Toilettanken er en central del af livet som campist
FacebookYoutubeXInstagram Threads
Opret
Opret bruger

Opret Bruger

Log ind

Campinglivet er ikke altid en dans på roser

Noget som generer mange er tømning af vognens toilet. For nogle er det med god grund, da de har oplevet at blive sjasket til af indholdet. Det kan dog skyldes en simpel fejlbetjening.
Ole Mose
16/01-2017 kl. 06:00

I de fleste campingvogne og campere er der i dag installeret et kassettetoilet. 

Toilettet består af en udtagelig kassette, der er monteret under kummen i vognen. 
Uanset hvor meget toilettet bruges, bør den tømmes med jævne intervaller. Hvor ofte er meget individuelt og afhænger af brug og “fornemmelse”. Der er en indikator på de fleste toiletter, der viser, hvor fyldt det er.


I vognen
Selve kassetten har en masse knapper og anordninger monteret. Det kan virke ganske uoverskueligt.
I vognen vi har brugt til denne artikel, er der følgende dele, som man skal være opmærksom på.

Der kan sidde en brugsanvisning på indersiden af lugen. Her kan man læse mere om den konkrete model.

Brugsanvisningen kan være påklæbet lågen

De bevægelige/aftagelige dele er lavet af gul plast. 


Skyllevand

Denne del sidder fast i vognen.
Øverst ses påfyldningsstudsen. Den kan drejes ud og man kan så påfylde vand, samt evt. toiletvæske (den røde). 
Til højre kan man se et lodret gennemsigtigt plastrør, der viser den aktuelle vandmængde i skylletanken.
Nederst på studsen sidder desuden en ekstra lille prop, som kan skrues af. Den bruges kun, når skyllevandstanken skal tømmes helt for vand – eksempelvis i forbindelse med vinterklargøring. 

Toiletbeholderen
Set fra denne vinkel har toiletbeholderen kun en gul enhed. Det er låget til den studs, man hælder indholdet ud af.

Låsemekanismen
Nederst på billedet ses en låsemekanisme, der sikrer, at beholderen holdes på plads. Når man skal have beholderen ud, trykker man ned på denne lås, og trækker kassetten over den.


Et kig på kassetten
Set ovenfra, er der flere dele på kassetten, som er markeret med gul plast. Den store studs tilhøjre, var den vi kunne se udefra på det første billede.

Tanken set oppefra Skydelåg
Den store runde del midt på kassetten er markeret med to små pile. Den ene pil sidder på et låg. Når kassetten skydes ind i vognen, glider dette låg til side. Du kan også selv skyde det til side og så vil du se, at det dækker over en gummimembran.

Kontaktåbning
Ca midt på kassetten sidder der en knap, der er markeret med en tydelig gul streg, eller rettere en aflang forhøjning på kappen.
Hvis du drejer på den, åbnes den føromtalte gummimembran. Det er det, der sker, når du skyller ud inde fra campingvognen.

Udluftningsknappen

Den sidste gule knap på tanken er den vigtigste i den her forbindelse. Når du trykker på den, åbner du for en ventil, så der kan komme luft ind i tanken. Når du således tømmer kassetten, gør denne knap forskellen på “skvulp” og “ikke skvulp”. Det sidste er at foretrække, da man har meget mere styr på, hvor indholdet havner.


Undgå sjaskeri
Når du tømmer kassettetoilettet, bør du derfor for din egen og omgivelsernes skyld, holde den gule knap nede.

Påfyldning
Når tanken er tømt, skal man påfylde toiletvæske (den grønne). Følg instruktionen på flasken. Man kan fylde vandet og væsken gennem udløbsstudsen, eller gennem det store hul i midten på kassetten.

Desinficering 
Det er en god ide at spraye kassetten med en desinficeringsvæske, inden man sætter den på plads igen. Man kan købe færdige produkter, eller bruge en opløsning af Rodalon i en sprayflaske. På den måde holder man bakterievæksten nede.

Vedligehold
Der er egentlig ikke så meget vedligehold ved kassettesystemet. Den gummiring der sidder i den store åbning midt på tanken, kan dog med tiden gå hen og blive stiv, så den ikke slutter tæt. Det vil afstedkomme lugtgener i vognen. 
I første omgang kan man forsøge at give den lidt silikone. Hvis det ikke hjælper, er det muligt at købe en ny og udskifte den. 

Del med en ven

Skriv et svar

Giver børn en ny start