Opel laver nyt eye-tracking udstyr til forlygter
FacebookYoutubeXInstagram Threads
Opret
Opret bruger

Opret Bruger

Log ind

Øjet styrer lyset fra forlygterne

Opel er ved at udvikle en ny teknologi til forlygterne, hvor lyskeglens retning styres af førerens blik.
Opel
18/03-2015 kl. 16:00

Flere af Opels modeller kan allerede i dag udstyres med forlygter, hvor lyskeglen følger rattets bevægelser, så vejbanen foran bilen altid er oplyst, selv når vejen drejer. Men princippet med drejelige forlygter kan yderligere raffineres, og det arbejde er Opels ingeniører i Rüsselsheim godt i gang med sammen med Darmstadts tekniske universitet.

Vi har gennem to år arbejdet med ideen om at førerens blik skal styre lysets retning. Det har helt klart nogle fordele, der kan være til gavn for trafiksikkerheden,” siger Ingolf Schneider, der er direktør for Opels lystekniske afdeling.

Avancerede systemer benytter op til ti kameraer for at følge øjets bevægelser. I første omgang har Opel dog opnået ganske gode resultater med blot ét enkelt web-kamera med fokus på førerens hoved, næse og øjne for at fastslå førerens synsfelt. Data opsamlet af kameraet sender disse informationer til små motorer, der styrer lygterne, så lyset tilpasses førerens blik. Der gik dog for lang tid fra beregningen af data indsamlet gennem kameraet til lyskeglen blev justeret.

Næste skridt i udviklingen er derfor et kamera med infrarøde sensorer og dioder, der scanner førerens øjne mere end 50 gange i sekundet, når det bliver skumring og mørkt. Hurtigere processorer og elmotorer i lygterne sikrer nu øjeblikkelig reaktion fra forlygterne, når føreren drejer blikket. Opel har også løst problemet med, at de flestes øjne kortvarigt flakker mere eller mindre utilsigtet tilfældige steder hen, selv når vi kører bil. I de tilfælde er det naturligvis ikke hensigtsmæssigt, at lyset følger øjnenes bevægelse. Opels ingeniører har derfor udviklet en logaritme med en vis forsinkelse, så lyskeglen ændrer retning i et glidende forløb i stedet for at gøre det rykvis.

Næste skridt i Opels lysteknologi er dog ikke lys styret af øjet, men LED matrix forlygter, der snart introduceres i en ny Opel model. Denne teknologi gør det muligt at køre med permanent langt lys uden at blænde modkørende. Forlygterne i LED matrix teknologi består af mange små lyskilder, der individuelt kan tændes os slukkes afhængig af, hvor eventuelt modkørende befinder sig. Denne teknologi introduceres i en Opel inden for de kommende 18 måneder. Og først senere kommer forlygter styret af øjnene.

Del med en ven

Skriv et svar

Vi støtter Kræftens Bekæmpelse 2024
Giver børn en ny start