Fryser du om fødderne, så kan du installere gulvvarme
FacebookYoutubeXInstagram Threads
Opret
Opret bruger

Opret Bruger

Log ind

Montering af gulvvarme

Langt fra alle campingvogne har installeret gulvvarme. Mangler du det i din vogn, er løsningen måske, at du selv installerer det i din vogn.
Ole Mose
24/10-2017 kl. 06:00

Gulvvarme i campingvognen – ja, det lyder for lækkert. Nogle vogne er udstyret med det fra fabrikken, men den overvejende del af vognparken har ikke gulvvarme.

To typer gulvvarme

Vand: Den ene er vandbåren og fungerer som traditionel gulvvarme i et hus. Der er trukket slanger under gulvet, hvori det varme vand cirkulerer. Den type varme er indbygget i vogne fra fabrik.

El: En anden og simplere type er elvarme, der leveres gennem tynde måtter med varmetråde i. Måtterne er meget tynde (0,3 mm.). De kan være indbygget fra fabrik under gulvet, men man kan også eftermontere det i sin vogn og placere måtterne under tæpperne i stedet.

Magacin tester

Det er den sidste metode, vi på Magacin.dk vil afprøve. Vi køber et sæt og afprøver, hvordan det opleves i en ældre vogn fra 2005.

Hvor skal jeg købe?

En rundringning til forskellige forhandlere gav meget forskellige priser. Den billigste pris fandt vi hos billigcamping.dk. En elmåtte på 43 cm. og 4 meters længde med strømforsyning og dobbeltklæbende tape kostede kr. 1.800,- + kr. 65,- til levering.Det er meget billigt sammenlignet med andre tilbud vi fik – faktisk næsten halv pris i forhold til nogle tilbud.

Målene

De indvendige mål kan variere meget i forskellige campingvogne. Vores Hobby har 47 cm. langs enkeltsengene, hvorefter der følger et stykke på 70 cm og til sidst et stykke der er 90 cm. bredt. Det er muligt at købe måtter, så det hele fyldes bedre ud end den løsning, vi har valgt her. 
Vi har valgt den simple løsning, hvor der er en bane. Dels fordi det gør tingene enklere og dels fordi vi gætter på, at man måske slet ikke har brug for varme til helt ud til kanten. De bredere måtter koster mere og det fordyrer også processen, hvis forhandleren skal sætte eksempelvis 3 forskellige måtter sammen i stedet for bare at levere én.

Gulvvarme er ikke til rumopvarmning

Den type gulvvarme vi monterer her, er ikke til generel opvarmning af campingvognen. Det skal man være opmærksom på. El-gulvarmen har kun til formål at lune gulvet, så man undgår de kolde tæer. Skal næsen også have varme på en kold efterårsdag, er det stadig nødvendigt at få gang i gasvarmeren.

Strømforsyningen 

Jeg fik desværre ikke vist i videoen, hvordan jeg monterede strømforsyningen på måtten. Men det var ganske enkelt. Forhandleren havde monteret ledningen på måtterne. Det kræver en speciel tang, så det er nødvendigt. Jeg afisolerede enden af ledningerne på stømforsyningen og satte dem sammen med måttens ledninger med en kronemuffe. Plus og minus er ligegyldige – de kan vendes, som man vil. 
Ud over ledningerne er der en terminator på måtten, som også er monteret fra forhandleren. Det er bare en lille modstand, der er klemt på og skjult med tape.

Gummimåtter eller ej
Når varmemåtterne opvarmes, kan der dannes kondens mellem dem og gummimåtterne. Kondensen kan ikke komme væk og det kan få gummiet til at rådne. 
Jeg har ladet mig fortælle, at gummiet også kan smeltes af varmen fra måtterne. Jeg ved det ikke, men jeg har ikke selv oplevet, at de bliver så varme, at det burde være et problem.
Uanset hvad, så bør man satse på måtter uden gummiunderlag, da de kan ånde frit.
Der findes ifølge Bjørn ved Billigcamping også måtter i nogle vogne, som indeholder alufolie. De kan ikke bruges sammen med gulvvarmen.

Videoen
Du kan se principperne for, hvordan varmen monteres i videoen. 

Virker det?
Nej og Ja. Man får ikke opvarmet vognen af den her elektrisk gulvvarme. Til gengæld afgiver den netop så meget varme, at det er behageligt at sidde med fødderne på gulvet. Varmecirkulationen i vognen betyder, at gulvet ofte er koldt på kølige dage. Her hjælper elvarmen rigtigt godt. Det er rigtigt rart at fornemme varmen fra gulvet. 
Mere kan man ikke forlange af denne simple form for opvarmning.

Del med en ven

Skriv et svar

Vi støtter Kræftens Bekæmpelse 2024
Giver børn en ny start