Banebrydende udstilling om Årets Bil igennem 50 år
FacebookYoutubeXInstagram Threads
Opret
Opret bruger

Opret Bruger

Log ind

Udstilling: Årets Bil i 50 år

53 familiebiler er centrum i fortællingerne om den teknologiske udvikling og danskernes historie igennem 50 år, når Viborg Museum og Forstadsmuseet i Hvidovre i oktober præsenterer en fælles, historisk biludstilling.
Viborg Museum & Forstadsmuseet
20/04-2018 kl. 07:37

Fra oktober 2018 og et halvt år frem kan bilentusiaster og deres familier få en oplevelse ud over det sædvanlige, når dørene åbner til udstillingen ”Familien Danmark på hjul – Årets Bil 1969-2019”. 

To museer fra hver sin ende af landet – Viborg Museum og Forstadsmuseet i Hvidovre – står bag udstillingen, der fører gæsterne igennem 50 års danmarkshistorie fortalt via mere end 50 udstillede biler. Hver af bilerne har været kåret som vindere af Årets Bil i Danmark i perioden 1969-2019. Det er første gang nogensinde, at hverdagsbiler danner rammen om en museumsudstilling i Danmark. Det får ikke de to museumschefer, der står bag udstillingen, til at ryste på hænderne, for bilen er et fantastisk billede på samfundets udvikling:

Nye behov i familien, strukturændringer i samfundet og ny teknologi påvirker måden, vi lever på. Familiebilens udvikling igennem 50 år afspejler dermed samfundets udvikling. Netop derfor er bilerne perfekte som udstillingsobjekter til at formidle historien ud fra”, udtaler Brian Wiborg, museumschef på Viborg Museum, der er initiativtager til udstillingssamarbejdet.

Ifølge de to museumschefer – Brian Wiborg fra Viborg Museum og Anja Olsen fra Forstadsmuseet i Hvidovre – bliver udstillingen enestående i Danmark, og den er frugten af et usædvanligt samarbejde mellem to meget forskellige museer: 

Den fælles mission med udstillingen har været at udfordre grænserne for, hvordan museer på en ny og mere interessant måde kan formidle vores fælles historie, så både teknologiinteresserede, ældre mennesker og børn kan relatere sig til fortællingerne og få en usædvanlig oplevelse”, forklarer museumschef Anja Olsen, museumschef på Forstadsmuseet i Hvidovre.

Indsamlingen og udstillingen af de 53 vinderbiler har været en stor opgave. Arbejdet med udstillingen er blevet hjulpet godt på vej af Motorjournalisternes Klub Danmark (MKD). Det har fra starten været et klart mål at få alle biler repræsenteret på udstillingen: 

Den enkelte bil fortæller sin egen historie, men tilsammen fortæller de 53 biler også en fælles historie om samfundets udvikling og fremskridt inden for teknologi og design. I udstillingen er der masser af fakta om teknik og der er skæve historier om bilerne. En del af udstillingen sætter desuden spot på fremtidens biler og bilisme. Alt i alt betyder det, at udstillingen bliver en lærerig og sjov oplevelse for både bilentusiaster, børnefamilier og ældre”, fortæller museumschef Brian Wiborg.

Udstillingen starter i Viborg den 5. oktober og flytter til Hvidovre efter jul, hvor den vil være åben indtil midten af april i 2019. Den mobile udstilling gør det muligt for endnu flere danskere at opleve danmarkshistorien set fra bilsædet af en familiebil.

Det er en stor fordel, at udstillingen om Årets Bil kan opleves både i Jylland og i hovedstaden. Når vi tager fat i et stykke historie, der ikke er lokalt betinget, men har landsdækkende interesse, gør vi det på denne måde lettere for gæsterne at opleve udstillingen” pointerer de to museumschefer samstemmende.

Både Viborg Museum og Forstadsmuseet ser frem til at byde gæster velkommen inden for fra den 5. oktober 2018.

Nysgerrige kan varme op til udstillingsåbningen på udstillingens facebookside ”Årets Bil 1969-2019”.

Del med en ven

Skriv et svar

Vi støtter Kræftens Bekæmpelse 2024
Giver børn en ny start