Autobutler.dk - Dit dæktryk falder om vinteren
FacebookYoutubeXInstagram
Opret
Opret bruger

Opret Bruger

Log ind

Dit dæktryk falder om vinteren

Det koster kroner og potentielt menneskeliv
Autobutler.dk
28/01-2014 kl. 14:00

Op mod hver anden danske bil har farligt lavt dæktryk på et eller flere hjul.

Luft trækker sig sammen i kulde og derfor ændrer dæktrykket sig i takt med temperaturerne. Helt op til 0,5 bar fra sommer til vinter.

”Det er desværre en af de hyppigste problemer for trafiksikkerheden, som vores tilknyttede værksteder oplever året rundt, når de servicerer vores kunders biler”, siger adm. direktør for den uvildige værkstedsportal autobutler.dk, Christian Legêne, og opfordrer til, at man tjekker sit dæktryk hver eneste måned.

Adspurgte autobutler.dk-værksteder anslår, at op til hver anden bil de har haft inde til vinterdækskifte i løbet af de seneste måneder har haft et kritisk lavt dæktryk.

Ikke kun årstiderne

Man skal dog ikke kun være opmærksom, når årstiderne ændrer sig. På et almindeligt døgn kan temperaturen også sagtens svinge 10-15 grader fra nat til tidlig eftermiddag. Det betyder, at trykket i dækket potentielt kan svinge op til 0,2 bar inden for samme døgn.

”Betydningen for sikkerheden kan ikke undervurderes. Det går ud simpelthen ud over bilens sikkerhedsmæssige egenskaber, hvis dækkene ikke har det korrekte dæktryk. Især hvis trykket er for lavt, påvirkes eksempelvis styre- og bremseegenskaberne”, forklarer adm. direktør fra Continental Dæk Danmark, Georg Nielsen.

Det har ikke kun betydning for sikkerheden men også din økonomi. Et for lavt dæktryk kan betyde et øget brændstofforbrug på mellem 5 og 10 %. Samtidig bliver dækkene også hurtigere slidt og et sæt nye dæk løber hurtigt op i mange tusinde kroner. Sidst men ikke mindst er der risikoen for at få bøder. Politiet fastslår nemlig, at selvom der ikke er fastsat en grænse for hvor meget dæktrykket må afvige operer de med en tommelfingerregel om, at det koster en bøde, hvis dæktrykket er under det halve af det anbefalede.

Billedtekst: Dæktrykket kan blive farligt lavt om vinteren

Del med en ven

Skriv et svar

Giver børn en ny start