Fravælger du vinterdæk, vintertøj og fodtøj?
FacebookYoutubeXInstagram Threads
Opret
Opret bruger

Opret Bruger

Log ind

Fravælger du vinterdæk, vinter- og fodtøj?

281.000 bilister fravælger vinterdæk og fortsætter med bilens ”sommerpåklædning”, hvilket man kun kan undre sig over. For det er jo nok de færreste, der i vintertiden sparer penge på garderoben og fortsætter i shorts, t-shirt og badesandaler, fordi vinteren er mild. Eller for den sags skyld får frakoblet bilens airbags, fordi de ikke umiddelbart kommer i brug.
Dækimportørforeningen
31/01-2018 kl. 09:05

Bilens dæk – det vigtigste sikkerhedsudstyr

Indtil nu har vinteren ganske vist været mild, men de få dage, hvor føret pludselig er skiftet om til vinterlige forhold, har det ikke skortet på meldinger om glatføreuheld. Uheld som angiveligt kunne have været mindsket eller helt undgået med det rigtige dækvalg til årstiden. 

Bilens dæk er det vigtigste sikkerhedsudstyr, da dækkene er det eneste, der holder bilen på vejen, og er de ikke i orden, påvirker det også bilens andre sikkerhedssystemer.   

89 procent har set lyset

I en dugfrisk fysisk kontrol af 7.133 biler på 31 offentlige parkeringspladser over hele landet, foretaget i uge 4, er det tydeligt, at størsteparten af de danske personbilsbilister har set lyset.

Selv om det igen er en mild vinter, var 89 procent af bilerne nemlig forberedt på det pludseligt vejrskifte til sne eller is, som det jo hurtigt kan blive. Ret ofte slår vejret om til vintervejr i netop februar eller marts måned, og det er derfor endnu ikke for sent at skifte til vinterdæk.

20 meter kortere bremsning – også i fugtigt vejr

Vinterdæk er ikke kun til sne og is, som mange tror. De hjælper også på fugtige vejbaner, som det hovedsagligt er i milde vintre. FDM tests i 2014 viste, at bremselængden på sne/fugtige vejbaner kan blive op til 20 meter (30,2 %) kortere med vinterdæk i forhold til sommerdæk, når der skal bremses ned fra 80 km/t. 

Er der tale om snedækkede veje, målte FDM helt op til 22,4 meters forskel, vel at mærke ved 50 km/t. Dermed er det også helt tydeligt, at selv om vinterdæk er bedre end sommerdæk, så snart det bare er fugtigt, så spiller farten også en væsentlig rolle. Så husk at køre efter forholdene, sæt farten ned, også selvom bilen er udstyret med det rette ”fodtøj” til årstiden.

Vinter-/sommerdæk i tal

Personbilsvognpark: 2.529.487 køretøjer

Optalt antal steder: 31 

Optalt antal biler i uge 4: 7.133 

– Personbiler på vinterdæk, hele landet: 6.342 = 89 %

– Personbiler på sommerdæk, hele landet: 791 = 11 %

– Personbiler på vinterdæk, vest for Storebælt: 3.853 = 89 %

– Personbiler på sommerdæk, vest for Storebælt: 465 = 11 %

– Personbiler på vinterdæk, øst for Storebælt: 2.489 = 88 %

– Personbiler på sommerdæk, øst for Storebælt: 326 = 12 %

Del med en ven

Skriv et svar

Giver børn en ny start