Vi tager afstand fra for høj fart – men kører alligevel for stærkt
FacebookYoutubeXInstagram
Opret
Opret bruger

Opret Bruger

Log ind

Vi er alle hyklere!

Undersøgelse fra Rådet for Sikker Trafik udstiller trafikanters dobbelte standarder
Mathias B. Høj
14/10-2018 kl. 06:33

Du kender det nok godt: de andre trafikanter kører forfærdelig dumt, dårligt, unødig risikobetonet og i øvrigt for hurtigt! Dig selv? Intet at udsætte! For hurtigt? Nøh, følger bare trafikken, ikk'…

Nu har Rådet for Sikker Trafik lavet en undersøgelse om netop det fænomen. Og den viser, ikke overraskende, at “de andre” trafikanter kører for stærkt. Men det gør du måske også selv. Nogen gange.

I undersøgelsen svarer knap 3 ud af 4 adspurgte, at de ikke synes, det er socialt acceptabelt at køre 10 km/t for hurtigt på en landevej. Landevej er den vejtype, hvor der sker flest alvorlige ulykker, og ofte er for høj fart involveret i ulykkerne. 

I samme undersøgelse svarer de adspurgte også på, hvordan de rent faktisk selv kører. Her svarer 67 procent, at de jævnligt kører 90 km/t eller mere, hvor de må køre 80 km/t.

Noget kan altså tyde på, at danskerne har gode intentioner om at overholde hastighedsgrænserne, men at de i praksis ikke altid får det gjort. Derfor kører Rådet for Sikker Trafik nu en kampagne, som måske kan få flere trafikanter til at overholde hastighedsgrænserne.

Selv de små hastighedsoverskridelser gør risikoen for at ende i en alvorlig ulykke langt større. Rådet for Sikker Trafik har beregnet at du fordobler risikoen for at ende i en dødsulykke, hvis du kører bare 13 km/t for hurtigt et sted, hvor du må køre 80 km/t. For høj hastighed giver dig kortere tid til at reagere, og standselængde bliver betydeligt større.

Om undersøgelsen

I første halvår af 2018 har Promonitor for Rådet for Sikker Trafik og Forsikring & Pension spurgt 2.113 bilister om deres holdning til for høj hastighed i trafikken.

Undersøgelsen viser, at:

– 67 % svarer, at de meget ofte, ofte eller en gang imellem kører 90 km/t eller mere, hvor de må køre 80 km/t.

– 73 % svarer, at det er socialt uacceptabelt at overskride hastighedsgrænsen med 10 km/t på landevej. (Besvarelser: I høj grad 8 %. I nogen grad 23 %. I mindre grad 43 %. 26 % svarer, at det slet ikke er socialt uacceptabelt.)

– 96 % svarer, at det er socialt uacceptabelt at overskride hastighedsgrænsen med mere end 30 % (klip i kørekortet).

Del med en ven

Skriv et svar

Giver børn en ny start