Man kan få adgang til internettet med Net1's løsning
FacebookYoutubeXInstagram Threads
Opret
Opret bruger

Opret Bruger

Log ind

WWW i vognen (3) – Net1 internet

Net1 leverer en speciel løsning, der kan give mobilt bredbånd i hele Norden både på land og til vands.
Ole Mose
13/03-2016 kl. 12:35

På MagaCin.dk har vi besluttet, at se på forskellige løsningsmodeller, som kan give campister mobilt bredbånd. Behovet er der og tendensen er klar; internetforbindelse er også et krav fra flere og flere campister.

Denne gang ser vi på Net1, som har et meget spændende produkt, der adskiller sig fra de øvrige 4G udbydere.

Net1
Net1 er en relativ lille og ny udbyder herhjemme. De tilbyder signal ikke alene i Danmark, men også i Norge og Sverige. Man behøver ikke et specielt abonnement for at få dækning i disse lande. Har man købt abonnement i Danmark, er man samtidigt blevet bruger i Sverige og Norge.
Det specielle ved Net1 er, at de bruger et specielt bånd med en lavere frekvens, end man normalt bruger til 4G. Båndet er et gammelt mobilnet, der tidligere blev brugt til NMT telefoner. De er borte nu og derfor er frekvensen blevet ledig og Net1 har set muligheder i dette net.

Den lavere frekvens giver nogle specielle egenskaber. Rækkevidden er op til 10 gange længere end et signal fra en “normal” 4G sender/modtager. 
Der er også omkostninger ved frekvensen. Man ikke kan forvente så høje hastigheder, som de traditionelle udbydere kan tilbyde. 

Hvad får man?
Af Net1's hjemmeside fremgår, at et abonnement koster kr. 299 pr. md. Dertil kommer en router, som koster kr. 39 pr. md. Ialt koster det således kr. 338 pr. måned. Det er væsentligt dyrere end eksempelvis 3's abonnement med 200GB data, men svarer til Telia's abonnement med 100GB, Spotify og HBO Nordic.

Aktuelt får man rabat i starten – 2 måneder til halv pris og oprettelsesomkostningerne er gratis. Der er ikke nogen længere opsigelsesperiode, så rabatterne gør, at man kan komme billigt i gang og afprøve systemet. Man kan sågar fortryde inden for 14 dage og få sine penge retur, hvis man ikke er tilfreds.

Routeren fylder ikke meget. Den har huller på undersiden, så den kan hænges på en væg, eller indersiden af et skab. I kassen er der desuden 2 små antenner, en 220V strømforsyning, en kom-igang-guide, samt et kort netværkskabel. 

Der er indsat et SIM-kort, så den er klar til brug med det samme. Antennerne skal monteres, derefter tilslutte man sig 220V og så er man i gang. Efter en ventetid på et par minutter kan man forbinde sig til routeren. Det gøres enten med kabel eller med wifi. Der er plads til 3 kablede enheder og op til maksimalt 10 (anbefalet) trådløse enheder.

Der er lysdioder på oversiden, der informerer om forbindelsens kvalitet. Man kan opnå fra 1 til 5 streger. Jeg nåede på intet tidspunkt over 4,

Netværket har et præindstillet navn (SSID), som begynder med “net1-” efterfulgt af en talkode. På den måde sikrer man, at alle routerne har et unikt navn. Både SSID og kodeord til netværket er påtrykt en label på bagsiden, så man altid har de nødvendige loginoplysninger. Der er dog også en WPS-knap , som kan forenkle login.

Routeren kan også tilsluttes 12 volt, evt. fra bilens cigartænder, eller direkte fra batteriet i campingvognen. Den kan også bruge en genopladelig batteribackup, der kan give drift i op til 5 timer. Det er smart, da man på den måde kan tage routeren med sig og dele internet i det fri. 

Man kan også anskaffe eksterne antenner, der kan forbedre signalerne. Der findes 3 typer; en retningsbestemt (egnet til fast installation i f.eks. hus), en magnetantenne (velegnet til biltag), samt en maritim antenne, til toppen af en mast. Prisen er den samme for alle antenner kr. 499,-. Til campingvognen er den bedste antenne magnetantennen, der ifølge Net1 kan forbedre signalmodtagelsen op til 4 gange.

Administration

I langt de fleste tilfælde har man ikke behov for at ændre på routerens indstillinger. Har man lyst eller behov, kan man logge ind på et web-interface i sin browser.

Datamængde
I modsætning til mange af deres konkurrenter tilbyder Net1 et abonnement med fri adgang til data. Man behøver således ikke at holde øje med forbruget. Man bruger det man vil.

Dækning

Den specielle båndbredde gør også, at Net1 ikke behøver tilnærmelsesvis så mange sendemaster som konkurrenterne. Båndbredden rækker helt op til 10 gange så langt som de traditionelle mobilnetværks sendere og herved bliver dækningen bedre. Net1 hævder, at deres signal rækker op til 120 km. ud over vand, hvilket gør dem interessante i forhold til fritidssejlere, Campister der befinder sig i øde områder, hvor mobildækningen normalt er dårlig, kan også få stor glæde af signalet. “Øde områder” hvad angår mobiltelefoni findes mange steder – også i Danmark. 

.

Båndbredde

Net1 hævder, at man kan forvente hastigheder mellem 5 og 25 Mbits næsten uanset, hvor man befinder sig i dækningsområdet.

Af deres hjemmeside fremgår også, at “ungerne kan se Netflix, samtidigt med at man surfer på nettet”. 

Man skal ikke langt under de 5 Mbit/s, før videostreaming bliver problematisk.

En hurtig test i Randers gav os 4-5 Mbits download med standardantennen. Med en magnetantenne, som kan tilkøbes, blev denne hastighed forbedret. Testen viste også, at det var muligt at afspille Youtube i 1080p (HD), samtidigt med at man kunne bruge Facebook. Videoen kørte upåklageligt, men der skulle ventes lidt på Facebook.
Efter flere gentagne tests på forskellige tidspunkter måtte vi også konstatere, at signalet svingede meget også med magnetantennen. Vi fik aldrig er resultat, der lå over 6 Mbits. Til sammenligning kan jeg nævne at 3 giver os ca. 40/40Mbits i det samme område og TDC 35/35Mbits.
Af Net1ś dækningskort fremgår, at vores test blev foretaget på en lokalitet, hvor der er mellem “God” og “Meget god” dækning. 
På et site som Trustpilot, kan man også se, at flere har problemer med at opnå rigtigt høje hastigheder med Net1. Et bud på dette er, at forventningerne er for høje. Man må ikke sammenligne Net1's teknologi med bredbånd fra 3, TDC og Telia. 

Konklusion

Hastigheden på Net1s net er ikke den bedste på markedet – slet ikke. Man kan ikke forvente, at flere brugere samtidigt kan se video og bruge internet overalt. Mange steder, er det sikkert en mulighed, men vores test i et godt dækket område, viser, at det er problematisk.

Hjemmesiden og support

Der er meget god information på Net1's hjemmeside. Man kan få hjælp til opsætning og mere avancerede indstillinger af routeren, samt oplysninger om hvordan man forbedrer signal  og meget andet. 

Der er dog også emner, der virker direkte selvmodsigende. Eksempelvis fremgår det af forsiden. at man kan købe et abonnement med “Fri data og ingen binding”. Læser man deres Spørgsmål & svar sektion, fremgår det, at en opsigelse først er gældende efter løbende måned + 1 måned. Hvis man således opsiger sit abonnement til eksempelvis d. 2. juli, kan man ikke komme ud af ordningen før til september. 

Det er ikke en ualmindelig praksis i branchen men “ingen opsigelsesfrist”, er det altså ikke.

Man kan også sætte sit abonnement i bero efter samme regler. Om der er forskel på en opsigelse og et abonnement der er sat i bero, kan man ikke læse sig til.

Opsigelser foregår pr. telefon. En email er tilsyneladende ikke tilstrækkeligt? Net1's åbningstider er begrænset til normal arbejdstid mandag til torsdag fra 09-16 og fredag 09-15.

Selv forbrugsgrænsen, skaber man tvivl om på hjemmesiden. Man skriver et sted, at man ikke har nogen øvre forbrugsgrænse. Alligevel fremgår det af “Spørgsmål & svar” sektion, at man kan tilkøbe ekstra 5GB for kr. 149,-? Det er svært at vide, hvad man skal tro.

Det er ærgerligt, at Net1 ikke er mere klare i deres formuleringer på hjemmesiden. Det forvirrer potentielle kunder og jeg gætter på, at en del af disse også trækker sig, når de ikke er sikre på, hvilke betingelser der følger med.

Som interesseret kunde bør man kontakte Net1 og få disse ting klarlagt, før man træffer det endelige valg. 

Det positive

Vi finder at Net1 har et rigtigt godt produkt. Deres styrke er dækning, hvor ingen andre kan dække. Rejser man meget i hele Skandinavien, får man meget for pengene i dette abonnement. Rejser man derimod i andre lande, har man ikke meget glæde af hverken abonnement eller router. Her bliver man nødt til at finde en alternativ løsning.

Vi mener også, at Net1 har en gennemtænkt løsning til folk, der er på farten. En router der kan køre på 12V og sågar på batteri, er et stort plus i den sammenhæng.

Anbefaling

Net1's løsning bør først vælges, når de øvrige udbydere har spillet fallit. Man får ikke høje hastigheder med Net1. Til gengæld kan det være løsningen, hvis man befinder sig i et “dækningsmæssigt hul”.
Denne artikel er skrevet online. Vi har brugt Net1 og det fungerer upåklageligt. 

Er behovet for internet således ikke videostreaming, eller anden tung trafik, får man til gengæld en rigtig god løsning, næste uanset hvor man befinder sig i Skandinavien.

Links: 

net1.dk

Del med en ven

Skriv et svar

Vi støtter Kræftens Bekæmpelse 2024
Giver børn en ny start