Spritkørsel: Hver 3. dansker kører måske spritkørsel
FacebookYoutubeXInstagram Threads
Opret
Opret bruger

Opret Bruger

Log ind

Op mod hver 3. dansker kører spritkørsel

Mere end hver 3. dansker kender ikke regler for spirituskørsel
Gjensidige Forsikring
31/05-2013 kl. 11:00

Mere end hver 3. dansker kender ikke regler for spirituskørsel, mens en næsten lige så høj andel angiver, at de selv har kørt spirituskørsel. Det viser en analyse, som TNS Gallup har foretaget for Gjensidige Forsikring. Tallene er foruroligende, mener Koncerndirektør Nordic Kim Rud-Petersen.

Direkte adspurgt svarer 27 % af danskerne, at de har kørt spirituskørsel. 87 % angiver samtidig, at de kender de danske regler for spritkørsel, mens kun 77 % angiver den korrekte promillegrænse til at være 0,5. Selv om mændene tegner sig for den største andel af spirituskørslen (38 %), er det også mændene, der i højere grad end kvinderne kender reglerne og angiver den korrekte promillegrænse. I hovedstadsområdet og Region Hovedstaden er der færre, der kender reglerne.

Kender ikke promillegrænserne

”Der har været kørt masser af gode kampagner i forhold til at lade bilen stå eller aftale på forhånd hvem, der kører hjem, når man skal ud. Men danskerne tager alligevel i stor stil tager bilen hjem, selv om de har alkohol i blodet, og mange kender ikke promillegrænserne,” siger Kim Rud-Petersen.

Rent forsikringsmæssigt kan det også blive en dyr fornøjelse at køre beruset hjem, hvis man bliver involveret i et uheld. De skader, man forvolder andre, dækkes af forsikringen, men er bilistens promille over 1,20 dækker kaskoforsikringen ikke eventuelle skader på spritbilistens egen bil, lige så vel som ulykkesforsikringen heller ikke dækker skader, som spritbilisten pådrager sig.

Gallups undersøgelse viser, at personer, der kommer fra en by med under 10.000 indbyggere har en større tilbøjelighed til at køre spritkørsel (38 %), og det samme gælder for personer med en formue på over 2.000.000 kr. eller derover (44 %). Af faktaboksen på næsten side fremgår det, at jyderne er mere tilbøjelige til at tage bilen hjem på trods af en for høj promille.

Kræver opgør med sprit-kultur

”Det ser ud til, at nogen mener, at man kan ”liste den hjem”, men det er ikke alene dumt, det er også dybt uansvarligt både rent menneskeligt og forsikringsmæssigt,” siger Kim Rud-Petersen. Af Gallups undersøgelse fremgår det også, at 37 % angiver, at de ville melde en ven eller et familiemedlem til politiet, hvis de ser dem tage bilen hjem i beruset tilstand. Omvendt angiver en lige så høj andel på 38 %, at de ikke ved, om de ville gøre det. Kvinderne er med 43 % mere tilbøjelige til at ville melde til politiet, og det samme gælder personer med hjemmeboende børn, hvor hele 49 % ville gå til politiet.

”Vi skal have gjort op med den kultur, som gør det odiøst at tage ansvar for hinanden, når der går spiritus i blodet. Spritbilisme kan få fatale følger for føreren af bilen men også for sagesløse mennesker,” siger Kim Rud-Petersen.

Faktabokse

Har du selv kørt spirituskørsel?

           

Har du selv kørt spirituskørsel?

         
 

Total

Hovedstaden

Sjælland

Syddanmark

Midtylland

Nordjylland

Ja

27 %

21 %

26 %

27 %

31 %

34 %

 

Nej

71 %

77 %

72 %

70 %

66 %

63 %

 

Angiver at have kørt spirituskørsel

 

Mand

Kvinde

 

Ja

38%

6%

 

Nej

60%

81%

 

   

Del med en ven

0 personer snakker om “Op mod hver 3. dansker kører spritkørsel

  1. et er da en fuldstændig latterlig parallel at drage??? Fordi hver tredje ikke kender reglerne, får I det til at lyde som om hver tredje bil på vejen er ført af en spiritusbilist. Det er da journalistik på laveste plan, fra et medie, som jeg ellers betragter som seriøst.

  2. Thomas G som jeg kan se det er det en pressemeddelelse fra Gjensidige forsikring og ikke skrevet af dem her på siden. Næppe mærklig at forsikringen bøjer sandheden sådan for det giver sikker penge i kassen. Forsikringer er nogle økonomiske banditter.

  3. Hold NU Thomas G og skagboen ! Se spørgsmålet "Har du selv kørt spirituskørsel?". Mere end hver 3. i nordjylland svarer ja. Det er sgu ulækkert. Det betyder altså at det er rigtig hvad Gjensidige skriver. Mange danskere er nogle idioter omkring sprit og kørsel.

  4. Ps. Godt jeg kommer fra hovedstaden. Der hvor færrest kører sprit. Men 21% er stadig 21% for mange ;-(

  5. "har kørt" – dækker oftest over engangsforseelse. "Kører" dækker over en normalt forekommende situation. Og at et medie videregiver et andet medies indlæg, fritager ikke det sidste medie fra at være kritisk for indholdet, ellers har vi medier som lever at at videregive sladder, uden på nogen måde at tage ansvar herfor.
    Selve indholdet i artiklen er jo interessant nok… så hvorfor skal det sælges med en fordrejet overskrift?

Skriv et svar

Giver børn en ny start