Dorema laver højeste kvalitet inden for luftfortelte
FacebookYoutubeXInstagram Threads
Opret
Opret bruger

Opret Bruger

Log ind

Dorema luftfortelte

Hollandske Dorema har lavet luftfortelte i mange år. Deres lange erfaring med teknologien er medvirkende årsag til, at de står for noget af det bedste på markedet.
Ole Mose
03/03-2016 kl. 06:00

Teknologien bag luftstænger kommer i følge Dorema fra kitesurfere. Her har man tidligt brugt den samme teknologi, som nu ses i de mange luftfortelte, der er kommet på markedet. Dorema er produceret i Holland. De producerer mange typer fortelte, herunder også et luftfortelt til autocamper, alle produceret i Europa. 

Vi så 3 af deres luftfortelte opstillet på messen “Fritid for Alle” i Herning 2016. Det var helt tydeligt, at de alle var af høj kvalitet, også en tand højere end konkurrenterne. Derfor tog vi os også ekstra god tid til at kigge lidt nærmere på teltene.

Stængerne

Teltstængerne virkede meget faste og er noget af det mest stabile, vi har oplevet. Efterfølgende kunne vi ikke lade være med at mærke efter, på alle de lufttelte vi senere passerede på udstillingen. Det var mange. Ingen af dem virkede så faste som Doremas. Det kan skyldes flere faktorer, herunder forskelligt tryk, men det gav os et godt førstehåndsindtryk. 

Teltet
En anden ting man bemærkede var, at taget stod meget stramt og faldet var glat uden fordybninger. På stort set alle konkurerende produkter kunne man i større eller mindre grad, se mulige steder, hvor vand potentielt kunne danne søer på taget. 
Stropperne er brede bånd og deres påsyning og placering på teltet virkede velgennemtænkt. Selv om de ikke kunne udspændes på messen, stod teltene relativt flot. Teltet kan stå helt uden stropper, men er så i sagens natur mere følsomt for vind.
Alle sider og fronter kan lynes op, hvilket er en klar fordel, da man altid kan indrette sig efter den plads man ligger på. På varme dage, kan man få maksimal ventilation ved at åbne det hele.

Udstilleren (Michael fra DTC) fortalte, at Doremas lufttelte har vundet en test i det tyske magasin “Caravaning” (nr. 5/2015). I testen satte man 4 luftfortelte op fra 4 producenter og lod et propelfly danne blæsevejr – vindstyrke 7. 
Doremas telt i testen var deres Magnum Air 390 og den blev testet mod DTW Garda Air, Vango Braemar og Outwell Pacific Coast. 

Doremas telt var det mest stabile telt i testen og fik ros for sin stormsikring. Man må retfærdigvis sige at, det også var det eneste telt i sin prisklasse. De øvrige telte i testen koster næsten under halvdelen til en trediedel af prisen. 

Det hollandske ANWB der svarer til DCU/FDM, har også gennemført en mere stilfærdig test. Her vægter man også teltet mod et af Kampas telte og Dorema kåres som overaltvinder.

Sidstnævnte test kan ses på videoen i linket hos ANWB.

Vandsøjltryk vs. kondens

Dorema har fokus på forholdet mellem dugens vandsøjletryk og tendens til kondensering i teltet.
Hvis man anvender en fuldstændig tæt dug, opnår man tæthed over for et meget stort vandsøjletryk. Det er dog helt unødvendig og man betaler en pris på et helt andet felt. 

Nogle producenter bruger et højt vansøjletryk som konkurrenceparameter. Umiddelbart lyder det også fint. Ulempen er dog, at jo tættere en dug er, jo nemmere dannes der kondens på undersiden. Så man skal finde den rette balance. Det mener Dorema naturligvis, at de har og de begrunder det med, deres lange erfaring på området. 

Ulemper

Man kan ikke få ekstra kabiner til modellerne, som man kender det fra f.eks. Kampas telte. Derudover har jeg teltene mistænkt for ikke at være helt så brede som konkurrenterne. Teltet runder mere i forkanten, hvilket giver mindre plads især for høje mennesker. Det påtaler det tyske magasin også og påpeger desuden en uheldig placering, af den ventil man bruger, når man pumper teltet op.

Konklusion

Førstehåndsindtrykket er afgjort positivt. Vi mangler dog at få erfaringer fra campister, der ejer sådan et telt.

Vi vil undersøge, om vi kan lave en egentlig test af teltet på et senere tidspunkt.

Om produktet

Forteltet Magnum Air kan købes i 3 størrelser: 260, 390 og 520. Teltet leveres med en teltdug i “Ten Cate All Season material”, som er en meget høj kvalitet. Teltenes pris er set til henholdsvis kr. 8.250.-, kr. 9.950,- og kr. 11.550 for 520 modellen . Teltene kan købes i blå og grå nuancer.
Der findes en letvægtsudgave af samme telt kaldet et rejsetelt. Den kan kun fås i de 2 mindste størrelser og leveres med  Weathertex dug. Disse 2 modeller har en vejledende pris på henholdsvis kr. 5.350,- og kr. 6.425,-

Se mere om Magnum Air Weathertex og Magnum Air All Season på Doremas engelske hjemmeside

Den danske importør er DCT

Del med en ven

Skriv et svar

Giver børn en ny start