Undgå fugt og kondens i campingvognen - Pro-Tec
FacebookYoutubeXInstagram Threads
Opret
Opret bruger

Opret Bruger

Log ind

Undgå fugt og kondens i campingvognen

Fugt og kondens kan ødelægge udseende og komfort i din campingvogn
Ursula Østerberg
26/10-2015 kl. 11:00

Mug og fugtskader i campingvognen er enhver campingvognejers værste mareridt.  Mens de nye campingvogne er bygget af materialer og med konstruktioner, som minimerer denne risiko væsentligt, er der stadig tusindvis af ældre campingvogne i brug. Har du en ældre campingvogn er det vigtigt, at du ved, hvad du skal gøre for at forebygge fugt og kondens. Ikke mindst udenfor sæsonen.

Fugt og kondens kan ødelægge udseende og komfort i din campingvogn (og værdien af den), men det kan også have alvorlige sundhedsmæssige konsekvenser for dig og din familie. Så hvad skal du gøre for at undgå fugt i din campingvogn og hvordan opdager du det, hvis skaden er sket?

Luft ud – også om vinteren

Når campingsæsonen går på hæld og campingvognen skal låses af for vinteren er det vigtigt at tjekke campingvognen for utætheder inden du rejser hjem. Skru godt op for vandslangen og spul hele campingvognen grundigt udvendigt. Kontrollér om der er trængt vand ind umiddelbart efter og igen en time senere. Opdager du utætheder, skal disse naturligvis repareres med det samme. 

Giv også campingvognen en grundig rengøring ude og inde. Brug antibakterielle rengøringsmidler, og sørg for at alt er fuldstændig tørt, inden du låser af. Fjern puder, madrasser og lignende, som kan suge fugt til sig, og lad alle skabslåger stå åbne. 

Tjek din campingvogn én gang om måneden, og helst når vejret er koldt og tørt, så du kan varme den godt op, for derefter at lufte grundigt ud, inden du låser af igen. Disse små besøg med en hurtig, men kraftig udluftning vil reducere risikoen for at du får en trist overraskelse til foråret. Står din campingvogn langt fra hjemmet, så find nogle, der kan påtage sig opgaven. 

Det er vigtigt, at din campingvogn opbevares korrekt over vinteren. Skal campingvognen blive stående på pladsen, kan du investere i en god, vandtæt og 'åndbar' cover, som beskytter mod vind og vejr.  Det kan koste dyrt at spare her, så vælg et cover i god åndbar kvalitet, såsom Pro-Tec. 

Daglige rutiner i sæsonen

Som med alting er det altid bedre at forebygge end at helbrede.  Rengør din campingvogn regelmæssigt indvendigt. Det minimerer risikoen for at kondens kan samle sig i hjørnerne, og samtidig får du gennemgået om der gemmer sig begyndende fugtproblemer dybt inde i skabe, skuffer og kroge, hvor du ikke kigger normalt. 

Åbn altid badeværelses- og køkkenvinduerne så meget som muligt, lige efter du har været i bad, har kogt vand eller har lavet mad.  Tør også kondens fra vinduer og døre, så snart du får øje på det. 

Tør aldrig dit vasketøj, badetøj eller våde håndklæder inde i campingvognen. 

Er der fugt i campingvognen?

Uanset hvor omhyggelig du er med at sikre et godt indeklima, så er en ældre campingvogn modtagelig for fugt, især hvis det er en model med trækonstruktion. 

Du bør reagere, hvis du oplever følgende:

Muggen/jordslåen lugt, når du træder ind i campingvognen

Sorte misfarvninger omkring vinduer eller døre, eller på væggene

Områder på væggene, der føles bløde, når du trykker på dem med fingerspidserne

Den mest pålidelige måde at tjekke for fugt er at investere i en fugtmåler. En fugtmåler kan købes relativt billigt i byggemarkeder og er god til at opdage tidlige tegn på fugt. Uanset om du bruger en fugtmåler eller bruger din lugte- og synssans, så husk at tjekke i alle kroge og hjørner.

Del med en ven

Skriv et svar

Giver børn en ny start