Magacin.dk/motorcykler - motorcykel rammer rådyr
FacebookYoutubeXInstagram Threads
Opret
Opret bruger

Opret Bruger

Log ind

Iskold motorcyklist kløver Bambi

Hold hovedet koldt når det gælder
CO
15/04-2017 kl. 08:13

Bjarne har gennem mange år undervist i køreteknik på motorcykel, og et af elementerne der undervises i, er at holde hovedet koldt og gøre det rigtige i nødsituationer.

Bjarne er ofte blevet spurgt om hvordan man skal agere, når et dyr pludselig krydser vejen foran motorcyklen.

Medmindre det er et dyr af anseelig størrelse som eksempelvis en blåhval, en elefant eller en elg, er svaret stort set altid enslydende.

Ved mødet med harer, fugle, katte, ræve og sågar dyr på størrelse med rådyr, er den sikreste løsning i langt de fleste tilfælde at forholde sig roligt og afslappet på motorcyklen og køre ret gennem dyret.

For få dage siden fandt Bjarne sig pludselig selv i situationen, han så ofte før har drøftet med kursister.

På en aftentur fra Sjælland til det midtjyske, krydsede et rådyr uventet vejen foran Bjarnes Yamaha MT09 Tracer.

En lynsnar iskold vurdering udelukkede en livsfarlig undvigemanøvre, som kunne have sendt Bjarne på en skræmmende skovtur blandt træerne langs vejen.

Den mangeårige køreinstruktør bevarede fatningen, og kørte i stedet ret gennem stakkels Bambi.

Et skæbnesvangert møde med et rådyr

Rådyret var aflivet på et splitsekund, hvilket der ikke er tvivl om når man ser billedet af dyrets indvolde på kørebanen.

En flækket forskærm, et plastpanel på Traceren's venstre side og en deformeret studs nederst på køleren var de umiddelbart værste skader på motorcyklen.

Bjarne var i stand til at køre de resterende små 100 km til slut-destinationen, hvor skaderne efterfølgende blev nødtørftigt udbedret med gaffa-tape, spændbånd, rudelim osv.

Der skal nok findes eksempler på styrt som følge af sammenstød med dyr, men i langt de fleste tilfælde er det sikreste at holde kursen, forholde sig mest muligt afslappet i sædet, og køre ret gennem dyret.

Jeg kan bevidne at det giver et ordentligt skrald når en fugl rammer hjelmen eller overkroppen (og at rengøring efterfølgende er nødvendig), et lille hop i motorcyklen når man kører over en hare, et bump i fodhvileren når den rammer en kat og så fremdeles.

MEN… ingen af disse påkørsler har forårsaget styrt.

Bjarnes seneste oplevelse bekræfter man bør forholde sig roligt, holde kursen og håbe det bedste.

Del med en ven

0 personer snakker om “Iskold motorcyklist kløver Bambi

 1. Det gælder virkelig om, at holde hovedet koldt i disse situationer.
  Jeg havde en lignende oplevelse i sommeren 2015, men jeg fik heldigvis afviget!

 2. Gavde lignende oplevelse . det var så bare en madras lagt dobbelt i en sæk der faldt ned foran versysen med motorvejsfart.
  Nåede lige at tænke på Tommys læreord "hold fast og hold kursen"
  Slog foden lidt – følte jeg hoppede ½ meter op i luften men ingen egentlig skade på mig eller cyklen

 3. Jeg har haft en lignende oplevelse med en grævling det valgte at krydse vejen lige efter et sving. Jeg så den komme ud fra rabatten og kunne ikke nå at undvige, så jeg valgte at fortsætte hen over den. Et kæmpe bump og så var vi forbi.

  Desværre døde fætter grævling ikke med det samme og det var en temmelig træls oplevelse at stå med en ret sur grævling og kun en tændrørsnøgle som våben. Heldigvis tog den sig sammen og døde imens jeg stod og tænkte over hvad jeg kunne gøre.

Skriv et svar

Giver børn en ny start