hente, for det dryppede stadig lidt, hvilket var en fordel for Dovizioso og Ducatien. Men regnen holdt sig alligevel på afstand og banen tørrede op, så Marquez kunne spole Dovizioso ind og gå forbi med 10 omgange tilbage. Derfra øgede han til næsten 7 sekunder inden mål.

Pedrosa trak efterhånden fra Aleix Espargaro og de blev nr. 3 og 4. Rossi, der vandt sidste år på Assen, avancerede hurtigt fra sin startplacering som nr. 22-23. Da halvdelen af de 26 omgange var kørt lå han på 8. pladsen, og det lykkedes ham at hente tre mere og slutte som nr. 5.
Lorenzo havde en elendig weekend. Fra en startplads som nr. 9 gled han helt ned på 17. pladsen, før han kom fremad igen. Sluttede som nr. 13, over en halv omgang efter Marquez og mistede 4. pladsen i den samlede stilling til Dovizioso.

Pol Espargaro styrtede tidligt i løbet, kom op igen, men måtte udgå få omgange senere.
Ducati'erne havde markeret sig med den sammenlagt bedste gridplacering nogensinde, og præsterede også godt i løbet. Iannone bed godt fra sig, da Rossi ville forbi – og Crutchlow havde et af sine bedre løb i den senere tid.

Moto2 blev mere dramatisk pga. mere regn. Starten blev udskudt 20 min. pga. det. På opvarmningsomgangen styrtede VM-førende Rabat, men formåede alligevel at komme til start, hvor han holdt på pole position.
Banen var våd, men ved at tørre op. Regn truede, så nogle havde valgt regndæk, andre slicks. Det sidste skulle vise sig ikke at være nogen fordel, og folk med slicks sejlede af banen i et væk. Top-kører Aegerter var en af de på slicks, der fuldførte, men endte helt nede som nr. 21.

Det blev et løb for regnvejrs-specialister og her trådte den 32-årige australske veteran Athony West i karakter. Efter en nervepirrende kamp fra start til slut tog han sejren foran Vinales og Kallio. Rabat undgik flere styrt, men var ikke helt så skarp og sluttede som nr. 8.
De mere erfarne kørere besatte topplaceringerne. Massevis af styrt, bl.a. Salom, Corsi, Cortese og Sam Lowes to gange, inden han måtte kapitulere.

Moto3 undgik regn og banen var tør. Men de faldt som fluer alligevel. VM-førende Jack Miller røg ned og ud på 2. omgang. Bastianni på første omgang. Mod slut styrtede VM-toer Fenati også, men kom op igen igen og sluttede som nr. 18, uden for pointene.
Det helt store samtaleemne efter løbet må alligevel være at Marc Marquez' lillebror Alex nu har vundet to gange i træk – og på overlegen vis, idet han bare kører væk. Det er jo ekstra svært på de små maskiner, da de forøger deres topfart så markant, når de streamer hinanden nedad langsiderne. Nærmest umuligt at køre væk, med mindre banen er til det. Assen er nok ikke den værste. Kun teamkollega Alex Rins kunne på et tidspunkt true Marquez en anelse og han endte toer efter at have passeret Oliveira til allersidst.

Kampen er tæt i toppen af Moto3 efter de to førendes fiasko i dag. Og Alex Marquez nærmer sig med hastige skridt.

Næste runde er søndag den 13. juli på Sachsenring i Tyskland.

MotoGP resultat (top 10)
1 Marquez SPA Honda
2 Dovizioso ITA Ducati +6.714
3 Pedrosa SPA Honda +10.791
4 A.Espargaro SPA Yamaha +19.199
5 Rossi ITA Yamaha +25.813
6 Iannone ITA Ducati +29.003
7 Bautista SPA Honda +30.882
8 Smith GBR Yamaha +30.985
9 Crutchlow GBR Ducati +44.031
10 Bradl GER Honda +48.662

Moto2 resultat (top 10)
1 West AUS
2 Vinales SPA +0.318
3 Kallio FIN +0.743
4 Zarco FRA +7.300
5 De Angelis RSM +11.253
6 Luthi SWI +14.932
7 Simon SPA +17.658
8 Rabat SPA +20.177
9 Baldassarri ITA +25.260
10 Syahrin MAL +50.761

Moto3 resultat (top 10)
1 Marquez SPA Honda
2 Rins SPA Honda +2.960
3 Oliveira POR Mahindra +3.644
4 Masbou FRA Honda +16.350
5 Antonelli ITA KTM +16.466
6 Vasquez SPA Honda +16.487
7 Vinales SPA KTM +16.531
8 Kent GBR KTM +16.559
9 Binder RSA Mahindra +16.643
10 McPhee GBR Honda +16.686

Del med en ven

Skriv et svar

Giver børn en ny start