Magacin - Røde biler får bilister til at se rødt
FacebookYoutubeXInstagram Threads
Opret
Opret bruger

Opret Bruger

Log ind

Røde biler får bilister til at se rødt

Road rage er efterhånden et kendt fænomen i trafikken. Men tilsyneladende er lunten kortere overfor en bilist i en rød bil, end hvis vedkommende havde kørt i en bil i en anden farve. Det viser et opsigtsvækkende videnskabeligt studie fra Frankrig
Renault Danmark
11/11-2015 kl. 17:00

Du kender måske situationen. Du holder i et lyskryds bagved en anden billist. I holder for rødt. Så bliver der grønt – men der sker ingenting foran. Bilisten holder simpelthen bomstille. Du har travlt og er utålmodig. Hvad gør du ?

Ja, hvis bilen foran dig er rød, er sandsynligheden større for, at du mister tålmodigheden og benytter hornet, end hvis bilen foran havde været blå, grøn,hvid eller sort.

Det viser et videnskabeligt studie fra Frankrig med ikke færre end 422 uvidende testpersoner, og en langt række Renault Clio i farverne rød, grøn, sort, blå og hvid.

Udgangspunktet for testen var, at man ved at farver spiller ind på psykologiske og adfærdsmæssige aspekter. Rød har således altid, også i naturen, været associeret med dominans og agressivitet. Det fik tre franske forskere til at interessere sig for, om bilernes farve betyder noget for den adfærd, der er i trafikken. Ikke, om de der køber en rød bil er mere agressive, men om de, der bliver udsat for en rød bil, der opfører sig uhensigtsmæssigt i trafikken, også reagerer stærkere.

Og det gør de. To observanter tog opstilling på en bænk 50 meter fra et kryds og observedede hvorledes tilfældige bilister reagerede, når de holdt bageved en Renault Clio, der ikke bevægede sig, trods det, at der var blevet grønt. Og resultaterne var ret unikke.

Forskerne konkluderede helt enkelt, at rødt fremprovokere aggressiv adfærd.

I 46,8 procent af de tilfælde, hvor den bil, der blokerede vejen var rød, reagerede de bagvedkørende utålmodigt ved at bruge hornet. Det gjaldt kun i 20,8 procent af tilfældende, hvor den blokerende bil var hvid. Var den blå var det 26 procent, grøn 25 procent og sort 21,6 procent. Det var altså de mandlige bilister. Er kvinderne ikke mindre agressive.

Jo, men mønstret er det samme. 32,4 procent af kvinderne, som holdt bagved en rød Renault Clio, der holdt stille reagerede med at bruge hornet,men det kun gjaldt 14,7 procent af de kvinder, der sad fast bag en hvid Renault Clio.

Du kan selv læse rapporten i tidsskriftet ”Agressive behaviour – Vol 38” Wiley Periodicals – titlen på artiklen: When drivers see red. Car Color frustrators and drivers aggressiveness

Del med en ven

Skriv et svar

Vi støtter Kræftens Bekæmpelse 2024
Giver børn en ny start