Det skal du have styr på, når du køber nye vinterdæk
FacebookYoutubeXInstagram Threads
Opret
Opret bruger

Opret Bruger

Log ind

Sådan finder du de rigtige vinterdæk

At købe vinterdæk kan være en jungle. Her er lidt tips og tricks til købet
Mathias B. Høj
18/10-2017 kl. 11:05

Læn dig op af fagkundskaben, når du skal vælge dæk

Er du i tvivl om, hvilket dæk du skal vælge, kan du tage kontakt til dit lokale autoværksted. De kan guide dig gennem valget af dæk med udgangspunkt i bilmærke og -type, bilens alder og dit kørselsbehov.

Eller du kan tjekke FDM’s halvårlige test af vinterdæk. FDM anbefaler, at du finder dit dæk mellem de 5-6 bedste i testen. 

Teknisk chef hos Bridgestone, verdens største dækfabrikant, Jesper Sørensen lister en række specifikationer op, du skal se efter, når du køber nye dæk.

Hvad skal du se efter, når du køber nye dæk?

– Hvilken størrelse dæk passer til din bil? Mange biler kan benytte flere godkendte størrelser. 

Find dækstørrelsen ved at indtaste bilens registreringsnummer på motorregister.skat.dk.

– Bland aldrig vinter- og sommerdæk. De fire dæk skal passe sammen.

– Tjek dækkets hastighedskode og afstem den med din bils ydeevne. Koden står på dækket og viser, hvilken topfart, det er godkendt til. Kører du hurtigere, kan dækket eksplodere.

– Mønsterdybde – nye dæk har en mønsterdybde på 7-8 mm. Lovkravet siger minimum 1,6 mm., men Jesper Sørensen anbefaler 4 mm. for vinterdæk og 3 mm. for sommerdæk.

Hvilken bilejertype er du?

Bilejere kan deles ind i tre kategorier og skal vælge dæk efter deres type. Den miljøbevidste, den fornuftige og den sporty. Der findes dæk til alle typer af bilister, også et der passer til dig. 

Jesper Sørensen fra Bridgestone: ”Overvej allerførst, hvad der er vigtigt for dig. Er det kørekomfort og støj? Brændstofeffektivitet, ydeevne ved høj hastighed, sikkerhed på de lange ture eller styreevne?” 

– Er du miljøbevidst og ønsker at spare brændstof, skal du vælge små dæk med lav rullemodstand. 

– Er det i stedet komfort og holdbarhed, der tæller mest for dig, er et mellemklasse dæk med fornuftige køreegenskaber et godt bud. 

– Hvis du er den sporty type, der vægter gode køreegenskaber og god styrerespons, skal du have vælge dæk ud fra det.

Så nej, et dæk er ikke bare et dæk. Husk det, når du skal købe nye vinterdæk. Hold fast i din type, og hvad der vægter mest for dig i trafikken – og lav din research hjemmefra, så du er klar til at stille krav til dit autoværksted, når du skal købe nye dæk. For det kan være, at de tjener mere på andre dæk, end dem du har udset dig.

Del med en ven

Skriv et svar

Giver børn en ny start