Hvordan kontrolvejer politiet campingvogne og bil?
FacebookYoutubeXInstagram Threads
Opret
Opret bruger

Opret Bruger

Log ind

Politiets kontrolvejninger

MagaCin.dk har talt med politiet om kontrolvejning og vi fik overraskende svar.
Ole Mose
07/04-2016 kl. 05:00

Som campist kan man risikere at få sit vogntog kontrolvejet af politiet. 

Vejemetoder

I princippet findes der flere metoder til at finde vægten af campingvognen. 

En går ud på, at man vejer campingvognens hjul samt kugletrykket. Til sidst lægger man alle de målte værdier sammen.  
Alternativt kan man nøjes med at veje vognens hjul (ikke næsehjulet) og lade den være monteret på bilens krog imens. Igen lægger man de målte værdier sammen.

Er vognen læsset korrekt, får man to forskellige vægte ved at bruge de to metoder. Den ene ca. 75 kg større end den anden?
Bruger man den første metode, kan der være mindre vægt i campingvognen. Til gengæld kan der være mere i bilen. Bruger man den anden er det lige omvendt.

Kør lovligt!

MagaCin.dk vil gerne give vores læsere mulighed for at pakke deres vogn lovligt. Derfor kontaktede vi politiet i en kreds for at spørge dem, hvad de gør i praksis. 

Det viste sig at man internt i Politiet har diskuteret problemet efter en henvendelse fra DCU. Derfor blev vi henvist til Nationalt Færdselscenter ved Rigspolitiet. 

Bilinspektør Andreas Roost kunne fortælle, at man kan kontrolveje på godkendt brovægt og med de mobile vægte Politiet kan medbringe.


Vognen kan (og må) veje mere en sin totalvægt

Andreas Roost fortalte endvidere, at Politiet måler akseltrykket ved at veje vognen hjul. Når man lægger målingerne sammen har man vognens vægt. 

Har man således en vogn med maksimal totalvægt på 1.500 kg, må det ikke overskrides. 

Det betyder, at vognen i princippet kan veje mere end den tilladte totalvægt. Det skyldes, at der er vægt der ikke er blevet målt ved denne metode – vægten på krogen. Det kan være op til 75 kg., hvilket er den typiske tilladte vægt på en krog. Denne vægt må naturligvis ikke overskrides.

Hvor meget vægt en krog må belastes med kan stå på en plade på krogen, ellers må man ind og finde specifikationerne hos producenten.

Således kan førnævnte vogn veje 1.575 kg. og alligevel være lovlig at køre med i DK, også selv om den kun har en maksimal totalvægt på 1.500 kg.

Man skal også være opmærksom på, at vægten på krogen belaster bilens vægt, så den kan ikke lastes til fuld totalvægt. Har bilen en maksimal totalvægt på 1.800 kg. må den faktisk vægt højest være 1.725 kg., hvis krogen belastes med 75 kg.

Vogntoget som hele, må ikke veje mere end den samlede totalvægt.

Del med en ven

Skriv et svar

Vi støtter Kræftens Bekæmpelse 2024
Giver børn en ny start