Tjekliste: Kør sikkert på vinterferie
FacebookYoutubeXInstagram Threads
Opret
Opret bruger

Opret Bruger

Log ind

Kør sikkert på vinterferie

Er du en af de heldige, der kører på skiferie i de kommende uger? Har du styr på reglerne for vinterdæk, pigdæk og snekæder i de forskellige lande? Der er nemlig stor forskel på de enkelte landes krav til bilens sikkerhedsudstyr
Mathias B. Høj
24/01-2018 kl. 10:51

1. Husk vinterdæk til vinterkørsel

Har du ikke skiftet til vinterdæk, er det på høje tid. Et vinterdæk er tilpasset lavere temperaturer og designet til kørsel på sne og is. Det sikrer et bedre vejgreb og gør vinterdækket til den eneste sikre løsning om vinteren. I mange europæiske lande er det lovpligtigt at køre med vinterdæk i om vinteren.

2. Tjek om dit dæk er sikkert

Dækkets mønsterdybde er afgørende for, at vinterdækket kan gribe effektivt fat i både dyb sne og fastkørt is. Bridgestone anbefaler en mønsterdybde på mindst 4 mm, selvom dansk lov kun kræver 1,6 mm: ”Under 4 mm har dækket ikke længere egentlige vinteregenskaber og kan give falsk tryghed ved kørsel i vintervejr”.

Med en mønsterdybde på mindst 4 mm undgår du samtidig bøder på din tur rundt i Europa. I Norge og Sverige skal vinterdæk som minimum skal være 3 mm, mens Tyskland kræver 4 mm.

3. Kend reglerne om snekæder

Hvis turen går sydpå, skal du være opmærksom på, at Italien, Østrig og Schweiz kræver snekæder i perioder om vinteren, hvor der er skiltet med det. Skiltningen kan være midlertidig, så du ved aldrig, hvornår du får brug for snekæderne.

4. Test vejforholdene på turen

Kører du under udfordrende forhold som sne og sjap, skal du tjekke, om du har ordentligt vejgreb. Test bilens greb og bremseevne ved at træde på bremsen, indtil hjulene låser. På lange ture skal du gentage testen for at overvåge grebet løbende.

Gør kun én ting ad gangen, når du kører i glat føre. Brems før du kører ind i svinget, mens bilen stadig kører ligeud. Løft foden fra bremsen, før du kører ind i svinget, så kan du bruge hele det tilgængelige greb til at styre. Vent med at accelerere, til du retter op, når du kører ud af svinget. Med denne teknik kan du være 100 % effektiv i opbremsning, styring og acceleration.

5. Få styr på dokumenter og udstyr, du SKAL have med

Husk vigtige dokumenter som pas, kørekort, sygesikringsbevis, bilens registreringsattest og det grønne og røde forsikringskort. Vær forberedt på nødsituationer og de forskellige landes krav – og medbring som minimum advarselstrekant, DK-skilt, brandslukker, førstehjælpskasse, alkoholtester, den gule refleksvest og ekstra pærer. Tjek om du har abonnement på vejhjælp, som dækker på jeres destination og på turen derned. Det er en god ide at kode telefonnummeret til vejhjælp ind i din telefon.

Det var vist det – god tur – både i bilen og på skiene! 

Del med en ven

Skriv et svar

Giver børn en ny start