Ny undersøgelse fra TNS Gallup på vegne af Gjensidige Forsikring
FacebookYoutubeXInstagram Threads
Opret
Opret bruger

Opret Bruger

Log ind

Hver tredje dansker sms’er bag rattet

Ny undersøgelse fra TNS Gallup på vegne af Gjensidige Forsikring
Gjensidige Forsikring
16/03-2015 kl. 15:00

Hver tredje danske bilist kan finde på at bruge mobiltelefonen håndholdt, når de kører bil. Og hver fjerde dansker er ikke afvisende over for mobilbrug i trafikken ved fx kø og rødt lys. Det viser en ny undersøgelse fra TNS Gallup på vegne af Gjensidige Forsikring.

Du holder stille i morgentrafikken endnu engang. Du får en SMS, som du hurtigt besvarer. Det kan der vel ikke ske noget ved? Mobiltelefonen bliver flittigt brugt i den danske trafik. Hver tredje danske bilist angiver, at de kan finde på at bruge telefonen håndholdt, når de kører bil. Og hver fjerde dansker mener ikke, at det er uacceptabelt at bruge telefonen, når de sidder bag rattet. Det viser en ny undersøgelse, som TNS Gallup har lavet for Gjensidige Forsikring.

Hver tiende bilist bruger den håndholdte telefon til opkald, SMS, mail o.l. dagligt eller ugentligt, mens hver fjerde gør det sjældnere. 69 % angiver, at de aldrig bruger håndholdt telefon. At hver tredje kan finde på at bruge telefonen bag rattet, er stadig alt for mange, lyder det fra Kim Rud-Petersen, koncerndirektør Nordic i Gjensidige Forsikring:

”Analyser fra bl.a. Havarikommissionen* viser, at en af de største årsager til ulykker i trafikken er uopmærksomhed. Og hvis der er noget, der kan tage vores fokus fra trafikken, så er det vores mobiltelefoner. Et enkelt opkald eller en SMS kan virke uskyldigt, men kan få meget voldsomme konsekvenser.”

Acceptabelt i kø og ved rødt lys
Det er heldigvis kun 3 %, der accepterer håndholdt telefon på alle tidspunkter, når man kører bil. 75 % af danskerne mener ikke, at brug af mobil hører hjemme i trafikken. Der er dog stadig 17 %, der synes, at det er okay at bruge sin telefon, hvis man holder i kø, og 12 % mener, det er i orden ved rødt lys.

”Der er ingen af os, der synes, det er sjovt at holde i kø. Men selvom trafikken umiddelbart holder stille, er det centralt, at man holder opmærksomheden på omgivelserne. Pludselig bevæger trafikken sig måske igen, eller hvad værre er, stopper den måske brat. Og hvad gør du, når der pludselig bliver grønt, og du stadig sidder med blikket rettet mod telefonen? Det er en glidebane at bruge telefonen selv i de små pauser, der er i trafikken,” siger Kim Rud-Petersen.

Opbakning til mere politikontrol
I sidste uge førte Politiet øget kontrol på de danske veje bl.a. andet for at få nedbragt antallet af bilister, der taler i håndholdt mobiltelefon. Og selvom det er bekymrende, at hver fjerde dansker ikke mener, at de håndholdte telefoner skal helt væk fra trafikken, finder man stadig en generel opbakning til at få bugt med problemet.

Heldigvis mener tre ud af fire bilister, at mobilen helt må ud af trafikken. I en lignende undersøgelse fra 2013, svarede hver femte, at øget politikontrol og højere bøder ville få dem til at lade være med at bruge telefonen. 

”Det glæder mig, at der er opbakning til, at vi som samfund tager de fornødne forholdsregler og lader politiet benytte sig af de reguleringer, de har til rådighed. For det ér et problem, og hvis færre bilister brugte deres telefoner, vil jeg formode, at vi i fremtiden vil se færre skader,” siger Kim Rud-Petersen.

Del med en ven

0 personer snakker om “Hver tredje dansker sms’er bag rattet

  1. "Acceptabelt i kø og ved rødt lys" ??
    Der er da ikke noget mere irriterende, end folk der sidder og roder med deres lort for GRØNT lys.

Skriv et svar

Giver børn en ny start