Denne vogn er helt sin egen - luksus på amerikansk
FacebookYoutubeXInstagram Threads
Opret
Opret bruger

Opret Bruger

Log ind

Lindbergh, månelandinger, USAs forsvar og Campingvogne

Charles Lindbergh fløj som den første over Atlanterhavet. Det skete i 1927. Få år efter så dette campingvognsdesign dagens lys.
Ole Mose
24/11-2017 kl. 11:24

Designeren af Charles Lindberghs fly Spirit of St. Louis, står bag designet af denne vogn og de modeller, der er fulgt efter. Vognene blev udviklet allerede i 30erne i Los Angeles.  Virksomheden bag formåede endda at klare sig gennem depressionen og 2. verdenskrig. Airstream er således det ældste campingvognsmærke, der er på markedet i dag.
Det er ikke kun en rekreativ vogn. Den bruges også som arbejdsvogn til en lang række kommercielle formål.

3 ord beskriver disse vogne: Luksus, luksus og luksus
Glem alt om Kabe, Polar, Knaus o.s.v. Tag f.eks. den dyreste Kabe og gang prisen med 2, så har du en ide om, hvad du skal betale for din næste Airstream.

Et billede fra 50erne
Det afrundede design, hvor man ikke forsøger at skjule det rå aluminium, sender betragteren på en tidsrejse tilbage til USA i 50erne. Designet er som sagt endnu ældre, men det var først i efterkrigsårene, hvor økonomien blomstrede i USA, at vognene begyndte at blive produceret i stor stil.

Månelandinger

Dem der kan huske de første månelandinger, kan måske også huske, hvordan astronauterne blev sendt i karantæne efter deres hjemkomst. De boede i en modificeret udgave af en Airstream campingvogn. NASA har også brugt vognene til deres astronauter, når disse skulle ud til affyringsramperne

VIP Army
Vognene bruges i dag også af det amerikanske forsvar under transport af VIPer. Vognene fastgøres inde i militære transportfly og de rejsende opnår herved al den komfort, der findes i en Airstream. Det hvad enten det er lædersæderne, klimananlæg, de rigtige porcelænstoiletter, eller alt det andet. 

Campingvognene

De skiller sig klart ud fra alle andre campingvogne. Det gælder både i design og pris. Meget af det vi opfatter som naturligt i de vogne, vi normalt ser i Europa, er ofte helt anderledes i disse vogne. Alene den afrundede form gør dem helt specielle. Men også den rå sammennittede aluminium er sin egen og det lugter langt væk af håndværk og kvalitet. 
Derudover er der utallige detaljer, som f.eks. en vandtank der ikke er integreret, men er rund som et hjul og kan rulles ned til den nærmeste vandhane.

Ikke længere forbeholdt amerikanere

Indtil for få år siden blev disse vogne kun solgt i USA. Produktionen foregår i dag i Ohio på en fabrik med ca. 800 ansatte. I 2006 oprettede man en Europæisk division i Tyskland ikke langt fra Frankfurt (a.M.).
Undervogn, el-system og meget andet er ikke det samme. Men ellers er vognene helt som  som de originale amerikanske vogne.

Priserne
Du kan få den billigste Airstream for “kun” ca. kr. 350.000. Der er tale om basisudgaven af en lille en-akslet vogn Airstream Basecamp. Den bliver sendt over Atlanten til Tyskland til prisen. Den ligner ikke de rigtige vogne ret meget. Men er pengene “få” og må man bare have en Airstream, så kan det være løsningen. Vil man tilmed have el-system, batterier og gas anlæg tilpasset til europæiske forhold, er prisen ca. 420.000 Dkr. Men så får du altså også en ægte amerikansk produceret udgave.

3 modeller

De rigtige vogne produceres aktuelt i 3 udgaver: En model 534, en Model 604 og en Model 684. Sidstnævnte er desuden 250 cm. bred, Priserne for basisudgaverne er ca. 504.000, 560.000 og  640.000 kr. Dertil kommer leveringsomkostninger på ca. 40.000 kr. Men så kører du altså også rundt med en skrabet udgave. Vil du have mover, generator, aircondition, eller “On the Road Package”, kan du roligt lægge 100.000 kr. oven i. Så lad os sige prisen starter ved ca. 650.000 kr.
Alle vognene er beregnet til 4 personer, hvor 2 sengepladser er opredning af rundsiddegruppe. Alle vogne har læderindtræk, vandbåren centralvarme og mange andre luksusfaciliteter som standard.

534 – The compact travel trailer
Indvendig længde 5,3 m.Bredde 2,30 m. Vægt 1.800 kg.(basisudgaven). Pris ca 650.000, afhentet i Tyskland.

604 – Dobbeltakslet vogn

Luksus baderum. Indvendig længde 6 m. Bredde 2,30 m. Vægt 2.000 kg. Pris ca. 710.000 kr.

684 – The Land Yacht

Denne vogn er 2,50m bred. og 6,8 m. lang i kabinen. Vægt 2.300 kg. Pris ca. 800.000 kr.

Brugte vogne
Vognen holder længe og jeg tror næsten ikke, man vil kunne finde en forfalden Airstream. Af og til dukker der en brugt model op på 123camp.dk. Der var dog ikke nogen, da jeg søgte i dag. Men prøv selv linket. Måske din Airstream er der, når du læser dette. Men forvent ikke en lav pris, gensalgsværdien er netop et af argumenterne for at købe netop denne vogn

Pølsevogne
Endelig kan man også købe vognen som en madvogn. De kan specialbygges til næsten ethvert behov, men der findes allerede 2 udgaver, som kan bruges som salgsvogne.

Airstream kan skabe afhængighed. 

Der findes forskellige foreninger og klubber omkring vognene. Det bliver ofte sagt; “Enten elsker man vognene, eller også hader man dem. Der er ikke nogen, der bare forholder sig neutralt til en Airstream”. 

Der er nok noget sandhed i det. Noget der er så specielt og enestående, bliver man nødt til at forholde sig til.

Jeg er personligt en stor beundrer. De tiltaler et drengerøvsgen hos mig og så lyser de langt væk af ingeniørkunst og solidt håndværk. Jeg ville elske at eje en Airstream. Jeg er i tvivl om, den er alle pengene værd og så er det godt, at jeg har en kone, der kan hjælpe mig med at gøre denne tvivl til skamme. Når lottogevinsten tikker ind en dag, skal jeg dog have en. Jeg er afhængig.

Også til kvinder  
Tag ikke fejl – det er ikke en 100% maskulin vogn. Den tiltaler også mange kvinder, når den står rund og blank i solen, med tonede ruder og måske en markise foran, der kaster en svalende skygge. Det er også en rigtig familievogn.

Links

Den europæiske gren af Airstream klubben

Airstreams hjemmeside (Europa)

Find din nye brugte Aistream i Tyskland på www.airstream4u.de

Del med en ven

Skriv et svar

Giver børn en ny start