Hvordan får man bedst forbindelse til internettet
FacebookYoutubeXInstagram Threads
Opret
Opret bruger

Opret Bruger

Log ind

WWW i vognen (2) – Forbindelsen

I en tidligere artikel så vi på, hvad datamængde betyder. I denne artikel ser vi nærmere på, hvordan vi bedst henter disse data.
Ole Mose
09/03-2016 kl. 06:00

Denne artikel er del 2 af en artikelserie om internet i campingvognen. I den første artikel blev det beskrevet, hvordan man får overblik over sit dataforbrug.
Vi brugte en analogi, hvor vi tog udgangspunkt i en 10 kg. gasflaske, for at illustrere et abonnement med 10 GB data.

I det følgende skal vi se nærmere på, hvilke muligheder der er for at hente de data, vi har købt adgang til.

Levering

Intet udstyr i campingvognen giver mulighed for at tømme en gasflaske på et øjeblik. Der kan kun strømme en vis mængde gas gennem regulatoren hvert sekund. Det svarer til, at man ikke kan hente hele sin datamængde på et øjeblik. Tillader regulatoren en stor mængde gas pr. sekund, tømmes den naturligvis hurtigere, end hvis den kun tillader en begrænset mængde. På samme måde, kan vi hurtigere bruge vores data med en hurtig forbindelse. 

Lad os nu antage at vores gasvarmer i forteltet kan bruge 3 kg. gas i timen ved højeste trin. Ved næsthøjeste trin bruger den kun 1 kg. i timen. 

Hvis regulatoren maksimalt tillader 1 kg gas at strømme igennem pr. time, vil vi opleve, at der ikke er forskel på trin 2 og 3 på vores varmer. Den mængde gas regulatoren tillader, kan vi kalde for regulatorens “båndbredde”.
På samme måde kan vi opleve, at vi ikke kan se en HD film på en forbindelse, som ikke kan leverer tilstrækkelig båndbredde. Enten kommer vi til at opleve, at filmen hakker og stopper helt i perioder, eller også vil vores modtagerenhed forsøge at skrue ned for kvaliteten.

Internetudbyderne sælger båndbredde. Er det fastnet, kan man som regel vælge mellem forskellige hastigheder. Det kan feks. være en 20/20 forbindelse. Det betyder at man kan hente 20 Mbit i sekundet og man kan sende 20 Mbit i sekundet. Her er der en skjult fælde. Umiddelbart ser det ud til, at man f.eks. kan modtage et billede der fylder 20 MB på et sekund. Det kan man ikke, “djævlen ligger skjult i detaljen”. Når man måler datamængder taler man om MB (Megabytes), hvorimod man taler om Mbits (Megabit pr. sekund). En byte svarer til 8 bits. Således vil det tage 8 sekunder at downloade et billede med en størrelse på 20 MB på en 20 bits perfekt linje. Forvirrende? Ja, men det er desværre realiteten. 

Stabilitet

En gasregulator er relativ stabil. Hvor meget den kan levere kan afhænge af temperatur og tryk, men som udgangspunkt kan den altid levere rigeligt, hvis der blot er gas i flasken.. 

Det svarer fint til en kablet forbindelse til internettet. Har man en båndbredde der passer til husstandens behov, er der altid overskud.

Helt så simpelt er det desværre ikke med de trådløse forbindelser. Det er netop de forbindelser, man som campist oftest er henvist til. 

Radiosignaler som f.eks. 3G og 4G er langt fra lige så stabile og selv om de kan levere en masse data, skal meget af det sendes flere gange, da modtageren skal kvitterer for modtagelse af de de datapakker, der sendes. Det koster båndbredde, når samme data skal sendes flere gange.

Hvordan er dækningen, hvor jeg skal hen?
De enkelte udbydere har opstillet sendere rundt omkring i landet. Som udgangspunkt kan man sige, at jo tættere man er på en mast jo bedre. Man kan dog sagtens opleve, at man er i et “hul”, hvor det er svært at få et ordentligt signal. Det kan skyldes geografiske forhold og jordbundsforhold o.m.a.

Alle udbydere har et såkaldt dækningskort på deres hjemmeside. Her følger kort fra udvalgte udbydere: 

Kortene kan bruges til at danne sig et forhåndsindtryk af, hvor god udbyderens dækning er i bestemte områder. Nogle af udbyderne har også kort, der viser dækning i udlandet.

Måle din reelle dækning

Når du er på stedet, kan du også måle din aktuelle hastighed. Har du en PC med en “dongle”, der sidder i en USB port, kan du gå ind på speedtest.net

Her kan du få målt din aktuelle hastighed og din ping-værdi. Sidstnævnte har især interesse, hvis du har børn i vognen, som spiller onlinespil. De vil vide, at det tal skal være så lavt som muligt, helst under 50. Udbyderne har typisk også egne hastighedstest, du kan bruge fra en PC eller Mac.

Router

Har du et lille netværk bag ved en “router”, skal alle andre enheder kobles af routeren eller slukkes, mens du måler.

Smartphones og hastighed

Til smartphones findes en app “Speedtest”, man kan downloade og bruge.
Har du forbindelse til nettet gennem din smartphone måler du det signal den modtager.

Smartphones kan sættes op som “hotspot”. Det betyder i praksis, at man bruger telefonen til at lave et lille lokalnetværk, så PC, tablets o.a. kan gå på nettet gennem telefonen. Din telefon må ikke være sat op som “hotspot”, mens du måler med app'en.

Kvaliteten af trådløse forbindelser varierer 

Når du laver en hastighedsmåling, skal du være opmærksom på, at det ikke er en fast hastighed. Hvis du f.eks. måler lidt senere, kan du opleve, at hastigheden er faldet eller steget – også ganske markant.
Sagen er, at hastigheden også afhænger af, hvor mange der er tilkoblet den samme sender som dig. Det er et problem, der når ud i ekstremer til store arrangementer som f.eks. Roskilde Festival og andre. Her kan man opleve, at det ikke er muligt at bruge data, selv om man er godt dækket af senderen. Årsagen er, at der er relativt få sendere i forhold til, rigtigt mange samtidige brugere.
Køber du adgang til campingpladsens netværk, kan du opleve det samme. Dækningen varierer også i forhold til, hvilke typer data der hentes. Sidder alle på samme netværk og streamer HD film belastes nettet meget.

Konklusion

Ovenstående skulle gerne give dig indtryk af, hvad båndbredde betyder og hvordan den kan variere i forhold til udbyders dækning og belastning. Du har også fået mulighed for at vurdere udbydernes dækning i dine favoritområder, samt at måle på stedet.

Udbydernes mange og forskellige tilbud

I senere artikler vil vi se nærmere på nogle af de services udbyderne tilbyder folk på farten. Allerede nu ved vi, at vi vil teste 3's løsning og Net1's.

Del med en ven

Skriv et svar

Giver børn en ny start