Vi ser nærmere på varmeapparatet i campingvognen
FacebookYoutubeXInstagram Threads
Opret
Opret bruger

Opret Bruger

Log ind

Varmeapparatet

Vi ser nærmere på varmeapparatet i campingvognen
Ole Mose
26/10-2017 kl. 06:00

Der er efterhånden meget teknik i campingvogne og det bliver vildere og vildere. Og selv om man har haft varmeapparater indbygget i campingvognene i flere årtier, er der mange – især nye – campister, der ikke ved, hvordan det fungerer. I det følgende ser vi på, hvordan princippet fungerer i en af de klassiske ovne.

Flere typer

Som altid, findes der ikke kun én type varme. Vi ser på en af de mest udbredte typer, den gasdrevne Trumatic ovn med indbygget cirkulation.

Sikkerhed

Ovnens varme skabes ved forbrænding af gas.Gassen kommer fra campingvognens gasflaske og leveres gennem slanger. Det er naturligvis vigtigt, at hele systemet er tæt og i orden. Derfor bør man som minimum få gennemført en gastest på et autoriseret værksted en gang hvert andet år.

Er systemet testet og fundet i orden, er der ingen problemer i at bruge gas som opvarmning.

Ovnen

Ovnen består af en varmegiver (brænder), en ventilator, samt en tænder. 

Tænderen

Som navnet siger bruges tænderen til at tænde for gassen. Den kræver et batteri – typisk et AAA. Den sidder under ovnens forkant, og her kan man også skifte batteriet, hvis ovnen ikke vil tænde.

Skalaer/knapper

Hvilke knapper og skalaer der er på ovnen kan variere, både hvad angår antal og udformning. Vores ovn er simpel. Den har 2 justerbare knapper, samt en knap med 3 indstillinger. 

Den ene knap kan desuden trykkes ned, hvorved tænderen aktiveres.

Tænde ovnen.

Du tænder ovnen ved at dreje den store knap til højre og derefter trykke den i bund. Så bør du kunne høre tænderen slå gnister. Hold knappen nede indtil du hører et svagt “buf!”, der fortæller, at gassen er tændt.
Foran på ovnen er der også et inspektionshul, hvor man skal kunne se en lille blå flamme, når ovnen er tændt.

Ventilation
Den lille knap der kan stilles i 3 positioner bestemmer, hvordan varmen fordeles i vognen. Står knappen ud for den lille prik, kommer varmen direkte fra ovnen. Stiller man den på den buede pil i stedet, vil man høre en ventilator gå i gang og varmen vil nu blive sendt ud gennem vognens varmeslanger i stedet. Den sidste indstilling “A” står for automatik, hvor oven selv finder en egnet kombination.

Varmeslanger
I de fleste campingvogne løber der varmeslanger rundt i hele vognen. Det er dog ikke i alle vogne. Mange små vogne har ikke ventilationsvarme.
Varmen sendes rundt igennem slanger, der er lavet af pap og de er typisk perforerede flere steder, så den varme luft kan trænge ud. De ender i ventiler, der sidder rundt omkring i vognen, som kan åbnes og lukkes. 

Bag hynderne i vognen vil der typisk sidde en plade, som skaber lidt afstand mellem vognen væg og hynden. Her kan varmen trække op. Det samme gør sig gældende ved senge og køjer.

Trygt?

man hører jævnligt spørgsmålet, “kan man sove trygt med gasvarme?”. Svaret er ret enkelt, “Ja, det kan man bestemt”. Er vognen gastestet og i orden, er gasvarme meget sikkert. Det er yderst sjældent, at der sker ulykker – der går år imellem, selv på europæisk plan. Når der sker en ulykke med gasvarme, er det stort set altid på grund af dårligt vedligehold, eller grov uagtsomhed. 

Gasalarm
Vil man gerne være ekstra sikker, så kan man anskaffe sig gassalarmer. En type alarm opdager udsivende gas, en anden type kan opdage kulilte og kultveilte. I princippet er de unødvendige i en god vogn, men hvis det betyder en god nats søvn, er de alle pengene værd.

Del med en ven

Skriv et svar

Vi støtter Kræftens Bekæmpelse 2024
Giver børn en ny start