Trafiksikkerheden øges drastisk med en stabilisator
FacebookYoutubeXInstagram Threads
Opret
Opret bruger

Opret Bruger

Log ind

Stabilisator

Noget af det værste man kan opleve, når man kører med campingvogn er, at vognen begynder at slingre. Stabilisatoren er et af flere midler, der kan forhindre, at det sker.
Ole Mose
18/05-2016 kl. 06:00

“Slinger”

“Slinger” er noget de fleste, der kører med anhænger, frygter. Problemet kan eksempelvis opstå ved sidevind, eller overhaling af store køretøjer. Det kan dog også skyldes forkert dæktryk eller fejl på vogn, eller bil. Risikoen for slinger øges, hvis vægten i vognen er fordelt forkert. Det er vigtigt at man har den vægt på kuglen, som trækket er godkendt til – typisk 75 kg. Dæktrykket må ikke være lavere end det opgivne, da “bløde dæk” kan medvirke til slinger. Endelig har selve vognens opbygning også indflydelse på, hvor let den kommer til at slingre.

Stabilisatoren

For at mindske problemet kan man montere en såkaldt stabilisator på campingvognen.

Stabilisatorens opgave er, at gøre hele vogntoget mere stift. Tidlige stabilisatorer var i princippet en stålstang, der var monteret mellem bil og vogn. Stålstangen kunne glide frit, men blev bremset af nogle bremsebakker. 

I dag sidder stabilisatoren i den del af campingvognen, som sættes ned over kuglen på bilens trækkrog. Den er langt mere kompakt og enkel at bruge. Køretøjerne bliver stadig låst sammen, men det der skaber friktionen, er bremsebakker, der klemmer på kuglen. 

Herved skabes den modstand der gør vogntoget mere stift.

Billederne

På billederne kan man se bremsebakkerne i en stabilisator. Det første billede viser bremsebakkerne tilbagetrukket (åben stabilisator), det andet med bakkerne fremme (lukket stabilisator)

Smør aldrig kuglen

En ting man skal være opmærksom på, når man har en stabilisator på sin vogn. Man må ikke smøre kuglen, den skal være helt tør og fri for olie. Man ødelægger simpelthen bremsebakkerne, hvis man i bedste mening giver kuglen lidt olie.

Stabilisatoren er ingen garanti mod slinger, men skal ses som et af flere virkemidler, der begrænser risikoen.

Del med en ven

Skriv et svar

Giver børn en ny start